Η Ουκρανία απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι αιχμάλωτοι σκοτώθηκαν σε συντριβή – αλλά δεν αρνήθηκε ότι κατέρριψε το αεροσκάφος.

Το Κρεμλίνο «προσποιήθηκε» τους θανάτους 65 αιχμαλώτων στη συντριβή του αεροπλάνου για κόλπο προπαγάνδας, ισχυρίζεται η Ουκρανία - όπως προκύπτει, απαγορευόταν στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ρωσίας να παρευρεθούν στο σημείο συντριβής

by Times Newsroom

Η Ουκρανία απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι αιχμάλωτοι σκοτώθηκαν σε συντριβή – αλλά δεν αρνήθηκε ότι κατέρριψε το αεροσκάφος.
Μερικοί από τους αιχμαλώτους που λέγεται ότι επέβαιναν στο πλοίο είχαν επιστραφεί σε προηγούμενες ανταλλαγές κρατουμένων

Ουκρανοί αξιωματούχοι απέρριψαν τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου ότι 65 αιχμάλωτοι πολέμου έχασαν τη ζωή τους όταν ένα ρωσικό μεταγωγικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε.

Είναι πεπεισμένοι ότι η Ρωσία επινόησε την ιστορία της τραγωδίας ως προπαγανδιστικό κόλπο. Σύμφωνα με την Ουκρανία, το αεροσκάφος ήταν άδειο όταν καταρρίφθηκε, εκτός από τα ρωσικά μέλη του πληρώματος.

Η Mail κατανοεί ότι οι δυτικοί αξιωματούχοι ασφαλείας συμμερίζονται τις υποψίες των Ουκρανών για το ποιος ήταν ή όχι στο αεροσκάφος.

Υποψίες περικύκλωσαν επίσης το περιεχόμενο του βίντεο που τραβήχτηκε από το σημείο της συντριβής στη δυτική Ρωσία, το οποίο έδειχνε μια μικρή ποσότητα ανθρώπινων υπολειμμάτων.

Μέσα σε λίγες ώρες από τη συντριβή, ρωσικά μέσα ενημέρωσης μοιράστηκαν λίστες με το ποιος υποτίθεται ότι επέβαινε στο αεροσκάφος όταν καταρρίφθηκε. Ωστόσο, η Ουκρανία είπε ότι ορισμένοι από αυτούς που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είχαν πράγματι επαναπατριστεί στο πλαίσιο προηγούμενων ανταλλαγών αιχμαλώτων.

Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι περισσότερα από 70 άτομα ταξίδευαν με το αεροσκάφος Ilyushin II-76 – οι αιχμάλωτοι και τα μέλη του πληρώματος.

Ωστόσο, ένα βίντεο που κυκλοφόρησε η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας έδειξε ένα μπλοκ από στριμμένα μέταλλα και σύρματα και μερικά ανθρώπινα υπολείμματα ενός ή δύο ατόμων. Δεν παρουσιάστηκαν άλλα ανθρώπινα λείψανα.

Ο Ουκρανός επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Dmytro Lubinets δήλωσε: «Βρήκαμε στη λίστα Ουκρανούς πολίτες που έχουν ήδη ανταλλαγεί.

Επίσης, αν υπήρχαν φωτογραφίες και βίντεο των αιχμαλώτων μας (στο σημείο της συντριβής) η Ρωσία θα το είχε ήδη δημοσιεύσει.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι υπήρχε τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων στο αεροπλάνο».

Ο Lubinets πρόσθεσε ότι ήταν «πολύ έκπληκτος» με το πόσο γρήγορα αντέδρασε δημόσια η Ρωσία στη συντριβή. Ζήτησε να επιτραπεί στα Ηνωμένα Έθνη και στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) να επιθεωρήσουν το σημείο της συντριβής.

Η ΔΕΕΣ δεν απάντησε στο αίτημα του Κιέβου, αλλά χαρακτήρισε τις αναφορές για τη συντριβή ως «ανησυχητικές» σε δήλωση στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

«Δεν θα κάνουμε σχόλια ή εικασίες σε αυτό το στάδιο, έως ότου διαπιστωθούν γεγονότα», ανέφερε.Η Mail ενημερώθηκε επίσης ότι το αεροσκάφος Ilyushin II-76 είχε χρησιμοποιηθεί για την παράδοση ιρανικών πυραύλων.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Andriy Yusov είπε ότι οι Ρώσοι υπάλληλοι έκτακτης ανάγκης απαγορεύεται να επιθεωρήσουν το σημείο της συντριβής κοντά στο Yablonovo.

Μόνο πέντε πτώματα ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια. Τα λείψανα του πιλότου και των μελών του πληρώματος μεταφέρθηκαν σε κοντινό νεκροτομείο, είπε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα για το περιστατικό. Η Ουκρανία δεν αρνείται την αναχαίτιση του αεροσκάφους.

Στον απόηχο της συντριβής, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι η χώρα επρόκειτο να ανταλλάξει αιχμαλώτους με την Ουκρανία εκείνη την ημέρα. Η ανταλλαγή έπρεπε να γίνει στο συνοριακό σημείο ελέγχου.

Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι η Ρωσία «διεξάγει ενεργά ειδικές επιχειρήσεις πληροφόρησης κατά της Ουκρανίας που είχαν στόχο την αποσταθεροποίηση της κοινωνίας μας».

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας είπε ότι δεν είχε «περιεκτικές πληροφορίες» που να αναφέρουν ποιος ήταν στην πτήση. Ωστόσο, ανέφερε ότι η Μόσχα δεν την είχε ενημερώσει εκ των προτέρων ότι οι αιχμάλωτοι θα μεταφερθούν με αεροπλάνο, όπως είχε κάνει στο παρελθόν.

«Η ουκρανική πλευρά ειδοποιήθηκε επίσημα και 15 λεπτά πριν το αεροπλάνο εισέλθει στη ζώνη, τους δόθηκαν πλήρεις πληροφορίες», φέρεται να είπε ο Αντρέι Καρτοπόλοφ, πρώην στρατηγός με στενούς δεσμούς με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ωστόσο, ο κ. Yusov είπε ότι σε αντίθεση με την πρακτική πριν από τις προηγούμενες ανταλλαγές PoW, το Κίεβο δεν είχε λάβει κανένα αίτημα από τη Ρωσία να απόσχει από επιθέσεις στον εναέριο χώρο όπου καταρρίφθηκε το αεροπλάνο. Αμφισβήτησε την εκδοχή της Μόσχας για τα γεγονότα.

 

«Δεν έχουν παρασχεθεί στοιχεία για τις κατηγορίες… Τίποτα δεν αποδείχθηκε που να αποδεικνύει τα συντρίμμια και την παρουσία ανθρώπων στο αεροσκάφος», είπε στην εθνική τηλεόραση την Πέμπτη.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι έκαναν μια σειρά από δηλώσεις που παρουσιάζουν τη δική τους εκδοχή της ιστορίας, αλλά δεν παρουσίασαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αιχμάλωτοι βρίσκονταν στο αεροσκάφος.

Ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι η Ουκρανία ήταν υπεύθυνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Η Ρωσία «έπαιζε με τις ζωές των Ουκρανών κρατουμένων», είπε την Τετάρτη, καθώς κάλεσε για διεθνή έρευνα.

Δεν έκανε κανένα σχόλιο όταν το Κίεβο ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ότι κατέρριψε ένα ρωσικό αναγνωριστικό αεροπλάνο A-50 και κατέστρεψε ένα βομβαρδιστικό Il-22 πάνω από την Αζοφική Θάλασσα.

Και όταν ο ηγέτης της Wagner, Yevgeny Prigozhin, πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα καθώς πετούσε από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν είπε ότι το αεροπλάνο συνετρίβη μετά από έκρηξη χειροβομβίδας. Δεν υπήρχαν στοιχεία.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή