ΕΕ: «Εξοργισμένοι με τον θάνατο του Ναβάλνι – Θα επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία»

Τι αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον θάνατο του αντιφρονούντος Ρώσου πολιτικού

by Times Newsroom

Στην κατεύθυνση επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επιβεβαιώνεται από την επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον θάνατο του αντιφρονούντος Ρώσου πολιτικού.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξοργισμένη με τον θάνατο του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, για τον οποίο την τελική ευθύνη φέρουν ο πρόεδρος Πούτιν και οι ρωσικές αρχές. Σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων εκφράσαμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στη σύζυγό του Γιούλια Ναβάλνια, τα παιδιά τους, την οικογένειά τους, τους φίλους τους και όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί του προς όφελος της χώρας τους», αναφέρεται σε ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει μια ανεξάρτητη και διαφανή διεθνή έρευνα για τις συνθήκες του αιφνίδιου θανάτου του. Η ΕΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να λογοδοτήσουν η πολιτική ηγεσία και οι αρχές της Ρωσίας, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους μας, και θα επιβάλει περαιτέρω κόστος για τις ενέργειές τους, μεταξύ άλλων μέσω κυρώσεων», τονίζεται ακόμα.

«Να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες»

«Σε όλο τον κόσμο άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι. Στη Ρωσία, οι αρχές προσπάθησαν να εμποδίσουν το ίδιο σε πολλά μέρη και αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί. Πρέπει να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι», συνεχίζει το ανακοινωθέν.

«Ο κ. Ναβάλνι είχε επιστρέψει γενναία στη Ρωσία μετά από μια απόπειρα δολοφονίας με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα “Novichok” που απαγορεύεται σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, στην οποία η Ρωσική Ομοσπονδία είναι κράτος-μέλος. Εξέτιε αρκετές ποινές με πολιτικά κίνητρα σε μια αυστηρή σωφρονιστική αποικία στη Σιβηρία, όπου μεταφέρθηκε για να απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Η πρόσβαση της οικογένειάς του σε αυτόν ήταν περιορισμένη. Οι δικηγόροι του παρενοχλούνται και τρεις από αυτούς βρίσκονται υπό προφυλάκιση από τον Οκτώβριο του 2023.

»Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα καταδικάσει με τον πιο έντονο τρόπο τη δηλητηρίασή του και όλες τις πολιτικά υποκινούμενες αποφάσεις εναντίον του για τις νόμιμες πολιτικές του δραστηριότητες και τις παρεμβάσεις του κατά της διαφθοράς, ζητώντας την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του. Έχει επανειλημμένα καλέσει τη Ρωσία να διασφαλίσει την ασφάλεια και την υγεία του, μεταξύ άλλων προσεγγίζοντας τις αρχές της Μόσχας χωρίς αποτέλεσμα.

«Το καθεστώς Πούτιν τον φοβόταν»

»Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο κ. Ναβάλνι επέδειξε απίστευτο θάρρος, αφοσίωση στη χώρα του και τους συμπολίτες του και αποφασιστικότητα, με το έργο του κατά της διαφθοράς σε όλη τη Ρωσία, ένα μήνυμα που προσέλκυσε πολλούς σε όλη τη χώρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Πούτιν και το καθεστώς του τον φοβόντουσαν, επίσης στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου παράνομου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και των ρωσικών προεδρικών εκλογών του Μαρτίου.

»Ο απροσδόκητος και σοκαριστικός θάνατος του κ. Ναβάλνι είναι ένα ακόμη σημάδι της επιταχυνόμενης και συστηματικής καταστολής στη Ρωσία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τη Ρωσία να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων όλους τους άλλους πολιτικούς κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων των Yuri Dmitriev, Vladimir Kara-Murza, Ilya Yashin, Alexei Gorinov, Lilia Chanysheva, Ksenia Fadeeva, Alexandra Skochilenko και Ivan Safronov.»

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com