Επισιτιστική ασφάλεια και μεταναστευτικό στο μικροσκόπιο της Ιβηροαμερικανικής Συνόδου

Οι 22 ηγέτες που συμμετείχαν στην Ιβηροαμερικανική Σύνοδο που φιλοξενήθηκε φέτος στη Δομινικανή Δημοκρατία δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν την επισιτιστική ανασφάλεια στη Λατινική Αμερική, να ελέγξουν αποτελεσματικότερα τις μεταναστευτικές ροές και να διαπραγματευτούν από κοινού χρηματοδότηση με ευνοϊκότερους όρους.

by Times Newsroom

«Έχουμε περίπου 60 εκατομμύρια ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα επισιτιστικής ασφάλειας. Το 1/3 των τροφίμων που παράγονται στην περιοχή σπαταλιέται» λόγω προβλημάτων στις αλυσίδες διανομής, αποθήκευσης και εμπορίας, εξήγησε ο γενικός γραμματέας Αντρές Αλαμάντ, πρώην υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας της Χιλής.

Η δέσμευση των 22 ηγετών αποτελεί πρόκληση όταν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας δεν ξεπερνούν το 2% σε μια ήπειρο όπου το κόστος υγιεινής διατροφής είναι το υψηλότερο παγκοσμίως: 3,89 δολάρια την ημέρα ανά άτομο, απρόσιτο για το 22,5% του πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

«Η πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα θα πρέπει να αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων και όχι προνόμιο λίγων», δήλωσε ο πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς Άρτσε, ο οποίος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή τροφίμων.

Αναφερόμενος στην κλιματική κρίση, ο πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο σχολίασε ότι «προκαλεί πείνα και θανάτους».

Η πρόσβαση σε καλύτερη χρηματοδότηση θα βοηθούσε τα κράτη να καταπολεμήσουν την πείνα και την υπερθέρμανση του πλανήτη, συμφώνησαν αρκετοί ηγέτες.

Ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας Λουίς Αμπιναδέρ διαβεβαίωσε ότι οι κυβερνήσεις των 22 χωρών που εκπροσωπήθηκαν στη Ιβηροαμερικανική Σύνοδο θα εργαστούν από κοινού για να διαπραγματευτούν «καλύτερους όρους».

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που ταλανίζει πολλές χώρες, υπογραμμίζοντας ότι τα υψηλά και μη βιώσιμα επίπεδα χρέους αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Από τη σύνοδο δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης, όπως όταν ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς επέκρινε την «οικογενειακή δικτατορία των (Ντανιέλ) Ορτέγα και (Ροσάριο) Μουρίγιο στη Νικαράγουα». «Βλέπουμε σε όλον τον κόσμο νέους κινδύνους… Πρέπει να απαντήσουμε με περισσότερη δημοκρατία, όχι λιγότερη», είπε. Ο χιλιανός πρόεδρος ζήτησε επίσης μεγαλύτερο συντονισμό για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας προσφέρθηκε να διοργανώσει μια σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό.

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε την Ιβηροαμεριανική Σύνοδο ήταν οι εξελίξεις στην Αϊτή. Ένοπλες συμμορίες έχουν σκοτώσει περίπου 530 ανθρώπους και έχουν απαγάγει σχεδόν 300 από την αρχή του έτους στη φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. «Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να επιτρέψει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», τόνισε ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας Λουίς Αμπιναδέρ, του οποίου η χώρα συνορεύει με την Αϊτή.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή