«Κίνημα της Πετσέτας»: Έτσι θα πατάξει την ανομία στις παραλίες η κυβέρνηση – Καταγγελίες για μπράβους και ξαπλώστρες 120 ευρώ

Μετά τις αντιδράσεις και τις καταγγελίες για τα φαινόμενα ανομίας σε παραλίες πολλών νησιών της Ελλάδας η κυβέρνηση προχώρησε σε παρέμβαση.

by Times Newsroom

Όπως προκύπτει από σχετική ενημέρωση, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έδωσε εντολή για ένταση των ελέγχων στις παραλίες, για την διασφάλιση της τήρησης που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.

«Κίνημα της Πετσέτας»: Καταγγελίες για μπράβους στις παραλίες της Πάρου

Μπράβοι στις παραλίες, πλήρης έλλειψη ελέγχων και πανάκριβες ξαπλώστρες στο νησί της Πάρου.

Αυτά καταγγέλλει ο Χρήστος Γεωργούσης, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες, με αφορμή την κατάσταση στην Πάρο και το «Κίνημα της Πετσέτας» που έχει ξεκινήσει ως αντίδραση στην πλήρη κατάληψη των παραλιών του νησιού από τις ξαπλώστρες.

«Ήδη περιμένουμε τον εισαγγελέα. Αυτό αλλάζει τα δεδομένα γιατί μαζεύονται λιγάκι. Ορισμένοι είναι θρασύτατοι» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Γεωργούσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ορισμένοι «έχουν νοικιάσει 20 τετραγωνικά και έχουν 200-300».

«Κίνημα της Πετσέτας»: «Έστειλα γράμμα στον δήμαρχο ότι όλες οι παραλίες είναι κατειλημμένες»

«Και κάποιοι από αυτούς ομολογούν ότι δεν έχουν άδεια. Ας έρθει η αστυνομία να μας συλλάβει είπε κάποιος στη Σάντα Μαρία και πήγε η αστυνομία μετά από τρεις μέρες και τον συνέλαβε. Δεν έχουν άδεια. Απλώς στηριζόμαστε στην μεγάλη ανοχή του Δήμου, στον οποίο δήμαρχο έστειλα ένα γράμμα ότι όλες οι παραλίες είναι κατειλημμένες και αυτές που λέει ελεύθερες είναι υπό κατάληψη, γιατί σχεδιάζουν διάφορα για μια καντίνα όπου θα φέρουν θηριώδη φορτηγά με θηριώδεις πολυθρόνες και θα τις απλώσουν, αφού δεν τους κάνει κανείς έλεγχο» προσέθεσε.

«Ο δήμαρχος απαντά “δεν έχουμε αρμοδιότητα” το οποίο το θεωρώ επικίνδυνο για όλη την αυτοδιοίκηση» επισήμανε ο κ. Γεωργούσης, καταγγέλλοντας πως «είναι ένα κράτος ανυπόληπτο που καταδέχεται με τέτοιο τρόπο να περιφρονείται κάθε νομιμότητα και να λέει ο άλλος ας έρθει η αστυνομία να με συλλάβει και απλώνει τις πολυθρόνες, εκεί φτάσαμε».

«Κανείς έλεγχος εδώ και δύο χρόνια από τον Δήμο της Πάρου» 

Ο κ. Γεωργούσης υποστήριξε πως δύο χρόνια τα επιτελεία του Δήμου της Πάρου δεν έχουν κάνει έλεγχο σε καμιά παραλία.

Επιπλέον κατήγγειλε, πως ο ίδιος έχει εκδιωχθεί από παραλία που έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες, έχοντας πάει να κολυμπήσει, με αποτέλεσμα να καταλήξει να καθίσει στα βράχια, σε μια παραλία, μάλιστα, σημείωσε, που δεν πληροί τις προϋποθέσεις να νοικιάζεται γιατί είναι δύο μέτρα, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν σωματοφύλακες σε ορισμένες επιχειρήσεις.

120 ευρώ στοιχίζει η ξαπλώστρα κοντά στο κύμα, καταγγέλλει το «κίνημα της Πετσέτας»

Όσο για το κόστος της ξαπλώστρας, ερωτηθείς ο κ. Γεωργούσης ποιο είναι το αντίτιμο για τους λουόμενους που θα επιλέξουν να νοικιάσουν ένα σετ, όπως είπε, στη Σάντα Μαρία οι πρώτες θέσεις που είναι κοντά στο κύμα είναι στα 120 ευρώ και οι πίσω στα 40 ευρώ. «Βέβαια ο νόμος μιλάει για πέντε μέτρα απόσταση το οποίο δεν τηρείται φυσικά» προσέθεσε.

Ως προς τη στάση των αρχών στο όλο ζήτημα ο κ. Γεωργούσης ανέφερε τα εξής. «Η αστυνομία, οι αρχές συνεργάζονται, απλά για κάποια πράγματα, θέλουν την ώθηση της εισαγγελικής αρχής ή την ενθάρρυνση του Δήμου. (…) Ο δήμος αδιαφορεί. Του έγραψα και γράμμα σήμερα του δημάρχου, τους δώσαμε τη δυνατότητα να ενδιαφερθούν, να ηγηθούν».

Σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση της Οικολογικής Ομάδας το απόγευμα, ανέφερε ο κ. Γεωργούσης, οι οποίοι θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Πάρος: Δυναμώνει το «Κίνημα της Πετσέτας» – Πώς ξεκίνησε και τί διεκδικούν

«Η Πάρος τα τελευταία χρόνια είχε μια ιδιαίτερη πίεση από μια ανάπτυξη του τουρισμού που βρίσκουμε σχεδόν αρπακτική. Η κοινωνία των πολιτών αισθάνεται ότι σπρώχνεται απέξω από το ίδιο το νησί της και από τις παραλίες» σημείωσε ο Νικόλας Στεφάνου, μέλος της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Μιλώντας για τις ακτιβιστικές δράσεις της Κίνησης Πολιτών τόνισε ότι η αρχή έγινε από τις παραλίες στο νησί όπου ήταν πιο εύκολο να τεκμηριωθεί η παρανομία, μέσω της διασταύρωσης των συντεταγμένων παραχώρησης. «Αυτό που έκανε η Κίνηση είναι ότι μάζεψε από τη Διαύγεια όλες τις παραχωρήσεις και τις συμβάσεις που υπάρχουν από πέρυσι. Από τις ακριβείς συντεταγμένες της ζώνης που παραχωρείται (προς εκμετάλλευση) βρήκαμε κάτι τεράστιες αποκλίσεις. Δηλαδή κάποιος νοικιάζει 16 τετραγωνικά και καταλαμβάνει 500 τετραγωνικά» κατήγγειλε στην ΕΡΤ ο κ. Στεφάνου.

«Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες – Save Paros Beaches»

Πίσω από το «Κίνημα της Πετσέτας» βρίσκεται η «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες – Save Paros Beaches». Σύμφωνα με το σχετικό εισαγωγικό σημείωμα στο Facebook η εν λόγω ομάδα αυτοπροσδιορίζεται ως εξής: «Η Κίνηση Πολιτών Πάρου για τις Παραλίες είναι μία ‘από τα κάτω’ συλλογικότητα πολιτών του νησιού.

Μας ενώνει η έγνοια για τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου και ο εκτοπισμός μας από τις παραλίες του τόπου μας. Ανησυχούμε για την παγίωση της ανομίας και ασυδοσίας στις παραλίες της Πάρου από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τμήματα παραλιών και καταλαμβάνουν αυθαίρετα με ξαπλώστρες και ομπρέλες τον κοινόχρηστο χώρο, πολύ πέραν των ορίων που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογράψει.

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των πολιτών και επισκεπτών του νησιού μας για ελεύθερη πρόσβασης στις παραλίες που αγαπάμε. Το ελληνικό καλοκαίρι είναι κομμάτι της ψυχής μας, είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας: ας μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το πάρει!».

Παρέμβαση εισαγγελέα 

Παράλληλα, η Κίνηση έπειτα από τις κινητοποιήσεις έφερε την πρώτη της επιτυχία, καθώς η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου τη διενέργεια έρευνας για την εφαρμογή της νομοθεσίας μετά τις καταγγελίες για καταπάτηση του αιγιαλού στην Πάρο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com