Έντουαρντ Κόδριγκτον (1770 – 1851) Ναύαρχος του Βρετανικού στόλου…

...ήρωας της ναυμαχίας του Τραφάλγκαρ και της ναυμαχίας του Ναυαρίνου

by Times Newsroom

Ο Σερ Έντουαρντ Κόντρινγκτον ή Κόδριγκτον (Sir Edward Codrington, 27 Απριλίου 1770 – 28 Απριλίου 1851), ήταν ναύαρχος του Βρετανικού στόλου, ήρωας της ναυμαχίας του Τραφάλγκαρ και της ναυμαχίας του Ναυαρίνου.

Γεννήθηκε το 1770 στο Λονδίνο. Και σπούδασε στο Κολέγιο του Χάροου, από το οποίο κατατάχτηκε στο ναυτικό, το 1783. Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις των Άγγλων, στη Μεσόγειο, που συνεργάστηκαν με τους Ισπανούς, εναντίον των Γάλλων. Πήρε τον Βαθμό του υποναύαρχου, το 1814, εν συνεχεία το 1821, προάχθηκε σε αντιναύαρχος. Το 1826 διορίστηκε διοικητής του στόλου στη Μεσόγειο του Βρετανικού Ναυτικού.

Εικονογράφηση της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, από τον Ambroise-Louis Garneray.

Μετά τη Συνθήκη, στις 6 Ιουλίου 1827, μεταξύ Αγγλίας, Ρωσίας και Γαλλίας, στην οποία ορίστηκε η κατάπαυση των ελληνοτουρκικών εχθροπραξιών, ο Κόντρινγκτον, ως αρχηγός του στόλου, διατάχτηκε να πλεύσει προς την Πύλο, στο στόλο συμμετείχαν και οι ναύαρχοι Δεριγνύ, της Γαλλίας, και ο Χέυδεν της Ρωσίας. Στην Πύλο, ήταν αγκυροβολημένος ο Ιμπραήμ, ο οποίος είχε συμφωνήσει να σταματήσει τις εχθροπραξίες, αλλά η καταπάτηση της ανακωχής και η δολοφονία του σημαιοφόρου που είχε σταλεί από τον Κόντρινγκτον για να διαμαρτυρηθεί, οδήγησε σε μεγάλη ναυμαχία, στην οποία ο στόλος του Ιμπραήμ, συνετρίβη. Η Αγγλική κυβέρνηση, δυσφόρησε, όμως με τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, καθώς δεν περίμενε τέτοια τροπή. Ο Κόντρινγκτον, ως αρχηγός, μέσω επιστολών, προσπαθούσε να εξηγήσει στην κυβέρνησή του, ότι δεν παραβίασε κάποιες εντολές. Ανακλήθηκε στις 4 Ιουνίου του 1828.

Παρόλα αυτά, ο Κόντρινγκτον, δύο μέρες πριν αναχωρήσει για την πατρίδα του, είχε πετύχει την υπογραφή με τον Μωχάμετ, στη Συνθήκη της Αλεξάνδρειας, η οποία προέβλεπε την αποχώρηση του Ιμπραήμ. Έτσι, ελέω αυτής της επιτυχίας, η αγγλική κυβέρνηση τον παρασημοφόρησε με το Μεγαλόσταυρο του Μπαθ, καθώς και το 1839, του έδωσε τον βαθμό του ναυάρχου.

Περαιτέρω μελέτη

  • The Trafalgar Captains (2005) – Colin White and the 1805 Club, Chatham Publishing, Λονδίνο ISBN 1-86176-247-X

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com