Η διάταξη της τροπολογίας είπε ο η κυρία Αγαπηδάκη αφορά την τροποποίηση στους σκοπούς της λειτουργίας της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας του Δημοσίου για τη δημιουργία και λειτουργία του Εθνικού Κέντρου για την άνοια και συναφείς διαταραχές. Υπάρχει είπε η υπουργός μια Σύμβαση δωρεάς και για να καταστεί η δυνατότητα δημιουργίας αυτή της εθνικής εμβέλειας δομής, απαιτείται να γίνει αυτή η τροποποίηση. Η ρύθμιση, επισήμανε η κυρία Αγαπηδάκη καλύπτει το θεσμικό κενό, δεν δημιουργούμε οποιοδήποτε άλλο φορέα αλλά εντάσσουμε στους σκοπούς της ΑΕΜΥ για να εξυπηρετηθεί η συγκεκριμένη δράση και η δωρεά που υπάρχει προς όφελος της δημόσιας Υγείας.
Η υπουργός είπε ότι «το Εθνικό Πρότυπο Κέντρο για την Άνοια φιλοδοξεί να αποτελέσει αφετηρία για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων στην χώρας μας, συνδυάζοντας την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών Υγείας, καινοτόμες θεραπείες, εκπαίδευση και υποστήριξη φροντιστών, την κατ’ οίκον φροντίδα, την αξιοποίηση της τηλεϊατρικής και ανάπτυξη δεικτών ποιότητας». Συνεπώς, πρόσθεσε η τροποποίηση αυτή είναι αναγκαίο νομοθετικό βήμα που πρέπει να γίνει.
Η κυρία Αγαπηδάκη απαντώντας στις ερωτήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και της Πλεύσης Ελευθερίας αποσαφήνισε ότι είναι σε εξέλιξη το μακροχρόνιο σχέδιο φροντίδας, που δεν αφορούν μόνο την άνοια αλλά και άλλες χρόνιες παθήσεις. Η χώρα όπως και όλη η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει στα θέματα μοντέλο φροντίδας. Προφανώς στην Βουλή θα έρθει για Κύρωση η Σύμβαση της δωρεάς με όλα τα αναλυτικά στοιχεία. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
