Επιμένει ο Σούνακ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Αποκτήθηκαν νόμιμα»

Στο αεροπλάνο για την Σύνοδο COP28 για το κλίμα στο Ντουμπάι, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ επενέλαβε ότι η θέση του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα «δεν έχει αλλάξει».

by Times Newsroom

Ειδικότερα, υποστηρίζει την παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο, παραπέμποντας μάλιστα στον σχετικό νόμο.

«Είναι ξεκάθαρο από άποψη νόμου ότι τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και ήμασταν κατηγορηματικοί σε αυτό», δήλωσε σύμφωνα με τον Guardian. «Νομίζω ότι η ίδια η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου αναφέρει ότι για να γίνουν τα δάνεια πρέπει ο παραλήπτης να αναγνωρίσει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει τα πράγματα και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν υποδείξει ότι είναι με οποιονδήποτε τρόπο ή μορφή πρόθυμοι να το κάνουν αυτό.

Η άποψή μας και η θέση μας σχετικά με αυτό είναι απολύτως σαφής: τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα την εποχή εκείνη».

Διευθυντής Βρετανικού Μουσείου: «Θα συνεχίσω να προσπαθώ για μία συμφωνία»

Tην Πέμπτη ο Τζορτζ Όσμπορν, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, επέμεινε ότι η διπλωματική κόντρα που ξέσπασε μεταξύ Σούνακ και Μητσοτάκη τις τελευταίες ημέρες δεν θα σταματούσε τις μακροχρόνιες συνομιλίες για το μέλλον των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Θα συνεχίσω να προσπαθώ για μία συμφωνία, παρά το γεγονός ότι κατέστη σαφές πως δεν υπάρχει πρόθεση στήριξης από τη βρετανική κυβέρνηση και ότι ο Στάρμερ δεν έχει πρόθεση να αλλάξει τον νόμο», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε για μία λύση που θα μοιράζει τον χρόνο παραμονής των Γλυπτών μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου. Είναι δύσκολο να το πετύχουμε, αλλά αξίζει να το επιδιώξω. Συνεχίζω να εργάζομαι σκληρά και μπορούμε να βρούμε διέξοδο, ακόμα κι αν δεν αλλάξει ο νόμος».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com