Λαγκάρντ: Αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό – Απαιτείται ευελιξία στις αποφάσεις

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατέθεσε στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

by Times Newsroom

«Η οικονομία της ζώνης του ευρώ συνέχισε να ανακάμπτει, αν και η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει υποτονική το πρώτο τρίμηνο» ανέφερε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στην εισαγωγική της τοποθέτηση στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης

Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι αν και και η προοπτική για τον πληθωρισμό είναι αβέβαιη, είναι πιθανό να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αλλά να υποχωρήσει στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, υπενθύμισε ότι κατά τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, επιβεβαιώθηκαν οι αποφάσεις του Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστεί η μείωση στον ρυθμό αγοράς περιουσιακών στοιχείων σταδιακά τα επόμενα τρίμηνα, και οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος πανδημίας θα ολοκληρωθούν στα τέλη Μαρτίου.

Ευελιξία στην πολιτική

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι «ενόψει της τρέχουσας αβεβαιότητας, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ να διατηρήσουμε την ευελιξία και την επιλογή κατά την άσκηση της νομισματικής πολιτικής. Η νομισματική μας πολιτική εξαρτάται πάντα από δεδομένα, και αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Θα παραμείνουμε προσεκτικοί στα εισερχόμενα δεδομένα και θα αξιολογήσουμε προσεκτικά τις επιπτώσεις για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό».

Και κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση επιτοκίων πριν ολοκληρωθούν οι αγορές καθαρού ενεργητικού.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται προτού το Διοικητικό Συμβούλιο αισθανθεί αρκετά βέβαιο ότι είναι κατάλληλη στιγμή για αύξηση του κόστος δανεισμού, επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε προσαρμογή στην πολιτική θα είναι σταδιακή.

Διαβάστε επίσης – Η FED και η ΕΚΤ εξακολουθούν να βρίσκονται πίσω από την καμπύλη των επιτοκίων

Οι περιορισμοί της πανδημίας

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, το τρέχον κύμα πανδημίας και οι σχετικοί περιορισμοί είναι πιθανό να συνεχίσουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη στις αρχές του τρέχοντος έτους.
Επίσης, αρνητικά συνεχίζουν να επιδρούν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και το υψηλό ενεργειακό κόστος.

«Ωστόσο, ο οικονομικός αντίκτυπος του τρέχοντος κύματος πανδημίας φαίνεται να είναι λιγότερο επιζήμιος για τη δραστηριότητα σε σχέση με τα προηγούμενα. Επιπλέον, τα προαναφερθέντα σημεία συμφόρησης θα εξακολουθήσουν να επιμένουν για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να αρχίσουν να χαλαρώνουν. Αυτό θα επιτρέψει στην οικονομία να ανακάμψει ξανά αργότερα εντός του έτους» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πληθωρισμός

Αναφερόμενη στον πληθωρισμό είπε ότι αυξήθηκε απότομα τους τελευταίους μήνες και εξέπληξε δυσάρεστα τον Ιανουάριο, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 5,1% εκατό από 5% τον Δεκέμβριο.

Εκτίμησε μάλιστα, ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός στο εγγύς μέλλον. Οι τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να είναι ο κύριος λόγος για τον αυξημένο ρυθμό πληθωρισμού. Ο άμεσος αντίκτυπός τους αντιπροσώπευε πάνω από το ήμισυ του μετρούμενου πληθωρισμού τον Ιανουάριο και το ενεργειακό κόστος ωθεί επίσης τις τιμές σε πολλούς τομείς. Οι τιμές των τροφίμων έχουν επίσης αυξηθεί, λόγω εποχιακών παραγόντων, του αυξημένου κόστους μεταφοράς και της υψηλότερης τιμής των λιπασμάτων.

Αξιολόγηση κινδύνων

Όσον αφορά την αξιολόγηση κινδύνου, η πρόεδρος της ΕΚΤ, συνεχίζει να βλέπει τους κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές ως γενικά ισορροπημένους μεσοπρόθεσμα. Οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με την πανδημία έχουν κάπως υποχωρήσει. Ταυτόχρονα, οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αυξηθεί και το επίμονα υψηλό κόστος ενέργειας θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις. Ο ρυθμός με τον οποίο βελτιώνονται σημεία συμφόρησης της προσφοράς αποτελεί επίσης περαιτέρω κίνδυνο για τις προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμού.

Σε σύγκριση με τις προσδοκίες του Δεκεμβρίου , οι κίνδυνοι για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν ανοδική κλίση, ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα. Εάν οι πιέσεις των τιμών οδηγήσουν σε υψηλότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις μισθών ή η οικονομία επιστρέψει πιο γρήγορα σε πλήρη δυναμικότητα, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμα υψηλότερος.

Σε λίγες εβδομάδες, οι προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ Μαρτίου θα παράσχουν μια ενημερωμένη αξιολόγηση, λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πρόσφατα δεδομένα. Αυτό θα βοηθήσει το Διοικητικό Συμβούλιο να εκτιμήσει καλύτερα τις επιπτώσεις των εκπληκτικά υψηλών μεγεθών για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές.

Αναφορά στη Συνθήκη του Μάαστριχτ

Η κ.Λαγκάρντ ξεκίνησε την τοποθέτησή της με αναφορά στην Συνθήκη του Μάαστριχτ:

«Σαν σήμερα το 1992, οι ηγέτες δώδεκα ευρωπαϊκών χωρών αποφάσισαν να μετατρέψουν την Ευρωπαϊκή Κοινότητα σε Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράφοντας τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Τριάντα χρόνια μετά, η Ευρώπη συνεχίζει να επωφελείται από πολλά από τα επιτεύγματα αυτής της Συνθήκης» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Η Συνθήκη καθιέρωσε την ευρωπαϊκή ιθαγένεια, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας και εγκατάστασης στην ΕΕ. Παρείχε σε αυτό το Κοινοβούλιο διευρυμένες εξουσίες μέσω του δικαιώματός του για συναπόφαση και ενίσχυσε τη φωνή της Ευρώπης στον κόσμο μέσω μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Και, ίσως το πιο σημαντικό, η Συνθήκη έθεσε τα θεμέλια για την οικονομική και νομισματική μας ένωση, οδηγώντας στην εισαγωγή του ευρώ και στην ίδρυση της ΕΚΤ».

Η ΕΚΤ θεματοφύλακας σταθερότητας

Τα τελευταία 20 χρόνια, η ΕΚΤ διασφάλισε τη σταθερότητα των τιμών, με μέσο ποσοστό πληθωρισμού 1,7%από τις αρχές του 1999, είπε, τονίζοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com