«Φωτιά» στις τιμές του μετρό στο Παρίσι

Πολύ βαθιά το χέρι στη τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι πολίτες του Παρισιού από το νέο έτος με τις νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων του μετρό.

by Times Newsroom

Χαρακτηριστική είσοδος του μετρό στο Παρίσι

Προκειμένου να περιοριστεί το τεράστιο κυκλοφοριακό χάος του Παρισιού, η πόλη δημιούργησε νέους ποδηλατοδρόμους, αλλά και περισσότερο χώρο για τους πεζούς. Τα νέα σχέδια όμως για την αύξηση των τιμών του μετρό έχουν φέρει τους πολίτες σε απόγνωση. Ενώ η γενικότερη άνοδος των τιμών προκαλεί ήδη «πονοκέφαλο» σε πολλούς, η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών με συνδρομή για την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, το λεγόμενο «Passe Navigo», θα κυμαίνεται περίπου στα 80, 90 ή και 100 ευρώ από τον Ιανουάριο αντί για 75,20 ευρώ που κοστίζει σήμερα.

Την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι τύποι εισιτηρίων θα κοστίζουν ακόμη περισσότερο. Ο λόγος είναι η έκρηξη στις τιμές ενέργειας. Τον τελευταίο καιρό πολλά δρομολόγια του μετρό ακυρώνονται, ενώ άλλες φορές παρατηρείται υπερβολικός συνωστισμός στα βαγόνια. Μεταμφιεσμένοι ως σαρδέλες, ακτιβιστές της ομάδας «Collectif Ibiza» διαδήλωσαν την αγανάκτησή τους, καλώντας την επικεφαλής της Περιφέρειας του Παρισιού, Βαλερί Πεκρές, να χρησιμοποιήσει το μετρό ή το λεωφορείο για να δει και η ίδια τι συνθήκες επικρατούν. Υπερπλήρη τρένα με μεγάλο χρόνο αναμονής.

Άδικη και παράλογη η αύξηση των τιμών 

Η ενεργειακή κρίση επηρεάζει μέχρι και τις τιμές των εισιτηριών του μετρό στο Παρίσι με αποτέλεσμα οι πολίτες να διαδηλώνουν ενάντια στις μεγάλες αυξήσεις

Ο Νταβίντ Μπελιάρ από το κόμμα των Ευρωπαίων Οικολόγων – Πράσινων περιγράφει την σχεδιαζόμενη αύξηση των τιμών ως «άδικη και εντελώς παράλογη». Ενώ η κλιματική αλλαγή επιβάλλει βιώσιμη κινητικότητα με καθαρή ενέργεια, καλούνται τώρα να πληρώσουν εκείνοι που χρησιμοποιούν καθημερινά τα μέσα μαζικής μεταφοράς και επιπλέον υποφέρουν από το χαμηλό επίπεδο των υπηρεσιών.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως η εταιρεία μεταφορών του Παρισιού έχει κληθεί να καλύψει το επιπρόσθετο ενεργειακό κόστος αξίας 950 εκατομμυρίων ευρώ για το 2023 μαζί με τις αυξήσεις των μισθών και την αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας για τον κορωνοϊό.  Η πρόταση για πάγωμα της τιμής του εισιτηρίου ή για επιμερισμό του πρόσθετου κόστους μεταξύ επιβατών, τοπικών αρχών και μεταφορικών εταιρειών δεν έγινε δεκτή. Σε αυτή την περίπτωση η αύξηση για τους πολίτες που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ θα ανερχόταν μόλις σε 5,60 ευρώ το μήνα.

Δύσκολος αναμένεται ο χειμώνας για τους Παριζιάνους

Ασφυκτικά γεμάτα τα βαγόνια του μετρό στο Παρίσι όπου εκατομμύρια πολίτες χρησιμοποιούν καθημερινά τα ΜΜΜ για τις μετακινήσεις τους ειδικά εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης βρίσκεται το «Passe Navigo», το οποίο χρησιμοποιούν περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι. Η τελική απόφαση αναμένεται την Τετάρτη. Ο υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον δήλωσε πως πρέπει να αποτραπούν οι αφόρητες αυξήσεις για τους επιβάτες, αλλά δεν προχώρησε σε υποσχέσεις για κρατική επιδότηση.

Η επικεφαλής της Περιφέρειας του Παρισιού, Βαλερί Πεκρές, επιμένει πως η αύξηση είναι «κοινωνικά μη αποδεκτή και αντι-οικολογική». Οι εταιρίες μεταφορών όμως βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο καθώς πρέπει να επενδύσουν και σε νέες γραμμές του μετρό, αλλά και στο Grand Paris Express, ένα φιλόδοξο σιδηροδρομικό δίκτυο ταχείας διέλευσης που πρόκειται να τεθεί σταδιακά σε λειτουργία από το 2024, στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Parisien» πολλοί είναι λόγοι που ταλαιπωρούν καθημερινά τόσο τους πολίτες όσο και τους τουρίστες που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ. Η έλλειψη προσωπικού είναι ένας απο αυτούς, καθώς αυτή τη στιγμή λείπουν περίπου 100 από τους 3.000 απαιτούμενους οδηγούς με αποτέλεσμα να ακυρώνονται πολλές διαδρομές. Αλλά και στους συρμούς του μετρό υπάρχουν ελλείψεις. Πολλές φορές επιστρατεύονται παλαιοί συρμοί, που μετρούν πάνω από 40 χρόνια, με αποτέλεσμα να προκαλούνται συχνά τεχνικές βλάβες, κάτι που επιτείνει την ταλαιπωρία των επιβατών.

Μίκαελ Έβερς 

Επιμέλεια: Ιωσηφίνα Τσαγκαλίδου

Πηγή: www.dw.com

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com