Έρευνα: Η κακοκαιρία επηρεάζει τις αναμνήσεις από τις διακοπές

Περισσότερες αρνητικές κριτικές σε... βροχερές ημέρες

by Times Newsroom
  • Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Οι διαδικτυακές κριτικές για ξενοδοχεία, επηρεάζονται αρνητικά από τις καιρικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν την ημέρα της σύνταξής τους, σύμφωνα με νέα έρευνα των Πανεπιστημίων της Ιερουσαλήμ και της Λουκέρνης.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην Journal of Consumer Research, ο κακός καιρός «χρωματίζει» δυσμενώς την αντίληψη των ανθρώπων για παρελθοντικές εμπειρίες.

Ο Δρ. Yaniv Dover της Σχολής Business του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, σε συνεργασία με τον καθηγητή Leif Brandes του Πανεπιστημίου της Λουκέρνης, αξιοποίησαν δεδομένα που συλλέχθηκαν μέσα σε 12 έτη καθώς και 3 εκατ. ξενοδοχειακές κρατήσεις προκειμένου να μελετήσουν πώς 340.000 ανώνυμες ξενοδοχειακές κριτικές στο διαδίκτυο επηρεάστηκαν από τον καιρό που επικρατούσε την ημέρα που συντάχθηκαν.

Πρόκειται για μια περίπλοκη αξιολόγηση που περιλάμβανε αντιστοίχιση μεταξύ της κράτησης που έκανε ο καταναλωτής και της γραπτής κριτικής, τον προσδιορισμό του καιρού στην τοποθεσία του συντάκτη της κριτικής, τη βαθμολογία με αστέρια που δόθηκε, το λεξιλόγιο που χρησιμοποιήθηκε για την περιγραφή της διαμονής και τον καιρό που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της διαμονής στο ξενοδοχείο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης ένα ειδικό στατιστικό μοντέλο που αντιπροσωπεύει τόσο την απόφαση για την υποβολή κριτικής όσο και το περιεχόμενο της κριτικής.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, κατά μέσο όρο, η κακοκαιρία (βροχή ή χιόνι) υποβάθμιζε την αξιολόγηση των ανθρώπων για την προηγούμενη εμπειρία τους στο ξενοδοχείο τόσο ώστε να υποβιβάσει το ξενοδοχείο από μια βαθμολογία 5 αστέρων σε 4. Η κακοκαιρία έκανε επίσης τους κριτικούς να γράφουν πιο μακροσκελείς και πιο αυστηρές και λεπτομερείς κριτικές. Η έρευνα έδειξε ότι τις βροχερές ημέρες, υπήρχε μεγαλύτερη πιθανότητα να αποφασίσει κανείς να γράψει κριτική και ότι η επίδραση του καιρού εκείνη την ημέρα ήταν ανεξάρτητη από τον καιρό που βίωσαν κατά τη διάρκεια της διαμονής τους.

Οι συντάκτες της έρευνας αναφέρουν ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ο κακός καιρός τείνει να επαναφέρει αρνητικές αναμνήσεις, ή επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση «χρωματίζοντας» αρνητικά τις κριτικές.

Πηγή: www.tornosnews.gr/

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή