ΗΠΑ: Επιβράδυνση των πωλήσεων μαριχουάνας

Οι πωλήσεις της βιομηχανίας μαριχουάνας επιβραδύνονται μετά την πανδημική έξαρση

by Times Newsroom

Σε μείωση των πωλήσεων οδηγήθηκαν οι αγορές νόμιμης κάνναβης στις ΗΠΑ, μετά την αλματώδη αύξησή τους νωρίτερα στην πανδημία. Αφού απόλαυσε ένα κύμα υψηλών κερδών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η αμερικανική βιομηχανία κάνναβης παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης, καθώς αντιμετωπίζει οικονομικές και ρυθμιστικές προκλήσεις και οι άνθρωποι επιλέγουν να ξοδέψουν τα χρήματά τους αλλού.

Σε πολιτείες με καθιερωμένες αγορές μαριχουάνας, όπως το Όρεγκον και η Ουάσινγκτον, οι πωλήσεις στα καταστήματα λιανικής πώλησης και τα φαρμακεία έχουν μειωθεί σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας δεδομένων για την κάνναβη, Headset.  Στο Κολοράντο, μια από τις πιο καθιερωμένες αγορές της χώρας, οι πωλήσεις τον Ιούνιο ήταν μειωμένες κατά 11,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

«Αυτό που είδαμε το 2020 ήταν μια μαζική αύξηση των πωλήσεων που συνδεόταν με την πανδημία, καθώς οι άνθρωποι έμειναν στο σπίτι και είχαν επιπλέον χρήματα από τις κρατικές επιδοτήσεις», δήλωσε ο Chris Wash, διευθύνων σύμβουλος της Marijuana Business Daily.

Μεταξύ του Μαρτίου 2020 και του Μαρτίου 2021, οι μέσες μηνιαίες πωλήσεις σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 25,8% στο Κολοράντο, σύμφωνα με τη Headset. Αλλά καθώς η πανδημία άρχισε να χαλαρώνει το περασμένο καλοκαίρι, τόσο η συχνότητα των αγορών μαριχουάνας όσο και το ποσό των χρημάτων που ξόδεψαν οι άνθρωποι άρχισαν να μειώνονται.

Τον Ιούλιο, για παράδειγμα, οι άνθρωποι ξόδεψαν κατά μέσο όρο 55,21 δολάρια ανά επίσκεψη στα καταστήματα του Κολοράντο, ποσό μικρότερο κατά 4 δολάρια περίπου από τον μέσο όρο των 59,73 δολαρίων τον Ιούλιο του 2021, σύμφωνα με την έρευνα της Headset.

Εκπτώσεις σε μια εποχή υψηλού πληθωρισμού

«Οι λιανοπωλητές κάνουν εκπτώσεις σε μια εποχή υψηλού πληθωρισμού, επειδή προσπαθούν να μετακινήσουν προϊόντα από τα ράφια», δήλωσε ο Wash, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν επίσης έντονο ανταγωνισμό από μια «ακμάζουσα» παράνομη αγορά που δεν φορολογείται.

«Λειτουργούμε σε ένα απίστευτα δύσκολο και ανταγωνιστικό τοπίο, με τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή μας να είναι η παράνομη αγορά», δήλωσε ο Troy Datcher, διευθύνων σύμβουλος της The Parent Company, μιας εταιρείας κάνναβης στην Καλιφόρνια.

Προς το παρόν, τα επενδυτικά χρήματα στερεύουν καθώς η αγορά γίνεται πιο πολυπληθής.

Σύμφωνα με την Viridian Capital Advisors, μια συμβουλευτική εταιρεία για την κάνναβη με έδρα τη Νέα Υόρκη, το συνολικό κεφάλαιο που έχει συγκεντρωθεί στις ΗΠΑ για τη μαριχουάνα μέχρι σήμερα είναι μειωμένο κατά 62,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ η χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια είναι μειωμένη κατά 96,3%, από 2,1 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο σε 78 εκατ. δολάρια σήμερα.

Ομοσπονδιακή ρύθμιση

Μέρος του προβλήματος, δήλωσαν οι ειδικοί, είναι ότι οι επενδυτές έχουν κουραστεί να περιμένουν την ομοσπονδιακή ρύθμιση.

Η έλλειψη ομοσπονδιακής ρύθμισης σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις κάνναβης στις πολιτείες όπου οι ψυχαγωγικές πωλήσεις είναι νόμιμες εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες ή θεσμικά κεφάλαια. Ένα νομοσχέδιο του Κογκρέσου που ονομάζεται Secure and Fair Enforcement Banking Act, ή SAFE, θα άρει τους περιορισμούς αυτούς, αλλά δεν έχει ψηφιστεί ακόμα από τη Γερουσία, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει αρκετές φορές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Πολλοί επενδυτές είχαν μπει στο «παιχνίδι» υποθέτοντας ότι θα υπήρχε κάποια νομοθετική παρέμβαση, ώστε να διευκολυνυεί ηπροσβασιμότητα της κάνναβης»,δήλωσε ο Mat Hawkins, ιδρυτής της Entourage Effect Capital, μιας εταιρείας επενδύσεων κάνναβης.

Ο Hawkins ανέφερε ότι ο ίδιος και άλλοι επενδυτές έχουν γίνει πιο επιλεκτικοί στους τύπους των επιχειρήσεων που χρηματοδοτούν, δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνες που έχουν ήδη σημαντικό μερίδιο αγοράς. Αυτό όμως θα μπορούσε να καταλήξει να βλάψει τους μικρότερους παίκτες που ελπίζουν να «πατήσουν στα πόδια τους».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή