Έμφυλες διακρίσεις: Βαθιά ριζομένες (και) στον κλάδο των εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων

Οι γυναίκες αποτελούν λιγότερο από το ένα τέταρτο των διαχειριστών κεφαλαίων παγκοσμίως

by Times Newsroom

Ισχνή μειοψηφία εξακολουθούν να αποτελούν οι γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων. Αυτό σημειώνει το Bloomberg, επικαλούμενο την ιστορία της Sonya Sawtell-Rickson, επικεφαλής επενδύσεων του συνταξιοδοτικού ταμείου Hesta. Το εν λόγω ταμείο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 48,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, αποτελεί δε εξαίρεση καθώς διαθέτει επίσης γυναίκα CEO και μια επενδυτική ομάδα που αποτελείται κατά 42% από γυναίκες.

Τη δεκαετία του 1990, θυμάται η Sawtell-Rickson, «ήταν αρκετά συνηθισμένο να μπαίνεις σε ένα συνέδριο όπου το 95% των συμμετεχόντων ήταν μόνο άνδρες». Τριάντα χρόνια μετά, όμως «ο ρυθμός αλλαγής» αυτής της κατάστασης «εξακολουθεί να είναι αργός».

Μειοψηφία

Σήμερα οι γυναίκες αποτελούν λιγότερο από το ένα τέταρτο των διαχειριστών κεφαλαίων παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε η Hesta. Η διετής έρευνα σε περίπου 80 διαχειριστές εισηγμένων και μη εισηγμένων εταιρειών δείχνει ότι η πρόοδος όσον αφορά τη συμμετοχή και των δύο φύλων στις διοικητικές θέσεις μόλις οριακά έχει βελτιωθεί, με τις γυναίκες να αποτελούν το 24% των διαχειριστών επενδύσεων έναντι 22% το 2020.

Αν και η Sawtell-Rickson χαιρετίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί, μιας και το κοντινό 2018 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 17%, τονίζει ότι υπάρχουν ακόμα βασικές προκλήσεις που εμποδίζουν την ισορροπία μεταξύ των φύλων στις κορυφαίες βαθμίδες του κλάδου της διαχείρισης επενδύσεων.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που αναπαράγουν την έμφυλη διάκριση; «Τα πάντα», απαντά η ίδια. «Από τις διακρίσεις λόγω φύλου, συνειδητά ή ασυνείδητα, κάποια στερεότυπα όσον αφορά τους ρόλους και τις συμπεριφορές, και επίσης νομίζω ότι οι προκλήσεις που συνδέονται με τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό και τη δημιουργία της ευελιξίας που μπορεί να χρειάζονται οι γυναίκες”, είπε, προσθέτοντας ότι οι υποστηρικτικοί μέντορες και οι διευθυντές που ενθάρρυναν την ευέλικτη εργασία ήταν σημαντικοί παράγοντες στη διαμόρφωση της δικής της καριέρας.

Η Sawtell-Rickson σημείωσε ακόμα ότι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια τείνουν να υποστηρίζουν περισσότερο επιχειρηματίες με επικεφαλής άνδρες από ό,τι επιχειρηματίες με επικεφαλής γυναίκες.

Βαθιά ριζομένες διακρίσεις

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η έκθεση της Hesta έρχεται να προστεθεί στα αυξανόμενα δεδομένα που δείχνουν πόση πρόοδος χρειάζεται μέχρι να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων στο εργατικό δυναμικό, συμπεριλαμβανομένης της ίσης αμοιβής. Μια παγκόσμια έρευνα που δημοσιεύθηκε πέρυσι από την Citywire, η οποία παρακολουθούσε λίγο περισσότερους από 17.500 ενεργούς διαχειριστές, έδειξε ότι μόνο το 18% των επενδυτικών κεφαλαίων παγκοσμίως διοικείται από γυναίκες ή από ομάδα με τουλάχιστον μία γυναίκα.

Εν τω μεταξύ, στοιχεία από την Αυστραλία δείχνουν ότι το 2022 υπήρχε μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων ύψους 28,6% στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι οι εταιρείες με περισσότερους από 100 υπαλλήλους θα πρέπει να αποκαλύπτουν τα μισθολογικά χάσματα μεταξύ των δύο φύλων από το επόμενο έτος, στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας για την εισοδηματική ανισότητα.

Η έκθεση της Hesta συνιστά στις επιχειρήσεις να θέτουν χρονικά δεσμευμένους στόχους για την ποικιλομορφία των φύλων, να διενεργούν τακτική ανάλυση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων και να εφαρμόζουν πρακτικές πρόσληψης και προαγωγής χωρίς αποκλεισμούς.

Πηγή: www.ot.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com