Η τραγική ζωή της Τίνα Τέρνερ: Η κακοποίηση, οι έρωτες και ο θάνατος των γιων της

Η Τίνα ήταν «ένας φορτισμένος συνδυασμός μυστηρίου και ανάλαφρης, μελαγχολίας αναμεμειγμένος με μια άγρια ζωτικότητα που συχνά φλέρταρε με τον κίνδυνο»...

by Times Newsroom

Η Τίνα Τέρνερ ήταν για χρόνια η «Private Dancer» του Άικ, του κακοποιητικού συζύγου της, που ήρθε στη ζωή της για να ισοπεδώσει όσα δεν είχε αφήσει όρθια η δύσκολη παιδική της ηλικίας.

Πέρασαν πολλά χρόνια για να συνειδητοποιήσει η θρυλική τραγουδίστρια με το ξεχωριστό μέταλλο στη φωνή της ότι είναι «Simply the Best» και να διεκδικήσει την ευτυχία που είχε στερηθεί στο πλευρό του δεύτερου, αρκετά νεότερου, συζύγου της που στάθηκε βράχος στα σοβαρά προβλήματα υγείας που έσκασαν στο δρόμο της.

FILE PHOTO: U.S. singer Tina Turner performs at the O2 Arena in London, Britain March 3, 2009. REUTERS/Stefan Wermuth/File Photo

Η Τίνα Τέρνερ δεν λύγισε στιγμή, ούτε πάνω στη σκηνή, ούτε κάτω αυτήν. Ο θάνατος όμως των δύο από τα τέσσερα παιδιά της ήταν το χτύπημα που δεν ξεπέρασε ποτέ.

Ίσως μια από τις πιο εύστοχες περιγραφές για τη βασίλισσα του ροκ εντ ρολ που έφυγε οριστικά από τον κόσμο που της χάρισε πολλά και της πήρε περισσότερα ήταν αυτή της επιμελήτριας Ντάφνι Α. Μπρουκς για τον Guardian το 2018.

«Ο μουσικός χαρακτήρας της Τέρνερ ήταν πάντα ένας φορτισμένος συνδυασμός μυστηρίου και ανάλαφρης, μελαγχολίας αναμεμειγμένος με μια άγρια ζωτικότητα που συχνά φλέρταρε με τον κίνδυνο»…

Η δύσκολη αρχή

Η Τίνα Τέρνερ γεννήθηκε ως Άννα Μέι Μπούλοκ στις 26 Νοεμβρίου του 1939 και μεγάλωσε στο Νάτμπους του Τενεσί, όπου όπως έλεγε η ίδια θυμόταν τον εαυτό της να μαζεύει βαμβάκι με την οικογένειά της ως παιδί.

Σε ηλικία 10 ετών γνώρισε την εγκατάλειψη από τη μητέρα της, που ήθελε μια καλύτερη ζωή, και λίγο αργότερα τον δρόμο της εξόδου ακολούθησε και ο πατέρας της αφήνοντας την ίδια και την αδελφή της Αλίν  να μεγαλώσουν με τη γιαγιά τους.

Στο Σεντ Λούις, που βρέθηκε πολύ αργότερα, έμελλε να συναντήσει στο Club Manhattan τον άντρα που θα την ανέβαζε στα ουράνια και θα την έρτιχνε στα πιο βαθιά σκοτάδια, τον Άικ Τέρνερ. Τρυφερός μαζί της στα πρώτα τους βήματα κρατούσε τις εξάρσεις του θυμού του για όλους τους άλλους.

Δεν άργησε όμως και να στραφεί εναντίον της κακοποιώντας την συστηματικά και πιο έντονα κάθε φορά που εκείνη έλεγε ότι θα τον αφήσει. Τελικά παντρεύτηκαν στο Μεξικό το 1962, αλλά οι ξυλοδαρμοί συνεχίστηκαν.

Το παιχνίδι χάθηκε όταν πια δεν τον ενδιέφερε καν αν ήξερε όλος ο κόσμος την κακομεταχείριση που ζούσε στα χέρια του. Οι φορές άλλωστε που είχε ανέβει στη σκηνή με σπασμένη μύτη και μαυρισμένα μάτια είχαν συγκλονίσει τους θαυμαστές της. «Αυτό ήταν το πιο ντροπιαστικό απ’ όλα», έγραψε η ίδια στα απομνημονεύματα της με τίτλο «My Love Story».

Ένα τέλος και μια αρχή

Χρειάστηκαν δέκα χρόνια και πλέον από το γάμο τους για να λύσει τα δεσμά το 1976 και άλλα δέκα περίπου για να γνωρίσει το 1985 τον επόμενο σύζυγό της, Έρβιν Μπαχ. Παρόλο που ήταν 16 χρόνια μικρότερός της, ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος.

 

«Μια μέρα είπα στον εαυτό μου: θα του την πέσω. Τον κοίταξα – τόσο όμορφος με το Lacoste μπλουζάκι του, το τζιν παντελόνι του και τα μοκασίνια χωρίς κάλτσες – και του ψιθύρισα, «Έρβιν, όταν έρθεις στην Αμερική, θέλω να μου κάνεις έρωτα». Με κοίταξε σαν να μην μπορούσε να πιστέψει στα αυτιά του. Ούτε εγώ δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που είχα ξεστομίσει», είχε εξομολογηθεί αργότερα η ίδια για το πώς ξεκίνησε η σχέση τους.

Είχε μάλιστα εντυπωσιάσει άπαντες όταν στο ίδιο βιβλίο αποκάλυψε την έλλειψη αυτοπεποίθησης που τη βασάνιζε από μικρό παιδί, αυτήν μια γυναίκα που σάρωνε με την παρουσία της τις μεγαλύτερες σκηνές στον κόσμο και άφηνε το ακροατήριο της κυριολεκτικά χωρίς ανάσα με την πρώτη νότα.

«Μην γελάτε, αλλά ήμουν πάντα λίγο νευρική στο να ξεκινήσω μια σχέση με έναν άνδρα επειδή δεν ήξερα πως θα αντιδρούσε στην θέα της περούκας μου. Όσο μου άρεσε η ομορφιά και η ευκολία που μου έδινε, πάντα φοβόμουν να γνωρίσω έναν άνδρα που μπορεί να είχε πρόβλημα αν έμπλεκε ερωτικά με την Τίνα, με τα πλούσια μαλλιά και τα λαμπερά κοσμήματα, αλλά όταν ξυπνούσε, θα έβλεπε μπροστά του την Άννα Μέι. Κι αν απογοητευόταν με τον πραγματικό μου εαυτό;», είχε γράψει χαρακτηριστικά.

Ο Μπαχ δεν απογοητεύτηκε και μάλιστα την έπεισε να παντρευτούν το 2013 μετά από 26 χρόνια σχέσης. Όχι μόνο αυτό αλλά στάθηκε βράχος ακλόνητος όταν εκείνη υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο λίγο μετά το γάμου τους και καρκίνο του εντέρου το 2016. Αντίθετα της παρείχε ψυχολογική υποστήριξη και της έδωσε το νεφρό του όταν η νεφρική ανεπάρκεια της χτύπησε την πόρτα.

Διπλή τραγωδία

Οι τραγωδίες για την Τίνα Τέρνερ όμως δεν είχαν τελειωμό. Στις 4 Ιουλίου του 2018, ένας εκπρόσωπος του Ιατροδικαστικού Κέντρου στο Λος Άντζελες, δήλωσε στο περιοδικό «People» πως ο Κρέγκ Τάρνερ βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Studio City της Καλιφόρνια, όπου είχε αυτοπυροβοληθεί με όπλο.

Η ίδια σε συνέντευξή της στην Όπρα Γουίνφρει το 2005 είχε πει ότι ο μεγαλύτερος γιος της, που την είχε δει να κακοποιείται από τον Άικ, είναι πολύ ευαίσθητος. «Έβλεπαν τα μαυρισμένα μάτια. Τα παιδιά του Άικ ποτέ δεν αντέδρασαν. Αλλά ο μεγαλύτερος γιος μου, ο Κρεγκ, ήταν πολύ συναισθηματικό παιδί. Πάντα κατέβαζε το βλέμμα από θλίψη. Μια μέρα που ο Άικ με χτυπούσε, ο Κρεγκ χτύπησε την πόρτα και με ρώτησε αν είμαι καλά. Σκέφτηκα “σε παρακαλώ, μη με χτυπάς σπίτι”. Δεν ήθελα να ακούνε τα παιδιά. Προσπαθούσα να τρώω με τα παιδιά, να τους μιλάω για τη ζωή. Αλλά ο Άικ δεν το καταλάβαινε. Γύριζε πάντα αργά από το στούντιο. Ήταν απαίσιο».

Το 2022 έζησε για δεύτερη φορά τη μεγαλύτερη τραγωδία με τρην οποία μπορεί να έρθει αντιμέτωπος ένας γονιός, όταν βρέθηκε νεκρός σε ηλικία 62 ετών ο γιος της  Ρόνι, μέσα στο σπίτι του στο Λος Άντζελες. Ήταν ο καρπός του έρωτά της με τον Άικ. Τέρνερ.

Η Τίνα Τέρνερ πέθανε χθες σε ηλικία 83 ετών στην Ζυρίχη μετά από μακρά ασθένεια.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή