Καταδίκη Σαρκοζί σε τριετή φυλάκιση – Θα φορέσει ηλεκτρονικό βραχιόλι για έναν χρόνο

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας καταδικάστηκε για την εμπλοκή του υπόθεση διαφθοράς

by Times Newsroom

Σε τρία χρόνια φυλάκιση καταδικάσθηκε σήμερα, Τετάρτη (17/5) στο Παρίσι σε δεύτερο βαθμό για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής, ο Νικολά Σαρκοζί, μια κύρωση που είναι πρωτοφανής για έναν πρώην πρόεδρο της χώρας.

Το ένα από τα τρία έτη είναι χωρίς αναστολή.

Ο ιστορικός δικηγόρος του Σαρκοζί, ο Τιερί Ερζόγκ, και ο πρώην υψηλόβαθμος δικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, καταδικάσθηκαν στις ίδιες ποινές.

Το Εφετείο στέρησε επίσης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τον Σαρκοζί τα πολιτικά δικαιώματά του για τρία χρόνια, πράγμα που του απαγορεύει να θέσει υποψηφιότητα για να εκλεγεί. Επέβαλε επίσης στον Ερζόγκ απαγόρευση να δικηγορεί για τρία χρόνια.

Σύμφωνα πάντως με την απόφαση του Εφετείου, ο Σαρκοζί θα μπορέσει να εκτίσει το ένα έτος της ποινής, που του επιβλήθηκε χωρίς αναστολή, φορώντας ηλεκτρονικό βραχιόλι και χωρίς να μπει στη φυλακή.

«Είναι αθώος» λέει η δικηγόρος του

Η συνήγορός του δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας πως ο πρώην πρόεδρος θα προσφύγει σε τρίτο βαθμό. «Ο Νικολά Σαρκοζί είναι αθώος των κατηγοριών που του αποδίδονται», είπε η δικηγόρος Ζακλίν Λαφόν. «Θα πάμε μέχρι το τέλος της δικαστικής οδού, είμαστε μόλις στην αρχή της διαδικασίας», πρόσθεσε κάνοντας λόγο για «απίθανη» απόφαση.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους βγήκε από την αίθουσα του δικαστηρίου χωρίς να κάνει δήλωση.

Ο 68χρονος Σαρκοζί είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος που καταδικάζεται σε φυλάκιση χωρίς αναστολή. Ο πρώην μέντοράς του, ο Ζακ Σιράκ, είχε καταδικαστεί το 2011 σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή σε μια υπόθεση εικονικών θέσεων απασχόλησης στο Δημαρχείο του Παρισιού.

Ο ιστορικός δικηγόρος του Σαρκοζί, ο Τιερί Ερζόγκ, 67 ετών, και ο πρώην υψηλόβαθμος δικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, 76 ετών, κρίθηκαν επίσης ένοχοι ότι συνήψαν ένα «σύμφωνο διαφθοράς» το 2014 με τον Νικολά Σαρκοζί και καταδικάσθηκαν στην ίδια ποινή.

Στις 13 Δεκεμβρίου, η εισαγγελία είχε ζητήσει να επιβληθούν ποινές φυλάκισης τριών ετών με αναστολή σε βάρος των τριών κατηγορουμένων, οι οποίοι εξακολουθούν να αρνούνται όλες τις κατηγορίες για διαφθορά.

Ο πρώην ένοικος του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων (2007-2012) αμφισβήτησε «όσο πιο κατηγορηματικά γίνεται» στη διάρκεια της δίκης του σε δεύτερο βαθμό αυτές τις κατηγορίες, επαναλαμβάνοντας στην κατάθεσή του ότι «ουδέποτε διέφθειρε οποιονδήποτε».

Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί θα δικαστεί εκ νέου σε δεύτερο βαθμό το φθινόπωρο σε μια υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης της προεδρικής εκστρατείας του το 2012, ενώ απειλείται και με μια τρίτη δίκη: η οικονομική εισαγγελία ζήτησε την Πέμπτη την παραπομπή του σχετικά με υποψίες για λιβυκή χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του για την προεδρία το 2007.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com