Η Βουλγάρα αντιπρόεδρος ζήτησε «καλή απογραφή των Βουλγάρων» στην Αλβανία

Αντίδραση από τα Σκόπια: «Δεν υπάρχουν Βούλγαροι στην Αλβανία»

by Times Newsroom

Η Βουλγαρία στέκεται πλήρως πίσω από το ευρωπαϊκό μέλλον της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Αυτό διαβεβαίωσε η αντιπρόεδρος Ιλιάνα Γιότοβα στις συναντήσεις της στα Τίρανα με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι, την Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Υποδομών και Ενέργειας Βελίνα Μπαλούκου, με την Πρόεδρο της Βουλής Λιντίτα Νικόλα και τον Υπουργό Εσωτερικών Ταουλάντ Μπάλα.

Τόνισε ότι η Αλβανία είναι σημαντικός παράγοντας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής και ολόκληρης της Ευρώπης.

Επίκεντρο των συνομιλιών της Βουλγάρας Αντιπροέδρου ήταν η επικείμενη απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία – μια σημαντική στιγμή για τη βουλγαρική εθνική μειονότητα . Από την επίσημη αναγνώρισή της το 2017, αυτή είναι η πρώτη απογραφή.

Η Γιότοβα ευχαρίστησε την Αλβανία για την καλή της στάση απέναντι σε διαφορετικές εθνοτικές κοινότητες και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαδικασία της απογραφής θα είναι διαφανής.

Οι αλβανικές αρχές τη διαβεβαίωσαν ότι η εθνική απογραφή θα διεξαχθεί σύμφωνα με τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα, με σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των εθνοτικών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της βουλγαρικής.

Αντίδραση Αντιπολίτευσης Σκοπίων

Ο αντιπρόεδρος του VMRO-DPMNE και βουλευτής Αλεξάντερ Νικολόσκι έγραψε στο προφίλ του στο Facebook ότι «δεν υπάρχουν Βούλγαροι στην Αλβανία, υπάρχουν μόνο «Μακεδόνες», τους οποίους αρνείται η αντιλαϊκή κυβέρνηση στη (Βόρεια) Μακεδονία».

Τα ΜΜΕ της χώρας, γράφει η βουλγαρική 24 Chasa,  ενημερώνουν για την επίσκεψη της αντιπροέδρου της Βουλγαρίας  Ιλιάνα Γιότοβα στην Αλβανία, επικαλούμενα την ανακοίνωση από το γραφείο της ότι γίνεται «την παραμονή της εθνικής απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία – μια σημαντική στιγμή για τη βουλγαρική εθνική μειονότητα», ότι θα συναντηθεί με εκπροσώπους της βουλγαρικής εθνικής μειονότητας από την περιοχή Γκόλο Μπάρντο, και στο βουλγαρικό εβδομαδιαίο σχολείο στο Ελμπασάν η αντιπρόεδρος θα ανοίξει τη νέα σχολική χρονιά. 

«Όταν η (Βόρεια) Μακεδονία δεν λειτουργεί, η αφομοιωτική πολιτική της Βουλγαρίας θα λειτουργήσει. Αντί να εκπληρώσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το Στρασβούργο, που απαιτούν την αναγνώριση των Σλαβομακεδόνων στη Βουλγαρία και το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και τη μητρική τους (σλαβο)μακεδονική γλώσσα, η Βουλγαρία αναζητά ανύπαρκτους Βούλγαρους στην Αλβανία, αγοράζοντας τις ψυχές όσων υπέφεραν, βασανίστηκαν και έζησαν σε τρομερή φτώχεια στους Αλβανούς, προσφέροντάς τους βουλγαρικά διαβατήρια για να πάνε στις πλουσιότερες χώρες της ΕΕ για να ζήσουν. Αυτή είναι η αλήθεια. Σύντομα η αντιλαϊκή κυβέρνηση του SDSM και της Δημοκρατικής Ένωσης για Ένταξη στη (Βόρεια) Μακεδονία θα πέσει και οι ‘Μακεδόνες’ στην Αλβανία και σε όλο τον κόσμο θα έχουν το κεφάλι ψηλά», έγραψε στο προφίλ του ο Νικολόσκι.

Η βουλγαρική μειονότητα στην Αλβανία αναγνωρίστηκε επίσημα από την αλβανική κυβέρνηση το 2017.

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com