Βέλγοι τουρίστες κρατούνται στην Τουρκία για λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων

Η τουρκική νομοθεσία για την προστασία της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς είναι πολύ αυστηρή

by Times Newsroom

Νομικές κυρώσεις αντιμετωπίζει μια Βελγίδα τουρίστρια, στις βαλίτσες της οποίας βρέθηκαν τρία πέτρινα θραύσματα, που πήρε από τη Τουρκία ως σουβενίρ, με σκοπό να τα βάλει στο ενυδρείο της, όπως υποστήριξε η ίδια. Σύμφωνα με τους Brussels Times, τα τρία θραύσματα εντοπίστηκαν από υπαλλήλους του τελωνείου, πριν από την προγραμματισμένη πτήση επιστροφής της, την περασμένη εβδομάδα.

To ζευγάρι των Βέλγων τουριστών, που ταξίδεψαν μαζί στην Τουρκία για τις διακοπές τους, είπαν στις Αρχές ότι βρήκαν και πήραν τις πέτρες κατά τη διάρκεια ημερήσιας εκδρομής τους στο Μαναβγκάτ της Αττάλειας, και σκέφτηκαν ότι θα ήταν ωραίο να τις πάρουν μαζί τους στην πατρίδα ως αναμνηστικά, κάτι που όπως παραδέχτηκαν συνηθίζουν να κάνουν στα ταξίδια τους. Η Kim Mergits τέθηκε υπό κράτηση αφού βρέθηκαν τα θραύσματα στη βαλίτσα (η οποία πιθανώς ήταν καταχωρημένη μόνο στο δικό της όνομα) και κατόπιν αφέθηκε ελεύθερη. Στη συνέχεια οι τοπικές Αρχές της συνέστησαν να βρει δικηγόρο και της απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα.

Σύμφωνα με τους Brussels Timers, η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού της Αττάλειας ζήτησε να εξεταστούν τα θραύσματα από ειδικούς σε μουσείο της περιοχής, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για αντικείμενα «ιστορικής ή αρχαιολογικής αξίας». Ειδικότερα, το ένα πέτρινο θραύσμα αποτελεί τμήμα αρχιτεκτονικού διακοσμητικού στοιχείου, ενώ τα δύο κομμάτια μαρμάρου αποτελούν μέρος ενός δαπέδου, συμπέραναν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νομοθεσία για την προστασία της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Τουρκίας είναι αυστηρή, ειδικά για όσους επιχειρούν να βγάλουν από τη χώρα αντικείμενα με πιθανή αρχαιολογική αξία. Το βελγικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί στη σελίδα του ότι απαγορεύεται αυστηρά «η εξαγωγή αρχαιοτήτων, ορυκτών ή αντικειμένων όπως πέτρες, ακόμα κι αν η ιστορική ή αρχαιολογική τους αξία δεν είναι εμφανής».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com