Γαλλία: Στήριξη-έκπληξη της Σεγκολέν Ρουαγιάλ στον Μελανσόν

«Σήμερα, είναι προφανές ότι η χρήσιμη ψήφος στα αριστερά είναι η ψήφος για τον Μελανσόν», εκτίμησε, την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, η πρώην σοσιαλίστρια υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του 2007.

by Times Newsroom

Σε μια είδηση-έκπληξη η Σεγκολέν Ρουαγιάλ ανακοίνωσε την στήριξή της στον Ζαν-Λυκ Μελανσόν εν όψει των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας τον Απρίλιο.

Η απόφαση της Ρουαγιάλ, πρώην υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος, με μέντορα τον Μιτεράν, και η οποία ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2007 από τον Νικολά Σαρκοζί, πιθανότατα βάζει «ταφόπλακα» στα όποια σχέδια κυρίως της Αν Ινταλγκό, αλλά και της Κριστιάν Τομπιρά για ένα σχετικά αξιοπρεπές ποσοστό τον Απρίλιο.

«Σήμερα, είναι προφανές ότι η χρήσιμη ψήφος στα αριστερά είναι η ψήφος για τον Μελανσόν», εκτίμησε, την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, η πρώην σοσιαλίστρια υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του 2007.

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν είναι υποψήφιος με το Αριστερό Κόμμα, La France Insoumise (Η Επαναστατημένη Γαλλία).

«Είναι αυτός που κάνει την καλύτερη καμπάνια. Στρογγυλοποιεί τις γωνίες για το τι θα μπορούσε να τον δυσαρεστήσει. Είναι σε θέση να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις. Έχει δομημένο λόγο, καλλιεργείται. Έχει εμπειρία στην προεδρική εκστρατεία. Ξέρει να δέχεται επιθέσεις. Είναι ο πιο δυνατός», διαβεβαίωσε μιλώντας στο BFM-TV. «Εάν η αριστερά θέλει να είναι στον δεύτερο γύρο, οι ηγέτες πρέπει να ενωθούν, κοιτάζοντας τι μας φέρνει κοντά και όχι τι μας χωρίζει», πρόσθεσε η κ. Ρουαγιάλ, ηττημένη στον δεύτερο γύρο από τον Νικολά Σαρκοζί το 2007.

Φυσικά η δήλωσή της προκάλεσε αντιδράσεις: «Δεν ξέρω αν είναι η σωστή πυξίδα (σ.σ. ο σωστός μπούσουλας), η Σεγκολέν Ρουαγιάλ», απάντησε ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), Ολιβιέ Φορ, το πρωί της Πέμπτης. «Πριν από λίγες μέρες, είπε ότι μπορούσε να υποστηρίξει την υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων Βαλερί Πεκρές. Πριν από πέντε χρόνια, υποστήριξε τον Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο. Πριν από τρία χρόνια, ήθελε να ηγηθεί μιας λίστας για τους Ευρωπαίους με τον υποψήφιο των Οικολόγων, Γιανίκ Ζαντό», υπογράμμισε ο Φορ.

«Φυσικά, μπορούμε να δίνουμε κοινές μάχες με τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν, αλλά δεν είμαι ούτε λαϊκίστρια, ούτε συγκεντρωτική. Αυτός είναι ο λόγος που είμαι υποψήφια, υπογράμμισε η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό.

«Πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Στη θέση της θα σταματούσα», είπε επίσης η κ. Ρουαγιάλ για την κ. Ινταλγκό, στην οποία πιστώνεται το 1,5 έως 3% των προθέσεων ψήφου και η οποία πρέπει να ασχοληθεί και στα αριστερά με την υποψηφιότητα της Κριστιάν Τομπιρά. «Το βρίσκω λυπηρό και στενάχωρο για την αριστερά και για τους σοσιαλιστές», συνέχισε η κ. Ρουαγιάλ, πιστεύοντας ότι «το αρχικό λάθος είναι η ηγεσία του PS (Partie Socialiste) που το διαπράττει μη διοργανώνοντας προκριματικά».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή