Ινδία-G20: Ο πρωθυπουργός Μόντι υποδέχθηκε την Αφρικανική Ένωση ως μόνιμο μέλος του μπλοκ

Η Αφρικανική Ένωση έγινε επισήμως νέο μέλος της G20 σήμερα, έπειτα από πρόκληση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, οικοδεσπότη της συνόδου κορυφής του μπλοκ που διεξάγεται στο Νέο Δελχί.

by Times Newsroom

Η διεύρυνση της G20 αποτελεί σημαντική διπλωματική νίκη για τον Μόντι, ο οποίος θα διεκδικήσει νέα θητεία στην πρωθυπουργία της Ινδίας στις εκλογές του 2024.

«Η Ινδία πρότεινε να δοθεί στην Αφρικανική Ένωση καθεστώς μόνιμου μέλους στη G20. Πιστεύω ότι συμφωνούμε όλοι σε αυτό», επεσήμανε ο Ινδός πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά την έναρξη της συνόδου.

«Με την έγκριση όλων, ζητώ από τον επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης να λάβει τη θέση του ως μόνιμο μέλος της G20», δήλωσε ο ίδιος.

Αμέσως μετά ο Αζαλί Ασουμανί, πρόεδρος των νησιών Κομόρες και επικεφαλής αυτή την περίοδο της Αφρικανικής Ένωσης, πήρε τη θέση του μεταξύ των ηγετών της G20, έπειτα από πρόσκληση του Ινδού υπουργού Εξωτερικών Σ. Ζαϊσανκάρ.

Πριν την ομιλία του, ο Μόντι είχε αγκαλιάσει θερμά τον Ασουμανί.

Ωστόσο οι χώρες μέλη της G20 έχουν βαθιές διαφωνίες σε άλλα ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια τεράστια κρίση εμπιστοσύνης», υπογράμμισε ο Μόντι στην εναρκτήρια ομιλία του. «Ο πόλεμος επιδείνωσε αυτή την έλλειψη εμπιστοσύνης. Αν καταφέραμε να νικήσουμε την covid, τότε μπορούμε επίσης να νικήσουμε αυτή την κρίση κοινής εμπιστοσύνης», εκτίμησε.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com