Η τελευταία… μανούβρα του cpt Μάρκου με το Psara Glory (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, ευγενικός και πρόσχαρος με τους επιβάτες έγινε ο αγαπημένος καπετάνιος των Ψαριανών.

by Times Newsroom

Ήταν Μάιος του 2022 πριν από ένα χρόνο όταν με το δημοσιογράφο Δημήτρη Φρεζούλη ταξιδέψαμε στα ακριτικά Ψαρά για να καταγράψουμε ιστορίες ανθρώπων για την τηλεοπτική εκπομπή “Ανθρώπινες Διαδρομές”. Μέσα στους ανθρώπους που μας είχε προτείνει ο Δήμαρχος Ψαρών Κώστας Βρατσάνος ήταν και ο Καπετάνιος του Psara Glory Μάρκος Ζαννίκος, ο οποίος αν και δεν ήταν Ψαριανός είχε τα Ψαρά ως δεύτερη του πατρίδα. Το ταξίδι μας ξεκίνησε πρωί του Σαββάτου από το λιμάνι της Χίου με προορισμό τα Ψαρά.

Ο Δημήτρης είχε αποφασίσει η εκπομπή μας να γίνει εν πλω στο φυσικό χώρο του Καπετάν Μάρκου. Λίγο μετά την αναχώρηση μας από το λιμάνι της Χίου ανέβηκα στη γέφυρα να φωνάξω τον καπετάν Μάρκο να κατέβει στο σαλόνι για να ξεκινήσουμε την εκπομπή. Εκείνος ευγενικά μου ζήτησε να περιμένουμε λίγο ώσπου το πλοίο να περάσει από την παραθαλάσσια Μονή Μυρσινιδίου βόρεια του Βροντάδου. Και ο λόγος ήταν ότι κάθε μέρα στο ταξίδι του κάνει το Σταυρό του περνώντας από το Μοναστήρι για να τον έχει καλά ο Θεός και να τον προστατεύει ο Άι Νικόλας στα ταξίδια του.

Φτάνοντας λοιπόν στη Μονή Μυρσινιδίου πήγε στην άκρη της γέφυρας και αντικρίζοντας το Μοναστήρι έκανε το Σταυρό του. Μετά από αυτό μου είπε “Κωστάκι πάμε τώρα στο σαλόνι που μας περιμένει ο κ. Δημήτρης”. Αφού λοιπόν μας περιποιήθηκε με φαγητό και καφέ ξεκινήσαμε να καταγράφουμε τη διαδρομή του. Αν και μικρός σε ηλικία ο καπετάν Μάρκος είχε πολλά να μας πει για τη ζωή του και τα υπερατλαντικά ταξίδια του. Ως γνήσιος Βρονταδούσης από μικρός είχε αποφασίσει να γίνει ναυτικός ακολουθώντας την παράδοση του τόπου.

Τα τελευταία 7 χρόνια είχε αποφασίσει να αφήσει την ποντοπόρο ναυτιλία και να έρθει στη γραμμή Χίο-Ψαρά για να είναι κοντά στην οικογένεια του. Τα προβλήματα της ακτοπλοΐας πολλά αλλά εκείνος ήθελε να προσφέρει στον τόπο του και ειδικά στους ακρίτες των Ψαρών που “φυλάττουν Θερμοπύλες”. Πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, ευγενικός και πρόσχαρος με τους επιβάτες έγινε ο αγαπημένος καπετάνιος των Ψαριανών. Εμείς τον αποχαιρετούμε με ένα βίντεο από τις μανούβρες του Psara Glory στο λιμάνι των Ψαρών. Καλό ταξίδι καπετάν Μάρκο…

Konstantinos Mil. Anagnostou
Photographer & Cinematographer

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com