Γερμανία: Έκκληση για παρέμβαση της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου απευθύνει κόρη Ιρανού καταδικασμένου σε θάνατο

Η κόρη του Τζαμσίντ Σαρμάντ, γερμανού υπηκόου ιρανικής καταγωγής ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο στην Ισλαμική Δημοκρατία, απηύθυνε έκκληση χθες Τρίτη στην Ουάσιγκτον στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας να ενεργήσουν άμεσα για να αφεθεί ελεύθερος.

by Times Newsroom

Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο κ. Σαρμάντ, κάτοικος ΗΠΑ, απήχθη το 2020 από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας ενώ βρισκόταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μεταφέρθηκε στο Ιράν μέσω Ομάν.

Αφού δικάστηκε διότι ενεχόταν, σύμφωνα με την ιρανική δικαιοσύνη, σε επίθεση εναντίον ισλαμικού τεμένους στη Σιράζ, στο νότιο Ιράν, το 2008, καταδικάστηκε σε θάνατο.

Η οικογένεια απορρίπτει όλες τις κατηγορίες.

Ο άνδρας, που γράφει λογισμικό, συνέβαλε στη δημιουργία ιστότοπου οργάνωσης της ιρανικής εξόριστης αντιπολίτευσης γνωστής με την ονομασία Τοντάρ, που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Τεχεράνη.

«Αυτό που ζητάω από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία» είναι να ενεργήσουν «για να απελευθερωθεί ο πατέρας μου», για να «σωθεί η ζωή του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γκαζέλ Σαρμάντ, η οποία κατοικεί στην Καλιφόρνια, στο περιθώριο εκδήλωσης της οργάνωσης NUFDI.

«Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου», τόνισε νωρίτερα σε ομιλία της, εκφράζοντας απόγνωση διότι Βερολίνο και Ουάσιγκτον δεν βλέπουν πόσο «επείγον» είναι το θέμα και πετάνε το μπαλάκι η μια πλευρά στην άλλη, παίζουν «πινγκ-πονγκ ευθυνών».

Η Γκαζέλ Σαρμάντ κάνει εδώ και μέρες καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να προσελκύσει την προσοχή στην υπόθεση του πατέρα της.

Ζήτησε πιεστικά ειδικά η Γερμανία να αναλάβει δράση προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος.

Οι γερμανικές αρχές λένε πως έχουν εμπλακεί στην υπόθεση «στο υψηλότερο επίπεδο», αλλά, πρόσθεσε, μόνο για να του προσφερθούν «καλύτερες συνθήκες στη φυλακή».

«Τι δηλαδή, χρειάζεται καλύτερη οδοντόπαστα πριν να τον σκοτώσουν; Κανένα βιβλίο προτού τον κρεμάσουν;», ξέσπασε.

Το Βερολίνο διαβεβαιώνει αντιθέτως πως «χρησιμοποιεί όλους τους διαύλους» και «όλες τις δυνάμεις (του)» για να αποτρέψει «την εκτέλεση» του Τζαμσίντ Σαρμάντ. Η οικογένειά του ζει «αδιανόητη και ανυπόφορη» κατάσταση το τελευταίο διάστημα, έλεγε πρόσφατα εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του δήλωσε πως η κυβέρνησή του θεωρεί «κατακριτέα» τη μεταχείριση του κ. Σαρμάντ από τις ιρανικές αρχές, αλλά είναι γερμανός υπήκοος και επαφίεται στη Γερμανία να εκφραστεί για την υπόθεση.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή