ΗΠΑ: Το χρέος από πιστωτικές κάρτες ξεπέρασε για πρώτη φορά το 1 τρισ. δολάρια

Το συνολικό χρέος από πιστωτικές κάρτες αυξήθηκε κατά 45 δισ. δολάρια την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο

by Times Newsroom

Οι Αμερικανοί στράφηκαν όλο και περισσότερο στις πιστωτικές τους κάρτες για να τα βγάλουν πέρα οδεύοντας προς το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος των καρτών να υπερβεί για πρώτη φορά το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ανέφερε την Τρίτη η Fed Νέας Υόρκης.

Το συνολικό χρέος των πιστωτικών καρτών αυξήθηκε κατά 45 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο σημειώνοντας αύξηση άνω του 4%. Αυτό οδήγησε το συνολικό ποσό της οφειλής σε 1,03 τρισεκατομμύρια δολάρια, την υψηλότερη ακαθάριστη αξία στα στοιχεία της Fed από το 2003.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συνολικό χρέος των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε 17,06 τρισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο αποτελεί επίσης νέο ρεκόρ.

Όσο η χρήση καρτών αυξανόταν, τόσο αυξανόταν και το ποσοστό της αθέτησης πληρωμών από τους χρήστες τους.

Το επιτόκιο της Fed για το χρέος πιστωτικών καρτών με καθυστέρηση 30 ή περισσότερες ημέρες αυξήθηκε στο 7,2% το δεύτερο τρίμηνο, από 6,5% το πρώτο τρίμηνο, το οποίο ήταν και το υψηλότερο ποσοστό από το πρώτο τρίμηνο του 2012, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας. Οι συνολικές καθυστερήσεις χρεών αυξήθηκαν στο 3,18% από 3%.

Ραγδαία αύξηση χρεών στο β’  τρίμηνο

«Τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών σημείωσαν ραγδαία αύξηση το δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε η Joelle Scally, περιφερειακή οικονομική διευθύντρια στο τμήμα έρευνας για τα νοικοκυριά και τη δημόσια πολιτική στη Fed της Νέας Υόρκης. «Και ενώ τα ποσοστά αθέτησης πληρωμών έχουν αυξηθεί, φαίνεται να έχουν ομαλοποιηθεί στα προ-πανδημικά επίπεδα».

Οι ερευνητές της Fed εκτιμούν ότι η αύξηση των υπολοίπων αντανακλά τόσο τις πληθωριστικές πιέσεις όσο και τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης.

Η κεντρική τράπεζα είπε επίσης ότι η ζήτηση για έκδοση καρτών έχει μειωθεί, κάτι που ήρθε σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων χορήγησης από τις τράπεζες.

Το χρέος σε άλλες κατηγορίες παρουσίασε μέτριες αλλαγές. Τα νέα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 393 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και το συνολικό χρέος των στεγαστικών δανείων υποχώρησε σε κάτι περισσότερο από 12 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τα δάνεια αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε 1,58 τρισεκατομμύρια δολάρια και τα φοιτητικά δάνεια μειώθηκαν σε 1,57 τρισεκατομμύρια δολάρια εν όψει της άρσης του μορατόριουμ στις πληρωμές.

Πηγή: OT.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή