Ισπανία: Ο Χουάν Κάρλος συνάντησε τον γιο του μετά από δύο χρόνια

Έγινε δεκτός στα ανάκτορα της Θαρθουέλα από τον βασιλιά Φίλιππο 6ο

by Times Newsroom

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος 1οςέγινε σήμερα δεκτός από τον γιο του, τον βασιλιά Φίλιππο 6ο, ολοκληρώνοντας μια πρώτη, αμφιλεγόμενη επίσκεψή του στην Ισπανία σχεδόν δύο χρόνια αφότου έφυγε στην εξορία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Χουάν Κάρλος, ο οποίος είχε φύγει τον Αύγουστο του 2020 για το Αμπού Ντάμπι με φόντο κατηγορίες σε βάρος του για ατασθαλίες, έφθασε λίγο μετά τις 11:00 (ώρα Ελλάδας) στα ανάκτορα της Θαρθουέλα, την επίσημη κατοικία του βασιλιά της Ισπανίας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο τέως βασιλιάς επρόκειτο να δει στα ανάκτορα τον γιό του, τον βασιλιά Φίλιππο 6ο, και τη σύζυγό του, τη βασίλισσα Σοφία, με την οποία ο Χουάν Κάρλος βρίσκεται από καιρό σε διάσταση. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει απόψε για το Αμπού Ντάμπι.

Αυτή η σύντομη επίσκεψη στην Ισπανία του Χουάν Κάρλος, ο οποίος έφθασε το βράδυ της Πέμπτης με ιδιωτικό αεροπλάνο στη Γαλικία (βορειοδυτική Ισπανία) για να παρευρεθεί σε μια ιστιοπλοϊκή ρεγκάτα, πραγματοποιείται αφού η ισπανική δικαιοσύνη έβαλε το Μάρτιο στο αρχείο τις έρευνες σε βάρος του που αφορούσαν υποψίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρημάτων.

Η εισαγγελία είχε δηλώσει πως δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη σε βάρος του «λόγω ανεπάρκειας των ενοχοποιητικών ενδείξεων, της παραγραφής των αδικημάτων και της ασυλίας» την οποία απολάμβανε ως αρχηγός του κράτους μέχρι το 2014. Είχε ωστόσο επισημάνει τις «φορολογικές παρατυπίες» του τέως βασιλιά.

Όμως οι αποκαλύψεις για τη σκοτεινή προέλευση της περιουσίας του, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν πλέον αμαυρώσει, για ένα μεγάλο τμήμα της ισπανικής κοινής γνώμης, την εικόνα του ανθρώπου αυτού, ο οποίος επαινούνταν για δεκαετίες επειδή εξασφάλισε τη μετάβαση της Ισπανίας στη δημοκρατία μετά το θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο το 1975.

«Ο Χουάν Κάρλος έχασε μια ευκαιρία να δώσει εξηγήσεις και να ζητήσει συγγνώμη στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης μερικών ημέρων», δήλωσε σήμερα μιλώντας στο δημόσιο ραδιοσταθμό RNE η εκπρόσωπος της αριστερής κυβέρνησης Ισαμπέλ Ροντρίγκεθ.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που πέρασε στο παραλιακό Σανσένσο της Γαλικίας, ο Χουάν Κάρλος είχε απαντήσει ξερά, «εξηγήσεις για ποιο πράγμα;», όταν δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν σκοπεύει να δώσει εξηγήσεις στον γιο του για τη συμπεριφορά του.

Σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα της ισπανικής μοναρχίας μετά την άνοδό του στο θρόνο το 2014, ο Φίλιππος 6ος πήρε αποστάσεις από τον πατέρα του. Έτσι αποφάσισε το Μάρτιο 2020 να του αφαιρέσει το ετήσιο επίδομά του ύψους σχεδόν 200.000 ευρώ.

Πιο πρόσφατα, στα τέλη Απριλίου, άρχισε από κοινού με την κυβέρνηση μια «επιχείρηση διαφάνειας» για τα ανάκτορα, στο πλαίσιο της οποίας οι λογαριασμοί των ανακτόρων θα ελέγχονται, τα συμβόλαια που συνάπτουν θα δημοσιοποιούνται ενώ θα υπάρξει ένας κατάλογος στον οποίο θα καταγράφονται τα δώρα που δέχεται η βασιλική οικογένεια.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή