Γλυπτά του Παρθενώνα: «Πρέπει να «μοιράζονται» με την Ελλάδα» λέει ο δήμαρχος Λονδίνου

«Θα ήταν υπέροχο αν ο κόσμος μπορούσε να θαυμάσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο φυσικό τους περιβάλλον, χωρίς να χρειάζεται να έρθει στο Λονδίνο για να τα δει», δήλωσε σε συνέντευξή του ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

by Times Newsroom

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι οι εμβληματικοί θησαυροί του Βρετανικού Μουσείου πρέπει να «μοιράζονται» με την Ελλάδα, γράφει η Telegraph. Όπως εξήγησε ο ισχυρός πολιτικός των Εργατικών, μιλώντας στα «Νέα», μια συμφωνία για τα Γλυπτά «είναι εφικτή», χαρακτηρίζοντας «αξιοθρήνητη» τη συμπεριφορά του Ρίσι Σούνακ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα, διαμήνυσε πως η (επερχόμενη) κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον Κιρ Στάρμερ θα συνεργαστεί με την Ελλάδα «για να καταλήξουν σε μια διευθέτηση». Επαίνεσε επίσης τον Τζορτζ Όσμπορν, πρώην καγκελάριο των Τόρις, ο οποίος προεδρεύει του μουσείου, για τη «θέλησή» του να καταλήξει σε συμφωνία.

«Μου αρέσει το γεγονός ότι οι Έλληνες έρχονται εδώ για να δουν αυτά τα έργα τέχνης, τα μάρμαρα, την ιστορία. Αλλά δεν θα ήταν υπέροχο αν οι άνθρωποι δεν έπρεπε να έρθουν στο Λονδίνο για να τους δουν;», διερωτήθηκε ο Σαντίκ Καν. «Δεν μου φαίνεται ακατόρθωτο να υπάρξει μια συμφωνία όπου αυτά τα πραγματικά πολύτιμα, ανεκτίμητα Μάρμαρα να μπορούν να μοιραστούν», πρόσθεσε.

Τα Μάρμαρα υπόκεινται στον νόμο του Βρετανικού Μουσείου του 1963, ο οποίος απαγορεύει στο μουσείο να διαθέτει τη συλλογή του, εκτός από έναν μικρό αριθμό εξαιρέσεων. Ωστόσο, ο Καν είπε: «Η κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει ότι βρισκόμαστε τώρα στο 2024».

«Νομίζω ότι το Βρετανικό Μουσείο, η Βρετανική Κυβέρνηση και η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει σίγουρα να είναι σε θέση να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Αυτά τα τρία εμπλεκόμενα μέρη διοικούνται από λογικούς ανθρώπους και σε γενικές γραμμές όταν πρόκειται για λογικά πράγματα θα πρέπει να είναι δυνατή μια συμφωνία», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com