Γάλλοι αγρότες: ακριβότερες ζωοτροφές και ενέργεια

Εδώ και μερικές εβδομάδες οι αγρότες στη Γαλλία βρίσκονται αντιμέτωποι με εκτόξευση τιμών στις ζωοτροφές, αλλά και την απότομη αύξηση των τιμών ενέργειας.

by Times Newsroom

Στη δυτική Γαλλία κοντά στην πόλη Λε Μαν βρίσκεται η κοινότητα Προυγέ λε Σετίφ, στην οποία η Ισαμπέλ Λεμπαγιό διατηρεί κτηνοτροφική μονάδα με εξειδίκευση στην εκτροφή χοίρων και κοτόπουλων.

Η κτηνοτρόφος είναι προβληματισμένη από την αύξηση του κόστους παραγωγής: «Έχουμε ζώα που τρώνε σιτάρι, καλαμπόκι και ηλιόσπορους. Οι τιμές ζωοτροφών αυξάνονται εδώ και ενάμιση χρόνο. Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία η τιμή ανέβηκε από τα 170 ευρώ για έναν τόνο στα 350.Το κόστος για εμάς αυξάνεται συνεχώς, αλλά δεν μπορούμε να το μετακυλήσουμε εξ ολοκλήρου στους καταναλωτές. Υπάρχει επομένως άμεσος οικονομικός αντίκτυπος στις κτηνοτροφικές μονάδες. Την ώρα που τα κόστη μας αυξήθηκαν κατά 50%, η τιμή πώλησης κοτόπουλου παραμένει λίγο πολύ σταθερή. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η αύξηση του κόστους φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τα συστήματα εξαερισμού των μονάδων και τα μηχανήματά μας. Στη Γαλλία το κόστος ρεύματος και αερίου αυξήθηκε κατά 40% – 45%. Φθάσαμε να δίνουμε 250 ευρώ για ένα τόνο φυσικού αερίου».

Μείωση εισαγωγών τροφίμων, τόνωση της παραγωγής

Σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την Προυγέ λε Σετίφ στην κοινότητα Σεμίρ λε Γκοντέν βρίσκονται οι καλλιέργειες και η κτηνοτροφική μονάδα του Φιλίπ Ντουτέρτρ. Ο γάλλος αγρότης εκφράζει τον φόβο μήπως λόγω του πολέμου απειληθεί η επάρκεια τροφίμων στη Γαλλία και την ΕΕ:

«Δεν ξέρω πως θα αντιδράσουν οι άλλοι αγρότες. Εγώ πάντως δεν γνωρίζω πως θα διαχειριστώ βραχυπρόθεσμα την κατάσταση. Ίσως δοκιμάσουμε την εναλλαγή καλλιεργειών. Σήμερα η Γαλλία παράγει σιτάρι, καλαμπόκι, ελαιοκράμβη. Δεν μπορώ όμως να πω με βεβαιότητα ότι και το επόμενο διάστημα θα είναι εγγυημένη η επισιτιστική ασφάλεια της Γαλλίας και της υπόλοιπης Ευρώπης. Ελπίζω ότι οι Βρυξέλλες και οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών θέλουν μια ισχυρή γεωργία. Έχουμε τα μέσα να παράγουμε τρόφιμα σε τοπικό επίπεδο και να ταΐζουμε τους πολίτες. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να εισάγουμε προϊόντα, όταν μπορούμε να τα παράγουμε μόνοι μας. Ας το πράξουμε λοιπόν».

Στέφανος Γεωργακόπουλος (APTN, dpa)

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com