Εμμανουέλ Μπεάρ (γενν. 1963) Γαλλίδα ηθοποιός και μοντέλο…

...κόρη του ποιητή, μουσικού και τραγουδιστή Γκι Μπεάρ, λιβανέζικης καταγωγής, και της πρώην μοντέλου και ηθοποιού Ζενεβιέβ Γκαλεά, ιταλοελληνικής καταγωγής

by Times Newsroom

Η Εμμανουέλ Μπεάρ (Emmanuelle Béart, 14 Αυγούστου 1963) είναι Γαλλίδα ηθοποιός και μοντέλο. Γεννημένη στις 14 Αυγούστου 1963 κοντά στο Σεν Τροπέ, είναι κόρη του ποιητή, μουσικού και τραγουδιστή Γκι Μπεάρ, λιβανέζικης καταγωγής, και της πρώην μοντέλου και ηθοποιού Ζενεβιέβ Γκαλεά, ιταλοελληνικής καταγωγής.

Πέρασε την παιδική της ηλικία μαζί με τις τρεις αδελφές και τον αδελφό της στο Γκασσάν, μακριά από τη βοή της πόλης. Ως παιδί δεν την ενδιέφερε ιδιαίτερα το σχολείο, ονειρευόταν να γίνει ηθοποιός και μιμούταν τους συμμαθητές της. Στην ηλικία των 7 και 11 ετών κάνει εμφανίσεις στις ταινίες La Course du lièvre à travers les champs του Ρενέ Κλεμάν το 1971 και Demain les mômes του Ζαν Πουρταλέ το 1975 μαζί με όλα τα παιδιά του χωριού της και τον αδελφό της Ολιβιέ. Η ηθοποιός – φετίχ της είναι η Ρόμι Σνάιντερ.

Το 1980, σε ηλικία 17 ετών, φεύγει για 15 ημέρες στο Μόντρεαλ του Καναδά και δεν το αποχωρίζεται ξανά. Ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα αυτή τη χώρα την οποία θεωρεί δεύτερο σπίτι της. Εκεί κάνει σπουδές, μαθαίνει τα αγγλικά και παίρνει το πτυχίο της. Επίσης, εκεί συναντά τον σκηνοθέτη Ρόμπερτ Άλτμαν που την ενθαρρύνει να γίνει ηθοποιός.

Τρία χρόνια μετά, επιστρέφει στη Γαλλία, παρακολουθεί για σύντομο χρονικό διάστημα τα μαθήματα δραματικής τέχνης του Ζαν – Λοράν Κοσέ στο Παρίσι. Εντυπωσιάζει τον Ντέιβιντ Χάμιλτον με την ομορφιά της, που της προσφέρει σε τρεις μήνες τον πρώτο της ρόλο στην ερωτική ταινία Premiers Désirs. Συνεχίζει με το Un amour interdit του Ζαν – Πιερ Ντουνιάκ το 1984, ρόλο για τον οποίο λαμβάνει υποψηφιότητα για το Βραβείο Σεζάρ της πιο ελπιδοφόρου νέας ηθοποιού για το 1985. Έτσι ξεκινά η καριέρα της στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο.

Το 1984, συναντά τον Ντανιέλ Οτέιγ στα γυρίσματα της ταινίας L’Amour en Douce του Εντουάρ Μολιναρό. Παντρεύονται σύντομα, μοιράζονται δέκα χρόνια από τη ζωή τους και φέρνουν στον κόσμο την κόρη τους Νέλλυ τον Απρίλιο του 1992. Το 1986, σε ηλικίες 23 και 36 ετών αντίστοιχα, η καριέρα και η φήμη του ζευγαριού εκτοξεύεται σε διεθνές επίπεδο με τη μεγάλη επιτυχία της ταινίας Η Μανόν των Πηγών του Κλωντ Μπερί από το έργο του Μαρσέλ Πανιόλ. Τους απονέμεται ταυτόχρονα το 1987 το Βραβείο Σεζάρ του καλύτερου β΄ γυναικείου ρόλου και καλύτερου α΄ ανδρικού. Μοιράζονται την επιτυχία αυτή με τον Υβ Μοντάν και τον Ιππολίτ Ζιραρντώ.

Το 1990, η Μπεάρ έχει επίσης μια επιτυχία με την ταινία Η Ωραία Καβγατζού του Ζακ Ριβέτ όπου υποδύεται μια νεαρή γυναίκα που ποζάρει γυμνή για ένα ζωγράφο, στο πλάι του Μισέλ Πικολί. Το 1996, κάνει ένα πέρασμα στις αμερικανικές υπερπαραγωγές με τη συμμετοχή της στην ταινία Επικίνδυνες Αποστολές του Μπράιαν ντε Πάλμα, στο πλάι του Τομ Κρουζ και του Ζαν Ρενό. Παρά την παγκόσμια επιτυχία, δεν της αρέσει το κλίμα του Χόλιγουντ και επιστρέφει στους δραματικούς ρόλους του γαλλόφωνου σινεμά και θεάτρου.

Σήμερα κατοικεί στο Παρίσι με τα δύο της παιδιά, τη Νέλλυ, από τον Ντανιέλ Οτέιγ και τον Γιόχαν, γιο του συνθέτη Νταβίντ Μορώ. Έζησε και μία τραγική σχέση με τον παραγωγό του σινεμά Βενσάν Μεγιέρ τον οποίο και συνάντησε το 2001 στην ταινία Η Πρόβα της Κατρίν Κορσινί, και ο οποίος αυτοκτόνησε στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ των Καννών το 2003.

Ενδιαφέρουσες Πληροφορίες

  • Είναι πρέσβειρα της UNICEF, εδώ και δέκα χρόνια, η οποία της έχει παραχωρήσει από το 2002 διεθνές διπλωματικό διαβατήριο.
  • Για το ρόλο της στην ταινία Μια καρδιά τον χειμώνα έκανε μαθήματα βιολιού για ένα χρόνο.
  • Συνελήφθη στο Παρίσι το 1997 για την υπεράσπιση παράνομων μεταναστών.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com