Η μεταφορά μεταναστών στη Ρουάντα θα κόστιζε σχεδόν 200.000 ευρώ κατ΄άτομο στη βρετανική κυβέρνηση

Η συντηρητική κυβέρνηση έχει καταστήσει τον έλεγχο της μετανάστευσης μία από τις προτεραιότητές της

by Times Newsroom

Το αμφιλεγόμενο σχέδιο του Λονδίνου να στείλει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα θα κοστίσει σχεδόν 200.000 κατ΄άτομο, όπως παραδέχθηκε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση. Η συντηρητική κυβέρνηση έχει καταστήσει τον έλεγχο της μετανάστευσης, νόμιμης ή παράνομης, που αποτελούσε ήδη μία από τις υποσχέσεις του Brexit, μία από τις προτεραιότητές της. Υποσχέθηκε κυρίως να σταματήσει τα μικρά πλεούμενα με αιτούντες άσυλο που φθάνουν στη χώρα μέσω της Μάγχης.

Το 2022, τουλάχιστον 45.000 μετανάστες -αριθμός ρεκόρ- έκαναν αυτό το ταξίδι για να φθάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι ήδη περισσότεροι από 11.700 φέτος. Η κυβέρνηση θέλει να μπορεί να μεταφέρει τους μετανάστες που φθάνουν παράνομα στη χώρα, σε τρίτες χώρες όπως η Ρουάντα, ώστε να τους αποτρέψει από το να έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το σχέδιο αυτό συζητείται τώρα στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, η κυβέρνηση θα μπορούσε να δαπανήσει 169.000 στερλίνες (196.470 ευρώ) για κάθε μετανάστη που θα σταλεί στη Ρουάντα. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει την καταβολή 105.000 στερλινών (122.120 ευρώ) σε τρίτες χώρες, καθώς και το αεροπορικό εισιτήριο και τα διοικητικά έξοδα.

Όμως το υπουργείο εκτιμά πως μέσα σε τέσσερα χρόνια θα μπορούσε να εξοικονομήσει 106.000 στερλίνες (123.290 ευρώ) για κάθε αιτούντα άσυλο, κυρίως εξοικονομώντας έξοδα στέγασης. Θα απαιτείτο δύο μετανάστες στους πέντε να αποτρέπονται από το να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο ώστε το σχέδιο να είναι επικερδές, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά.

Οι αριθμοί, για τους οποίους το υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει πως είναι «πολύ αβέβαιοι», ενίσχυσαν τις επικρίσεις κατά του σχεδίου της κυβέρνησης. «Αν υιοθετηθεί στην παρούσα μορφή του, το σχέδιο νόμου θα εμπόδιζε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από το να έχουν πρόσβαση στην προστασία την οποία δικαιούνται με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε ο Ένβερ Σόλομον, διευθυντής της οργάνωσης Refugee Council.

«Θα κόστιζε δισεκατομμύρια στερλίνες και δεν θα επέλυε σε τίποτα την κρίση» του συστήματος ασύλου, πρόσθεσε. Το σχέδιο να σταλούν μετανάστες στη Ρουάντα είχε ανακοινωθεί πέρυσι από τον Μπόρις Τζόνσον, όταν ήταν πρωθυπουυργός. Όμως εμποδίστηκε την τελευταία στιγμή από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Παραμένει μπλοκαρισμένο εξαιτίας προσφυγών στη δικαιοσύνη. Οι δικαστές αναμένεται εξάλλου να λάβουν απόφαση μεθαύριο Πέμπτη σχετικά με μια νέα έφεση.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com