Ευρωπαϊκή Ένωση: Συμφωνία Κοσόβου-Σερβίας για να τερματιστεί η επικίνδυνη διένεξη για τις πινακίδες

Υπήρχαν φόβοι πως θα μπορούσαν να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια

by Times Newsroom

Η κοσοβάρικη και η σερβική κυβέρνηση κατέληξαν σε συμφωνία της ύστατης στιγμής χθες Τετάρτη (23/11) προκειμένου να λάβει τέλος η σχεδόν διετής διένεξή τους για τις πινακίδες των αυτοκινήτων στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, που η Δύση προειδοποιούσε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στο ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων, ανακοίνωσε μετά τα μεσάνυχτα ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Έχουμε συμφωνία», συνόψισε ο Ζοζέπ Μπορέλ μέσω Twitter, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Προς μεγάλη ικανοποίησή μας ανακοινώνουμε ότι οι επικεφαλής διαπραγματευτές του Κοσόβου και της Σερβίας με τη διευκόλυνση της ΕΕ συμφώνησαν στα μέτρα για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να επικεντρωθούμε πλήρως στην πρόταση για την εξομάλυνση των σχέσεών τους», σημείωσε.

Οι αρχές στο Κόσοβο σκόπευαν να αρχίσουν από σήμερα να προχωρούν στην επιβολή προστίμων σε περίπου 10.000 Σέρβους οδηγούς που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν πινακίδες που έχουν εκδοθεί από τις αρχές της Σερβίας.

Η προηγούμενη απόπειρα να κλειστεί συμφωνία απέτυχε τη Δευτέρα, καθώς ο κοσοβάρος πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι και ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συναίνεση και η Πρίστινα ανέβαλε την έναρξη της επιβολής των προστίμων για 48 ώρες, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.

«Η Σερβία θα σταματήσει να εκδίδει πινακίδες κυκλοφορίας για αυτοκίνητα σε πόλεις του Κοσόβου και το Κόσοβο θα αναστείλει κάθε περαιτέρω ενέργεια που σχετίζεται με την έκδοση νέων αριθμών κυκλοφορίας», σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ.

Οι αρχές του Κοσόβου αποπειράθηκαν φέτος να επιβάλουν στα μέλη της σερβικής μειονότητας την αλλαγή των παλαιών πινακίδων κυκλοφορίας τους, που είχαν εκδοθεί πριν από το 1999, όταν η επαρχία ήταν ακόμη μέρος της Σερβίας. Όμως οι σέρβοι που ζουν κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας πρόβαλαν αντίσταση, ορισμένες φορές βίαιη.

Περίπου 50.000 Σέρβοι που ζουν εκεί αρνούνται να αναγνωρίσουν την εξουσία της Πρίστινας και συνεχίζουν να θεωρούν ότι είναι πολίτες της Σερβίας.

Η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι από την πλευρά της ευχαρίστησε την Ουάσιγκτον για τη συμφωνία.

«Η υποστήριξη τους (σ.σ. των ΗΠΑ) στη διαδικασία διαλόγου ανάμεσα στο Κόσοβο και στη Σερβία είναι εκ των ων ουκ άνευ. Το Κόσοβο αισθάνεται ευγνωμοσύνη», ανέφερε η κυρία Οσμάνι μέσω Twitter.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή