Γιάννης Κουνέλλης (1936 – 2017) ήταν καλλιτέχνης με έδρα δραστηριοτήτων την πόλη της Ρώμης

Ήταν εκπρόσωπος του κινήματος της Arte Povera

by Times Newsroom

Ο Γιάννης Κουνέλλης (Πειραιάς, 23 Μαρτίου 1936 – Ρώμη, 16 Φεβρουαρίου 2017) ήταν καλλιτέχνης με έδρα δραστηριοτήτων την πόλη της Ρώμης. Ήταν εκπρόσωπος του κινήματος της Arte Povera.

Έργο του Κουβέλλη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Γεννήθηκε στον Πειραιά και από 20 ετών ζούσε στη Ρώμη, όπoυ και απεβίωσε στις 16 Φεβρουαρίου 2017. Παρότι ζούσε στο εξωτερικό επισκεπτόταν συχνά την Ελλάδα, συνήθως την Καστέλλα. Απορρίφθηκε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και έτσι το 1956 εγκαταστάθηκε στη Ρώμη όπου σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών. Αργότερα ήταν καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ντίσελντορφ. Ο Κουνέλλης νυμφέφθηκε στην ηλικία των 17 ετών, προκαλώντας έκπληξη στο περιβάλλον του. 

Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Γιάννης Κουνέλλης εμφανίστηκε στον χώρο της σύγχρονης τέχνης με ένα ιδιότυπο, πολύ προσωπικό πλαστικό λεξιλόγιο που αρχικά προέβαλε ως κωδικοποιημένη γραφή, υπό τη μορφή γραμμάτων και εξισώσεων, και κατέληξε στη συνέχεια στη δημιουργία εικόνων αποτελούμενων στο πιο πρόσφατο βιομηχανικό-αστικό παρελθόν. Έχει παρουσιάσει πλήθος εκθέσεων, κυρίως στο εξωτερικό, οι οποίες σημειώνουν μεγάλη επιτυχία.

Έργο του Κουνέλλη στην Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Τέιτ του Λονδίνου (1979)

Σε συνέντευξή του στον Θανάση Λάλα για το περιοδικό 01, ο Κουνέλλης είχε απαντήσει στην ερώτηση “τι απαντάντε στην ερώτηση ‘τι είστε;'” ως εξής:

Θεωρώ τον εαυτό μου, όπως εχω ξαναπεί, έναν τυφλό ζωγράφο, ένα βουβό ποιητή, έναν κουφό μουσικό! 

Ο Κουνέλλης έχει ασκήσει και ασκεί τεράστια επιρροή στη ελληνική και την ευρωπαϊκή ζωγραφική και το όνομά του είναι πλέον ανάμεσα σε αυτά των σημαντικότερων εκπροσώπων των σύγχρονων ρευμάτων στην τέχνη της ζωγραφικής.

Το 2005 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τίμησε τον παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη και διανοητή με την διάκριση του επίτιμου διδάκτορα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής για το σπουδαίο εικαστικό έργο του, τη διεθνή του παρουσία και τη θέση του μεταξύ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων του μοντερνισμού .

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com