Γκεοργκίεβα – ΔΝΤ: Θα βγουν άνθρωποι στους δρόμους αν δεν πατάξουμε τον πληθωρισμό

Η επικεφαλής του ΔΝΤ μιλά για τραγωδία από τις αυξήσεις και τονίζει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αύξηση των επιτοκίων

by Times Newsroom

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, καλούσε τις κεντρικές τράπεζες να πράξουν τα μέγιστα προκειμένου να ελέγξουν τον πληθωρισμό, προειδοποιώντας για κοινωνικές αναταραχές.

Η κ. Γκεοργκίεβα επανέρχεται τονίζοντας ότι «οι άνθρωποι θα βγουν στους δρόμους» εκτός και αν ληφθούν μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων από τον πληθωρισμό.

«Είναι σημαντικό να σκεφτούμε ότι αυτός ο σύνθετος αντίκτυπος πολλαπλών κρίσεων δοκιμάζει ήδη την υπομονή και την ανθεκτικότητα των ανθρώπων. Και αν δεν αναλάβετε δράση για να υποστηρίξετε τους πιο ευάλωτους, θα υπάρξουν συνέπειες», είπε σε συνέντευξή της στην Christiane Amanpour του CNN.

«Αν δεν μειώσουμε τον πληθωρισμό, αυτό θα βλάψει τους πιο ευάλωτους. Γιατί μπορεί η έκρηξη των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας για όσους βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση να είναι ταλαιπωρία, αλλά για τους φτωχούς ανθρώπους είναι τραγωδία. Επομένως, σκεφτόμαστε πρώτα τους φτωχούς ανθρώπους όταν υποστηρίζουμε τη δυναμική επίθεση στον πληθωρισμό», είπε η Γκεοργκίεβα. Και πρόσθεσε ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο δεν έχουν «καμία άλλη επιλογή» από το να αυξήσουν τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.

«Η δημοσιονομική πολιτική, αν βοηθήσει γενναιόδωρα τους πάντες, θα είναι στην πραγματικότητα εμπόδιο στη νομισματική πολιτική, θα ήταν ο εχθρός της νομισματικής πολιτικής, επειδή αυξάνεις τη ζήτηση και αυτό ωθεί τις τιμές ξανά προς τα πάνω, και μετά πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αυστηροποίηση», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ. «Το κρίσιμο ερώτημα που έχουμε μπροστά μας είναι να αποκαταστήσουμε τις συνθήκες ανάπτυξης και η σταθερότητα των τιμών είναι μια κρίσιμη προϋπόθεση», υπογράμμισε.

Επεσήμανε επίσης ότι τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυξήσεις των τιμών -κυρίως η παραλλαγή Omicron της Covid-19 και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- έχουν «καταστήσει τον πληθωρισμό σήμερα τον μεγαλύτερο εχθρό μας».

«Φέτος είναι δύσκολα, του χρόνου θα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Γιατί; Εξαιτίας του ενός σοκ πάνω στο άλλο. Σε μόλις τρία χρόνια: η πανδημία (δεν έχει ακόμα τελειώσει), ο πόλεμος, η εισβολή της Ρωσίας που ωθεί τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων προς τα πάνω είναι μια κρίση κόστους ζωής», είπε στο CNN.

Όταν ρωτήθηκε για την άνοδο της ακροδεξιάς υποψηφίους σε χώρες όπως η Ιταλία και η Σουηδία, η Γκεοργκίεβα είπε ότι «δεν εκπλήσσεται που βλέπει ανθρώπους να θυμώνουν. Είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους μήνες και μήνες και μήνες. Βλέπουν τις τιμές να ανεβαίνουν δραματικά. Και αυτός είναι ο λόγος που η έκκλησή μου προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είναι «να είστε προσεκτικοί».

Θα υπάρχουν «άνθρωποι στο δρόμο», είπε. «Αν δεν είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε το αίσθημα της επιβίωσης και το αίσθημα αλληλεγγύης, αυτό θα συμβεί».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή