Κάθειρξη έξι ετών σε Ρώσο μουσικό και υποχρεωτικές συνεδρίες με ψυχίατρο, γιατί ανήρτησε αντιπολεμικά μηνύματα

Αρχικά, ζητήθηκε μεγαλύτερη ποινή

by Times Newsroom

Δικαστήριο της Ρωσίας καταδίκασε ένα μουσικό σε κάθειρξη έξι ετών και σε υποχρεωτικές συνεδρίες με ψυχίατρο, επειδή στο διαδίκτυο δημοσίευσε τρία αντιπολεμικά μηνύματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Αλεξάντρ Μπάχτιν, 51 ετών, από το Μιτίτσι, κοντά στη Μόσχα, συνελήφθη τον Μάρτιο του 2023 με την κατηγορία της διάδοσης «ψευδών πληροφοριών» για τον ρωσικό στρατό. Η κατηγορία αυτή χρησιμοποιείται συχνά για να φιμωθούν οι φωνές εκείνων που αντιτίθενται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο Αλεξάντρ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 6 ετών και του απαγορεύτηκε να διαχειρίζεται ιστοτόπους επί τρία χρόνια» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντρέι Τσετίνιν, ένας φίλος του που ήταν παρών στην ακροαματική διαδικασία.

Ο Μπάχτιν θα παρακολουθείται υποχρεωτικά από ψυχίατρο κατά τη διάρκεια της κράτησής του σε αποικία κρατουμένων, όπως ανέφερε η ρωσική μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info.

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2022 ο Μπάχτιν δημοσίευσε τρία μηνύματα στον ιστότοπο VKontakte, με τα οποία καταδίκαζε τη στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία, μιλούσε για τους θανάτους αμάχων και επέκρινε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Νωρίτερα, η εισαγγελία ζήτησε την καταδίκη του σε κάθειρξη οκτώ ετών και η 79χρονη μητέρα του, που ήταν μέσα στο δικαστήριο, ξέσπασε σε λυγμούς και αισθάνθηκε αδιαθεσία. Η δικαστής Μαρία Λοκτιόνοβα διέκοψε για μικρό χρονικό διάστημα τη διαδικασία. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Μπάχτιν φώναξε στη δικαστή: «Να είστε καταραμένη, Λοκτιόνοβα», όπως είπε ο Τσετίνιν.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή