Γούπι Γκόλντμπεργκ: Οργή για τη δήλωσή της για το Ολοκαύτωμα – Η συγγνώμη δεν ήταν αρκετή

Δεν θα εμφανιστεί για δύο εβδομάδες στην εκπομπή που συμπαρουσίαζε

by Times Newsroom

Σάλο έχει προκαλέσει το σχόλιο που έκανε η Γούπι Γκόλντμπεργκ, σύμφωνα με το οποίο η γενοκτονία από τους Ναζί έξι εκατομμυρίων εβραίων «δεν αφορούσε φυλές». Η συγγνώμη που ζήτησε δεν ήταν αρκετή και η αμερικανίδα ηθοποιός παύθηκε για δύο εβδομάδες από το τοκ σόου The View, το οποίο συμπαρουσιάζει.

Η πρόεδρος του ABC News Κιμ Γκόντγουιν έκρινε ότι αυτό δεν αρκεί η συγγνώμη που ζήτησε η ηθοποιός.

«Με άμεση ισχύ, θέτω σε αναστολή για δύο εβδομάδες την Γούπι Γκόλντμπεργκ για τα λανθασμένα και προβλητικά σχόλιά της», ανέφερε η Γκόντγουιν σε ανακοίνωσή της η οποία αναρτήθηκε στον λογαριασμό στο Twitter του τμήματος δημοσίων σχέσεων του δικτύου.

«Η Γούπι Γκόλντμπεργκ ζήτησε συγγνώμη, της ζήτησα να πάρει τον χρόνο της και να σκεφτεί και να μάθει για τις επιπτώσεις των σχολίων της», έγραψε η Γκόντγουιν.

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός είχε πει ότι το Ολοκαύτωμα αφορούσε την κτηνωδία ανθρώπου προς άνθρωπο και περιλάμβανε «δύο διαφορετικές ομάδες λευκών».

Στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη λέγοντας: «Στη σημερινή εκπομπή είπα ότι το Ολοκαύτωμα δεν αφορά φυλές, αλλά την κτηνωδία ανθρώπου προς άνθρωπο. Θα έπρεπε να είχα πει ότι αφορά και τα δύο».

Σάλος μετά τη δήλωση της Γούπι Γκόλντμπεργκ

Μετά τα σχόλιά της, όσοι την επέκριναν επεσήμαναν ότι η φυλή είναι κεντρικό ζήτημα στη γενοκτονία και οι Ναζί θεωρούσαν εαυτούς ανώτερη φυλή.

«Όχι Γούπι Γκόλντμπεργκ, το Ολοκαύτωμα αφορούσε τη συστηματική εξόντωση του εβραϊκού λαού από τους Ναζί, που θεωρήθηκε ότι είναι κατώτερης φυλής. Τους αφαίρεσαν την ανθρώπινη υπόστασή τους και χρησιμοποίησαν αυτή την ρατσιστική προπαγάνδα για να δικαιολογήσουν τη σφαγή έξι εκατομμυρίων Εβραίων. Η διαστρέβλωση του Ολοκαυτώματος είναι επικίνδυνη», έγραψε στο Twitter ο Τζόναθαν Γκρίνμπλατ, ο επικεφαλής της διεθνούς εβραϊκής ΜΚΟ Anti-Defamation League

Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος στις ΗΠΑ ανήρτησε στο Twitter ότι ο «ρατσισμός είναι βασικό χαρακτηριστικό της ναζιστικής ιδεολογίας». «Οι Εβραίοι δεν προσδιορίζονταν από τη θρησκεία, αλλά από τη φυλή. Οι ρατσιστικές απόψεις των Ναζιστών πυροδότησαν γενοκτονία και μαζικές δολοφονίες».

Το επίμαχο βιβλίο κόμικ Maus που αποτέλεσε την αφορμή

Η συζήτηση στην εκπομπή με τα επίμαχα σχόλια της ηθοποιού προέκυψε έπειτα από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ενός σχολείου στο Τενεσί να αφαιρέσει από το πρόγραμμα σπουδών της Β’ Γυμνασίου το βιβλίο κόμικ για το Ολοκαύτωμα με τίτλο «Maus» επικαλούμενο αισχρολογίες και γυμνό στο περιεχόμενο του βιβλίου του βραβευμένου με Πούλιτζερ καρτουνίστα Αρτ Σπίγκελμαν.

Το βιβλίο, το οποίο απεικονίζει τους Εβραίους ως ποντίκια και τους Ναζί ως γάτες, θεωρούνταν επί μακρόν μια ισχυρή και ακριβής αναπαράσταση της εξόντωσης εκατομμυρίων εβραίων από τους Ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ίδια η Γκόντγουιν στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «ολόκληρος ο οργανισμός του ABC News βρίσκεται στο πλευρό των εβραίων συναδέλφων, φίλων, συγγενών και κοινοτήτων».

Η συγγραφέας και επιζήσασα του Ολοκαυτώματος Λούσι Λίπινερ προσφέρθηκε να συζητήσει το θέμα με την Γκόλντμπεργκ στην εκπομπή της ηθοποιού.

«Μπορεί να είμαι 88 χρονών αλλά έχω την ενέργεια να έρθω στην εκπομπή σας και να μιλήσω στην @ΓούπιΓκόλντμπεργκ και σε όλα τα κορίτσια για το Ολοκαύτωμα», έγραψε η Λίπνερ στο Twitter.

«Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση μαζί και να γιατρέψουμε τις πληγές».

Η Γκόλντμπεργκ έχει στο παρελθόν τηρήσει αμφιλεγόμενη στάση σε κάποια θέματα, όπως όταν είχε υπερασπιστεί τον κωμικό Μπιλ Κόσμπι την εποχή που αντιμετώπιζε κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση από δεκάδες γυναίκες.

Στη συνέχεια είχε ανακαλέσει έπειτα από τις σοβαρές αντιδράσεις που προέκυψαν.

Η ίδια είχε πει ότι ο σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι, ο οποίος είχε δηλώσει ένοχος για σεξουαλική συνεύρεση με ανήλικη το 1977, δεν είχε διαπράξει «εντελώς βιασμό».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή