Γαλλία: «Κλειδί» η απόσυρση των υποψηφίων του Λαϊκού Μετώπου και της παράταξης Μακρόν

Σε περίοδο εσωτερικών διαβουλεύσεων και επεξεργασιών έχουν εισέλθει τα γαλλικά πολιτικά κόμματα μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των χθεσινών βουλευτικών εκλογών που έφεραν πρώτο τον Έθνικό Συναγερμό, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν με 32,2%, δεύτερο το Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς με 28,1%, τρίτη την προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη Μαζί με 21,6% και τέταρτο το Ρεπουμπλικανικό κόμμα με 7,2%.

by Times Newsroom

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα έχουν ήδη εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας πάνω από το 51% των ψηφισάντων, 76 βουλευτές, εκ των οποίων οι 39 είναι του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν, οι 31 του Λαϊκού Μετώπου ενώ μόνο δύο πρόσκεινται στην παράταξη Μακρόν. Στις υπόλοιπες 501 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες θα υπάρξει δεύτερος γύρος. Στις 191 από αυτές έχουν προκριθεί δύο υποψήφιοι, σε 305 έχουν προκριθεί τρεις και στις υπόλοιπες πέντε έχουν προκριθεί τέσσερις υποψήφιοι. Σε κάθε περίπτωση βουλευτής στον δεύτερο γύρο εκλέγεται ο πρώτος. Επίσης από τις 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες του συνόλου της γαλλικής επικρατείας, η ακροδεξιά έρχεται πρώτη στις 297, η αριστερά στις 159 , η παράταξη Μακρόν στις 70 και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στις 20 περιφέρειες. Στις άλλες 31 εκλογικές περιφέρειες έρχονται πρώτα άλλα κόμματα, όπου τα σχετικώς περισσότερα τοποθετούνται στην αριστερά.

Με δεδομένο ότι τόσο στην παράταξη Μακρόν όσο και στην παράταξη της αριστεράς έχουν αφήσει, λίγο πολύ, να εννοηθεί πως θα αποσυρθούν από τον δεύτερο γύρο οι υποψήφιοί τους που δεν έχουν πιθανότητες να έρθουν πρώτοι, ούτως ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες επικράτησης των ακροδεξιών υποψηφίων, το βασικό ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι σε ποιο βαθμό αυτό θα γίνει πράξη. Πολύ περισσότερο όταν στο πλαίσιο της παράταξης Μακρόν υπάρχουν πρώτης τάξεως στελέχη, όπως ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ ή ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φίλιπ, που επί της ουσίας θεωρούν εξίσου επικίνδυνα για την δημοκρατία τόσο το κόμμα της Μαρίν Λεπέν όσο και το κόμμα του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, την Ανυπότακτη Γαλλία. Σημειώνεται ότι η αριστερά έρχεται τρίτη σε ψήφους σε 129 εκλογικές περιφέρειες και η παράταξη Μακρόν σε 90 εκλογικές περιφέρειες.

Η κατάσταση αυτή θα ξεκαθαριστεί ωστόσο μέχρι αύριο το βράδυ, που είναι η τελευταία προθεσμία για την επικύρωση των υποψηφιοτήτων στον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Τότε θα καταστεί σαφές αν και σε ποιο βαθμό η δέσμευση περί απόσυρσης υποψηφίων των πέραν της ακροδεξιάς παρατάξεων θα γίνει πράξη, αλλά και το αν οι υποψήφιοι που αποσύρονται είναι διατεθειμένοι να δηλώσουν ότι υποστηρίζουν ξεκάθαρα τον αντίπαλο του κόμματος της Λεπέν.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com