Η Γαλλία δέχεται το πλοίο Ocean Viking με 234 πρόσφυγες – Επικρίσεις για την άρνηση της Ιταλίας

Σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι ζητεί την άμεση αποβίβαση, στο πλησιέστερο σημείο ασφαλείας, όλων των ατόμων που διασώθηκαν

by Times Newsroom

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υποδεχτεί τελικά το πλοίο Ocean Viking επί του οποίου βρίσκονται 234 διασωθέντες ναυαγοί πρόσφυγες, εδώ και 18 ημέρες. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν το πλοίο θα δέσει  στην Τουλόν της Γαλλίας, ενώ υπογράμμισε πως η απόφαση υιοθετήθηκε για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους. Ωστόσο κατήγγειλε την ιταλική κυβέρνηση λέγοντας πως με την άρνηση της να υποδεχτεί το πλοίο παραβίασε τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι ζητεί την άμεση αποβίβαση, στο πλησιέστερο σημείο ασφαλείας, όλων των ατόμων που διασώθηκαν και βρίσκονται στο Ocean Viking συμπληρώνοντας ότι η κατάσταση στο πλοίο έχει φτάσει σε κρίσιμο επίπεδο και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως για να αποφευχθεί ανθρωπιστική τραγωδία.

«Η νομική υποχρέωση για διάσωση και διασφάλιση της ασφάλειας της ζωής στη θάλασσα είναι σαφής και αδιαμφισβήτητη, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που οδηγούν τους ανθρώπους να βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου», επισημαίνει η Επιτροπή.

Παράλληλα, υπενθυμίζει την αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας και καλεί τα κράτη μέλη να εργαστούν από κοινού για να εξασφαλίσουν μια κοινή απάντηση, με την ανθρώπινη ζωή να είναι υψίστης και πρωταρχικής σημασίας.

H μη κυβερνητική οργάνωση SOS Méditerranée ζήτησε από τις αρχές της Γαλλίας να της υποδείξουν ασφαλές λιμάνι για να αποβιβάσει τους 234 διασωθέντες.

Καταγράφεται «απόλυτο αδιέξοδο» εξαιτίας «της σιωπής της Ιταλίας», εξήγησε η διευθύντρια της ΜΚΟ,  Σοφί Μπο.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή