Εκλογές στην Τουρκία: Πώς σχολίασαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα

«Πόλεμος νεύρων για την εξουσία» - «Αφόρητο θρίλερ για τα 84 εκατομμύρια των Τούρκων»

by Times Newsroom

«Τεράστια διαμάχη με τους πρώτους αριθμούς! Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου;» γράφει η Bild που αναφέρεται στη σύγχυση που προκάλεσε η ανακοίνωση των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων. «Οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία εξελίσσονται σε πόλεμο νεύρων» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, που υποστηρίζει ότι «οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία εξελίσσονται σε πόλεμο νεύρων» και ότι «σε προηγούμενες εκλογές το πρακτορείο Anadolu είχε κατηγορηθεί ότι αρχικά μετέδιδε επιλεκτικά στοιχεία από προπύργια του AKP προκειμένου να παρουσιάσει πρόωρα τον πρόεδρο ως νικητή, ενώ τα τελικά αποτελέσματα ήταν πολύ χαμηλότερα».

Παράλληλα, η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές. Το μετέδωσε ακόμη και το κρατικό πρακτορείο Anadolu, τους αριθμούς του οποίου αμφισβητεί η αντιπολίτευση».

«Πόλεμο νεύρων για την εξουσία» είδε και το περιοδικό Der Spiegel που περιέγραψε ως «αφόρητο θρίλερ για τα 84 εκατομμύρια των Τούρκων» την εξέλιξη της καταμέτρησης. «Πολλά είχαν ειπωθεί πριν από αυτή την Κυριακή για τις μοιραίες εκλογές που περίμεναν τη χώρα, για την αμφίρροπη κούρσα μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, την πιο αμφίρροπη από τότε που ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία πριν από 20 χρόνια».

Ο ιδιωτικός ειδησεογραφικός σταθμός n-tv σε ρεπορτάζ του από την Τουρκία σημειώνει ότι η προεκλογική εκστρατεία «έγινε σε τεταμένη ατμόσφαιρα και θεωρήθηκε άδικη, κυρίως λόγω της ανώτερης εξουσίας των μέσων ενημέρωσης της κυβέρνησης (…) Ο Ερντογάν υποσχέθηκε μεταξύ άλλων αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και επιπλέον επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία. Διεξήγαγε επιθετική εκστρατεία, αποκαλώντας την αντιπολίτευση ‘τρομοκράτες’».

Στο ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης σημειώνεται πως ο πρόεδρος Ερντογάν «έχει μεγαλύτερη εξουσία από ποτέ» και μπορεί σε μεγάλο βαθμό να κυβερνήσει χωρίς το κοινοβούλιο». Οι επικριτές του «φοβούνται ότι η χώρα θα μπορούσε να διολισθήσει τελείως στην απολυταρχία εάν κερδίσει ξανά. Η ψηφοφορία παρακολουθείται στενά και διεθνώς».

Στο δίκτυο RND επισημαίνεται ότι «οι παρατηρητές βλέπουν τις εκλογές ως ίσως την πιο σημαντική απόφαση της Τουρκίας από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας πριν από 100 χρόνια. Ο 69χρονος Ερντογάν κυβερνά τη χώρα με ολοένα και πιο αυταρχικό τρόπο τα τελευταία χρόνια (…) και, για πρώτη φορά μετά το 2003, νιώθει ισχυρό αντίθετο άνεμο (…) Η προεκλογική εκστρατεία ήταν εξαιρετικά πολωμένη, την επισκίασαν η βία και η ρητορική μίσους».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή