Φιλίπ Μπριντέλ (1757 – 1845) Γαλλόφωνος Ελβετός συγγραφέας

...άνθρωπος των γραμμάτων, υποστηρικτής της ελβετικής λαογραφίας και δραστηριοποιήθηκε κατά την διάρκεια της ανάπτυξη της ελβετικής εθνικής ταυτότητας. Βοήθησε να φέρει κοντά τους Γαλλόφωνους και Γερμανόφωνους Ελβετούς στην λογοτεχνία, την επιστήμη και κυρίως την πολιτική. 

by Times Newsroom

Ο Φιλίπ Σιρίς Μπριντέλ (Philippe-Sirice Bridel ή Philippe Cyriaque Bridel, 20 Νοεμβρίου 1757  – 20 Μαΐου 1845), γνωστός και ως Πρωθιερέας Μπριντέλ (Doyen Bridel), ήταν Γαλλόφωνος Ελβετός συγγραφέας, άνθρωπος των γραμμάτων, υποστηρικτής της ελβετικής λαογραφίας και δραστηριοποιήθηκε κατά την διάρκεια της ανάπτυξη της ελβετικής εθνικής ταυτότητας. Βοήθησε να φέρει κοντά τους Γαλλόφωνους και Γερμανόφωνους Ελβετούς στην λογοτεχνία, την επιστήμη και κυρίως την πολιτική. Τον απασχόλησαν θέματα λογοτεχνικά, γλωσσολογικά, φυσιογνωστικά και η Ελβετική ιστορία.

Γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου1757, στο Begnins στην περιοχή της Νιόν στο καντόνι του Βω της Ελβετίας. Υπηρέτησε ως πάστορας στη Βασιλεία, στο Σατώ ντ’ Εξ (Château-d’Oex) και στο Μοντρέ. Το 1782 αρχίζει να γράφει ποιήματα παρουσιάζοντας τα “Ελβετικά ποιήματα” και θεωρείται ο πρώτος Βάλδιος (γαλλ. Vaudois) ποιητής, αν και η ποιητική του προσφορά δεν ήταν τόσο σημαντική. Πολύ σημαντική ήταν η εργασία του σχετικά με την ιστορία και τη γλωσσολογία της Ελβετίας, ειδικά για το γλωσσάρι της μη επίσημης διαλέκτου της γαλλόφωνης Ελβετίας (“Glossaire du patois de la Suisse romande“/“Glossary of the Patois of French Switzerland”), που δημοσιεύτηκε, μετά τον θάνατό του, το 1866.

Πέθανε στις 20 Μαΐου1845 στο Μοντρέ στο καντόνι του Βω της Ελβετίας.

Ο ελβετικός λογοτεχνικός πατριωτισμός που ενέπνευσε, επηρέασε τον ποιητή Juste Olivier (1807-76), ο οποίος εκτώς των άλλων, έγραψε το 1825 ένα ποίημα για τον Μάρκο Μπότσαρη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή