Η Δαμασκός καλεί την Τουρκία να αποσύρει τον στρατό της από τη Συρία

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας, έρχεται ενώ οι δύο χώρες διεξάγουν συνομιλίες υπό την αιγίδα της Ρωσίας για τον τερματισμό της εχθρότητας και της αποξένωσης ετών

by Times Newsroom

Η κυβέρνηση της Συρίας τόνισε χθες, Τρίτη, ότι η απόσυρση του τουρκικού στρατού από τα εδάφη της Συρίας, σύμφωνα με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, αποτελεί προϋπόθεση και το μόνο σημείο εισόδου για την επανέναρξη των σχέσεων με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι τυχόν πραγματικά αποτελέσματα στην πορεία των συναντήσεων της Αστάνα πρέπει να βασίζονται σε αυτή την απόφαση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας, έρχεται ενώ οι δύο χώρες διεξάγουν συνομιλίες υπό την αιγίδα της Ρωσίας για τον τερματισμό της εχθρότητας και της αποξένωσης ετών, αλλά η τουρκική κατοχή μεγάλων τμημάτων της βόρειας Συρίας και η υποστήριξη ένοπλων συριακών φατριών, συμπεριλαμβανομένων εξτρεμιστικών ομάδων, εκτός από τους Κούρδους της Συρίας, ρίχνει βαριά σκιά στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

Η Άγκυρα σπεύδει να συμφιλιωθεί με τη Δαμασκό, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακόμη και πριν από τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στις οποίες κέρδισε μια νέα θητεία, ξεκίνησε έναν δρόμο συμφιλίωσης με την περιφερειακή γειτονιά, που προκλήθηκε από τη σοβαρή οικονομική κρίση.

Και αν ο δρόμος της συμφιλίωσης πετύχει με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, φαίνεται πολύ περίπλοκος με τη Συρία λόγω της αλληλοεπικάλυψης αρχείων και πολλών επιπλοκών ασφαλείας.

Ο Αϊμάν Σουσάν, ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών, επιβεβαίωσε την Τρίτη κατά τη διάρκεια μιας τετραμερούς συνάντησης των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών της Συρίας, της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας στην Αστάνα, ότι «οποιαδήποτε πραγματικά αποτελέσματα στη διαδικασία της Αστάνα πρέπει να βασίζονται στην έγκριση της Τουρκίας για την απόσυρσή των στρατιωτικών της δυνάμεων από το συριακό έδαφος σύμφωνα με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα βήματα, και ουσιαστική έναρξη αυτής της αποχώρησης».

Πρόσθεσε, «οι τουρκικές δηλώσεις για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας έρχονται σε αντίθεση με τη συνεχιζόμενη κατοχή των συριακών εδαφών και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα πιο βασικά στοιχεία των σχέσεων μεταξύ των χωρών», προσθέτοντας ότι «η απόσυρση των δυνάμεών της από την Τουρκία σύμφωνα με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα αποτελεί βάση για τη συζήτηση άλλων θεμάτων που σχετίζονται με την επιστροφή των προσφύγων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Πριν από την έναρξη της 20ης έκδοσης των διαπραγματεύσεων της Αστάνα, η οποία περιλαμβάνει τις εγγυήτριες χώρες: Τουρκία, Ιράν και Ρωσία, ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ ανακοίνωσε ότι η χώρα του στοιχηματίζει στην πρόοδο στην επεξεργασία ενός οδικού χάρτη για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας .

Είπε, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από ρωσικά πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης, «Για πρώτη φορά διοργανώνεται εδώ παράλληλα μια δεύτερη εκδήλωση, η οποία είναι μια συνάντηση τεσσάρων χωρών, δηλαδή της Τουρκίας, της Συρίας, της Ρωσίας και του Ιράν, σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια των οποίων εργαζόμαστε για θέματα εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας».

Ο Ρώσος αξιωματούχος, η χώρα του οποίου χορηγεί τις συνομιλίες μεταξύ της Συρίας και της Τουρκικής πλευράς, θεώρησε τις διαπραγματεύσεις στην Αστάνα μια σημαντική διαδικασία, τονίζοντας ότι πρέπει «να βασίζονται σε συμφωνημένες αρχές, που είναι ο αμοιβαίος σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της ενότητας και της κυριαρχίας».

Ο Μπογκντάνοφ είπε και αντιπροσωπείες από τις γειτονικές χώρες της Συρίας, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ, της Ιορδανίας και του Λιβάνου, συμμετείχαν σε αυτές τις συνομιλίες, ανακοινώνοντας επίσης ότι ο Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, επιβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει αργότερα στη συνάντηση, γράφει το αραβικό δημοσίευμα.

Meo

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com