Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης και τραγουδιστής Σταύρος Λογαρίδης

Ήταν μέλος της θρυλικής μπάντας Poll, μαζί με τον Κώστα Τουρνά και τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς

by Times Newsroom

Τη «μάχη» που έδινε με τον καρκίνο έχασε σε ηλικία 69 ετών ο σπουδαίος μουσικός Σταύρος Λογαρίδης ο οποίος διετέλεσε μέλος της θρυλικής μπάντας Poll, μαζί με τον Κώστα Τουρνά και τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς.

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Σταύρος Λογαρίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 21 Σεπτεμβρίου 1953 και ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική πριν ακόμη πάει στο σχολείο έχοντας ως καθηγητή του παππού του που ήταν άρχων πρωτοψάλτης στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Πατριαρχείο χειροτονημένος από τον Αθηναγόρα.

Όπως επισημαίνει ο ΣΚΑΪ από τότε που ήταν παιδί είχε κλίση στον ήχο καθώς και στην ρυθμική αγωγή. Όταν ο παππούς του κατάλαβε ότι ο μαθητής του δεν ήταν παιδάκι που συγκεντρωνόταν εύκολα για να τον μάθει γραφή, άρχισε να του μαθαίνει ήχους και ρυθμούς: τον έπαιρνε μαζί του στην εκκλησία και τον άφηνε να ακολουθεί τους ψάλτες εξ ενστίκτου με τενούτες που αυτοσχεδίαζε ο μικρός Σταύρος. Ο πατέρας του έπαιζε κιθάρα και η μητέρα του ακορντεόν.

Τα συγκινητικά μηνύματά του για τον θάνατό του

Συγκινημένοι οι θαυμαστές τους τον αποχαιρετούν δημοσιεύοντας μηνύματα σε σελίδα που διατηρούσε ο Σταύρος Λογαρίδης στο Facebook.

«Αστέρι ήσουν… Αστέρι έγινες το φωτεινότερο… Δεν θέλω να το πιστεέψω… Δεν μπορώ… Καλό δρόμο αγαπημένε μας… Τραγούδα κι εμείς θα σε ακούμε… Σε αγαπάμε» αναφέρει μία από τις θαυμάστριές του.

Σταύρος Λογαρίδης: Στα 14 του έφτιαξε το πρώτο του συγκρότημα

Την πρώτη κιθάρα του την απέκτησε στην ηλικία των 10 ετών, όταν πρωτοάκουσε τη μουσική των sixties. Στα 14 του χρόνια φτιάχνει το συγκρότημα Juniors και την ίδια χρονιά το συγκρότημα Sphinx, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στα 15 του έρχεται στην Αθήνα και πάει στην τότε Polydor και κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών με τον τίτλο «Ήταν μια μικρούλα και μελαχρινούλα». Συνεργάζεται στο στούντιο με τον οργανίστα των Charms και συμμετέχει για να βγάλει λεφτά σε φωνητικά του Χατζηδάκι στις ταινίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη, στου Φίνου.

Ο τότε διευθυντής της Polydor, Ν. Αντύπας επιμένει να τον γνωρίσει σε κάτι μουσικούς με «πολύ ωραία τραγούδια» όπως έλεγε για να δημιουργηθεί ένα συγκρότημα το 1970. Τότε γνωρίζεται για πρώτη φορά με τον Κ. Τουρνά, τον Ρ. Ουίλιαμς και τον Κ. Παπαϊωάννου. Ενθουσιάζεται από τα τραγούδια τους και δημιουργούν το συγκρότημα Poll που θα κάνει δύο μεγάλους δίσκους ορόσημο στην ελληνική σκηνή, το «Άνθρωπε» και το «Λευκό Album», καθώς και μια σειρά 45άρια singles. Ο Σταύρος Λογαρίδης αποχωρεί από το συγκρότημα όταν οι υπόλοιποι του γκρουπ παίρνουν την απόφαση να εμφανιστούν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1972.

Σε ηλικία 19 ετών, ηχογραφεί και κυκλοφορεί το άλμπουμ των Ακρίτας (1972), ένα από τα σπουδαιότερα και σημαντικότερα progressive rock άλμπουμ όλων των εποχών, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από το 1972 μέχρι και το 2007, δουλεύει και ταξιδεύει ασταμάτητα. Φτιάχνει μουσική για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, κυκλοφορεί προσωπικούς δίσκους είτε σε εγχώριο, είτε σε διεθνές επίπεδο και συνεργάζεται με αρκετούς από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες. Παράλληλα, συμμετέχει ενεργά στην οικοδόμηση του νέου ελληνικού κινηματογράφου με συνεργασίες και φιλίες με τους Πανουσόπουλο, Νικολαΐδη, Φέρρη, Περάκη, Κούνδουρο, Καφετζόπουλο και άλλους.

Η ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας

Ο Σταύρος Λογαρίδης διάλεξε μια ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς να πραγματοποιεί πολλές ζωντανές εμφανίσεις. Εξαιρετικά δημιουργικός και παραγωγικός, με μια σπάνια μουσική αντίληψη, χωρίς παρωπίδες σε σχέση με το ροκ παρελθόν του, ο Λογαρίδης μπορούσε να κινηθεί άνετα μεταξύ ηλεκτρονικής μουσικής, ψυχεδέλειας, κινηματογραφικών score, μέχρι την ποπ και το έντεχνο, λαϊκό τραγούδι.

Οι συνεργασίες του σε δίσκους και τραγούδια είναι άπειρες κι έχουν το χαρακτηριστικό της πολυφωνίας. Στις συνεργασίες του συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Poll, Ά.Τασούλης, Λ.Σιδεράς, Γ.Πετρίδης, Π.Σιδηρόπουλος, Γ.Πανουσόπουλος, Κ.Παπαδόπουλος, Ελ.Αρβανιτάκη, Γ.Ζήκας, Ε.Τσαλιγοπούλου, Χ.Αλεξίου, Κ.Λειβαδάς, Ν.Πορτοκάλογλου, Πυξ Λαξ, Μ.Στόκας, Β.Αλλαγιάννη, Χ.Κυριαζής, Α.Βαρδής, Δ.Πουλικάκος, Μ.Φάμελλος, Ε.Ζιώγα, Κ.Φέρρης, Β.Παπαθανασίου, Ε.Δήμου, Τ Φαληρέας, Μ.Ρασούλης, Λ.Ζώης, Γ.Φιλλιπίδης, Γ.Ρομανός, Socrates, Π.Σκούταρης, Μπουρμπούλια, Θ.Παπαντίνας.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή