Κολομβία: Ο ELN κήρυξε «ένοπλη απεργία» σε βορειοανατολική επαρχία

Αποφασίστηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του νεαρού Σαντιάγο Κάσερες από παραστρατιωτικούς, λένε οι αντάρτες

by Times Newsroom

Αναβρασμός επικρατεί στην Κολομβία. Η οργάνωση ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), η οποία ολοκλήρωσε προ λίγων ημερών τον πρώτο κύκλο των νέων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του Γουστάβο Πέτρο, ανακοίνωσε την Τετάρτη (14/12) την κήρυξη «ένοπλης απεργίας».

Η απεργία θα πραγματοποιηθεί σε μία φτωχή περιοχή που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Σε ανακοίνωσή του, ο ELN επεσήμανε πως απαγορεύει κάθε δραστηριότητα κατά μήκος των ποταμών Σαν Χουάν, Σιπί, Καχόν και Καλίμα, στην επαρχία Τσοκό, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι αφροκολομβιανοί.

«Η απεργία ξεκινά τη 15η Δεκεμβρίου από τις 18:00» (σ.σ. τοπική ώρα· αύριο Παρασκευή στη 01:00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε αυτή που επισήμως θεωρείται η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία, μετά τη διάλυση και τον αφοπλισμό των πρώην FARC έπειτα από τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

Ο ELN διευκρίνισε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η απεργία κηρύσσεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία τη Δευτέρα «του νεαρού Σαντιάγο Κάσερες» από «παραστρατιωτικούς», με τη συνέργεια των δυνάμεων επιβολής της τάξης, κατ’ αυτόν.

Κάλεσμα ώστε να αποφευχθούν οι μπελάδες

Η οργάνωση κάλεσε τον πληθυσμό να συμμορφωθεί προς την απεργία για να αποφύγει «μπελάδες», διαμηνύοντας πως «μονάδες της θα παραταχθούν στο ποτάμι» προκειμένου «να εγγυώνται την ασφάλεια και να διατηρούν τον έλεγχο».

Η ανακοίνωση της οργάνωσης φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση του κ. Πέτρο, που ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας πως ολοκληρώθηκε «με επιτυχία» ο πρώτος κύκλος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στο Καράκας.

«Ο ELN πρέπει να ενεργεί με συνεπή τρόπο, διότι αν εφαρμόζουμε το σενάριο της ειρήνης, πρέπει να γίνει κατανοητό πως αυτού του είδους η επικοινωνία δεν ωφελεί σε τίποτα την αξιοπιστία του», είπε στον Τύπο ο αντιπρόσωπος του προέδρου στις ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Ντανίλο Ρουέδα. Διευκρίνισε πως βρίσκεται σε επαφή με τους αντάρτες και αναμένει να λάβει «απάντηση».

«Η έκκληση των κοινοτήτων και της κυβέρνησης είναι (…) να μη γίνει η ένοπλη απεργία», τόνισε ο κ. Ρουέδα.

Αντιπρόσωπείες της κυβέρνησης Πέτρο και του ELN ολοκλήρωσαν τη Δευτέρα στο Καράκας τον πρώτο κύκλο των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του οποίου συνεννοήθηκαν για την απελευθέρωση αιχμαλώτων και ομήρων και για ανθρωπιστικές ενέργειες – αλλά όχι για την κήρυξη αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός.

Οι αρχές λένε πως ο ELN διαθέτει σήμερα κάπου 2.500 μαχητές και δρα κυρίως σε περιοχές της Κολομβίας που βρέχονται από τον Ειρηνικό και σε τομείς των πορωδών συνόρων με τη Βενεζουέλα, μήκους 2.200 χιλιομέτρων.

Διεξήγαγε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις -χωρίς επιτυχία- και με τους πέντε τελευταίους προέδρους της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com