Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως Τακτικό Μέλος της τον κ. Θεόδωρο (Δώρο) Ν. Θεοδώρου, Καθηγητή Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών

Το ερευνητικό αποτύπωμα του Καθηγητή κ. Θεοδώρου είναι ουσιαστικό και διεθνούς εμβέλειας, όπως προκύπτει και από τις υψηλές διακρίσεις τις οποίες έχει λάβει, κάποιες εκ των οποίων είναι η εκλογή του ως Μέλος του National Academy of Engineering των Η.Π.Α. όπως επίσης και ως Εταίρος του Asia-Pacific Artificial Intelligence Association.

by Times Newsroom

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 31ης Οκτωβρίου 2024 εξέλεξε τον κ. Θεόδωρο (Δώρο) Ν. Θεοδώρου, Καθηγητή Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, ως Τακτικό Μέλος της στην προκηρυχθείσα τακτική έδρα της Α’ Τάξεως «Θερμοδυναμική Ανάλυση & Μοριακή Προσομοίωση των Υλικών».

Ο κ. Θεοδώρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Οι σπουδές του ξεκίνησαν στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1982), για να συνεχίσουν στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) (1985) από όπου έλαβε και το Διδακτορικό του δίπλωμα.

Η ακαδημαϊκή του πορεία ξεκίνησε με την εκλογή του ως Επίκουρου Καθηγητή (1986) στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Kαλιφόρνιας στο Berkeley. Στο ίδιο πανεπιστήμιο εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής (1990) και Καθηγητής (1994). Υπήρξε συνεργάτης Καθηγητής στο Πρόγραμμα Πολυμερών του Κέντρου Ανεπτυγμένων Υλικών, του τμήματος Επιστήμης των Υλικών του εργαστηρίου Lawrence Berkeley (1986-1995). Επέστρεψε στην Ελλάδα ως Αναπληρωτής Καθηγητής (1991) και Καθηγητής (1994) στο Πανεπιστήμιο Πατρών και από εκεί στην Αθήνα και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (2002), όπου υπηρετεί έως σήμερα στην έδρα του Καθηγητή Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών στη Σχολή Χημικών Μηχανικών.

Ο κ. Θεοδώρου είναι ένας διεθνώς διακεκριμένος επιστήμων με αξιοσημείωτη επιστημονική δραστηριότητα. Οι περιοχές ερεύνης με τις οποίες έχει ασχοληθεί αφορούν στην ανάπτυξη νέων υπολογιστικών μεθόδων και αλγορίθμων για την κατανόηση και πρόβλεψη σχέσεων δομής-ιδιοτήτων-επεξεργασίας-επιδόσεων υλικών. Για τη σύνδεση της δομής, σε μοριακό και υπερμοριακό επίπεδο με τις μακροσκοπικές ιδιότητες επινοεί στρατηγικές προτυποποίησης και προσομοίωσης της ύλης σε πολλαπλές κλίμακες μήκους και χρόνου με βάση τις αρχές της στατιστικής μηχανικής, της θερμοδυναμικής, των φαινομένων μεταφοράς και της μηχανικής του συνεχούς μέσου. Μελέτη πολυμερών σε υαλώδη, ελαστομερική και ημικρυσταλλική κατάσταση και ως τήγματα, νανοσύνθετα υλικά πολυμερικής μήτρας, διεπιφανειακά φαινόμενα, αυτο-οργανούμενα συστήματα και νανοπορώδη υλικά, όπως οι ζεόλιθοι.

Το διδακτικό του έργο εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα της επιστήμης των πολυμερών, των υλικών, της θερμοδυναμικής, της μοριακής προσομοίωσης. Ο κ. Θεοδώρου έχει επιβλέψει δεκάδες διδακτορικές διατριβές κι έχει σημαντική και συστηματική παρουσία σε έγκριτα διεθνή ερευνητικά περιοδικά, με ευμενείς τινές κρίσεις από διακεκριμένους ομοτέχνούς του. Το πλούσιο συγγραφικό του έργο συμπληρώνουν τα βιβλία από διεθνείς οίκους. Επίσης, έχει τελέσει ως μέλος σε εκδοτικά επιτελεία διεθνών περιοδικών.

Το ερευνητικό αποτύπωμα του Καθηγητή κ. Θεοδώρου είναι ουσιαστικό και διεθνούς εμβέλειας, όπως προκύπτει και από τις υψηλές διακρίσεις τις οποίες έχει λάβει, κάποιες εκ των οποίων είναι η εκλογή του ως Μέλος του National Academy of Engineering των Η.Π.Α. όπως επίσης και ως Εταίρος του Asia-Pacific Artificial Intelligence Association.

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή