Κίνα: Από τους ανώτερους κύκλους του κράτους, σε κατ’ οίκον περιορισμό ο πρόεδρος της Evergrande

Η ταπεινή προέλευση, η εκτόξευση, τα χρέη και ο κατ' οίκον περιορισμός

by Times Newsroom

Πριν δύο χρόνια, κυκλοφορούσε στους ανώτερους κύκλους εξουσίας του κινεζικού κράτους. Σήμερα, βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο λόγος για τον Χούι Κα Γιαν, πρόεδρο του ομίλου Evergrande την οποίαν ίδρυσε το 1996 στην πόλη Γκουανγκζού, στα νότια της Κίνας. Η αυτοκρατορία του βρίσκεται πλέον υπό αυξανόμενο κίνδυνο χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με πρόσωπο κοντά στην Evergrande, που επικαλείται το Reuters, ο Χούι τις τελευταίες ημέρες είχε σταματήσει να επικοινωνεί με το προσωπικό της εταιρείας, ενώ άλλη πηγή δήλωσε ότι είχε γίνει εντελώς απρόσιτος.

Πλέον οι συνολικές υποχρεώσεις της Evergrande ανέρχονται σε περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου όσο το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Φινλανδίας – και τα προβλήματα του πιο υπερχρεωμένου κατασκευαστή στον κόσμο επιδεινώθηκαν ταχύτατα αυτή την εβδομάδα.

Μπελάδες

Η εταιρεία, η οποία επιδιώκει την έγκριση των πιστωτών της για ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν ήταν σε θέση να εκδώσει νέο χρέος λόγω εν εξελίξει έρευνας στην κύρια μονάδα της στην Κίνα, εξέλιξη που περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση.

Το Reuters ανέφερε την Τρίτη ότι μια σημαντική ομάδα υπεράκτιων πιστωτών της Evergrande σχεδίαζε να συμμετάσχει σε αίτηση εκκαθάρισης που κατατέθηκε στο δικαστήριο κατά της κατασκευάστριας εταιρείας, εάν δεν υποβάλει ένα νέο σχέδιο αναμόρφωσης του χρέους μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Στη δίνη του κυκλώνα

Ο 63χρονος Χούι, που πλέον βρίσκεται στη δίνη ενός κυκλώνα από τον οποίον δεν μπορεί να ξεφύγει, μεγάλωσε με τη γιαγιά του σε ένα αγροτικό χωριό της επαρχίας Χενάν. Έχτισε την περιουσία του πουλώντας σπίτια σε χαμηλές τιμές.

Υπό τον Χούι, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων επεκτάθηκε επιθετικά, αντλώντας δάνεια για να στηρίξει τις αθρόες αγορές γης και πουλώντας σπίτια με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους για γρήγορο τζίρο. Η Evergrande μεγάλωσε γρήγορα, επιτυγχάνοντας ετήσιες πωλήσεις ύψους 700 δισ. γουάν (95,8 δισεκατομμύρια δολαρίων) μέχρι το 2020.

Το 2017, ο Hui ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας με την καθαρή αξία της περιουσίας του να ανέρχεται σε 45,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Σήμερα, έχει υποχωρήσει στα στα 3,2 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων που επικαλείται το Reuters, ο Χούι ήταν γνωστός για το χαμηλό δημόσιο προφίλ του και για το ότι ήταν εργασιομανής, απαιτώντας κατά καιρούς από τους άλλους να ακολουθούν τον τρόπο εργασίας του.

Συνήθιζε δε να θέτει φιλόδοξους στόχους, εμφανιζόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή βέβαιος ότι ο υψηλός κύκλος εργασιών και η αξία του ενεργητικού της Evergrande ήταν επαρκή για να καλύψουν τα χρέη της.

Τολμηρός και πιστός στο ΚΚ Κίνας

Σύμφωνα με το Reuters, ο Χούι δεν απέφευγε τα νέα εγχειρήματα, ιδίως για την υποστήριξη των ευρύτερων στόχων της Κίνας. Ασχολήθηκε με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και το ποδόσφαιρο, και τα δύο πάθος του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Έξω από την ηπειρωτική Κίνα, ο Χούι συναναστράφηκε με μεγιστάνες του Χονγκ Κονγκ. Μαζί τους, έγινε βασικό μέλος της «λέσχης πόκερ», ενός στενού κύκλου μεγιστάνων που συχνά έκαναν επενδυτικές συμφωνίες μαζί.

«Ήταν πολύ ψύχραιμος όταν τον έφεραν για πρώτη φορά στη λέσχη- έχασε εν γνώσει του πολλά χρήματα στα παιχνίδια και κέρδισε τη συμπάθεια του Cheng», δήλωσε ένας από τους ανθρώπους που ενημερώθηκαν από τους μεγιστάνες, αναφερόμενος στον εκλιπόντα ιδρυτή της New World Development, Cheng Yu Tung.

Ο Cheng εισέφερε 150 εκατομμύρια δολάρια στην Evergrande ένα χρόνο πριν από την IPO της το 2009 στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο εισαγωγής της Evergrande, βοηθώντας την να ξεπεράσει την κρίση στην οποία εισήλθε μετά το πρώτο στάδιο της επιθετικής επέκτασή της,

Τα υπέρογκα χρέη του Χούι ανησύχησαν τις ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες είχαν προειδοποιήσει την Evergrande να βάλει τάξη στα του οίκου της εν μέσω φόβων μετάδοσης.

«Όλα όσα έχουμε είναι δοσμένα από το Κόμμα, τη χώρα και την κοινωνία»

Ο ίδιος, το 2018, ανέφερε ότι η εταιρεία του πλήρωσε φόρους συνολικού ύψους 185 δισεκατομμυρίων γιουάν τα τελευταία 22 χρόνια και έκανε δωρεές άνω των 10 δισεκατομμυρίων γιουάν.

Φαινόταν δε να μην ξεχνάει από πού ξεκίνησε:

«Χωρίς την πολιτική της χώρας για τη μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν θα μπορούσα να φύγω από το χωριό. Χωρίς την υποτροφία της χώρας που μου έδινε 14 γουάν κάθε μήνα, δεν θα μπορούσα να είχα ολοκληρώσει το πανεπιστήμιο», είχε δηλώσει.

«Χωρίς την καλή πολιτική της χώρας για μεταρρύθμιση και άνοιγμα [της οικονομίας], η Evergrande δεν θα είχε αυτό που έχει σήμερα. Επομένως, όλα όσα έχουμε η Evergrande και εγώ, είναι όλα δοσμένα από το Κόμμα, τη χώρα και την κοινωνία».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com