Λευκορωσία: Βέβαιος ο Λουκασένκο ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν τα ρωσικά πυρηνικά όπλα που αναπτύσσονται στη χώρα του

Οι Πολωνοί φοβούνται πως η Βάγκνερ θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή τώρα που βρίσκεται στο Μινσκ

by Times Newsroom

Ο πρόεδρος της ΛευκορωσίαςΑλεξάντερ Λουκασένκο, ο πιο ένθερμος σύμμαχος του Κρεμλίνου στον πόλεμο της Ουκρανίας, εξέφρασε χθες Παρασκευή (30/6) τη βεβαιότητά του ότι τα ρωσικά πυρηνικά όπλα που αναπτύσσονται στη χώρα του δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιηθούν.

Λουκασένκο και Πούτιν έχουν παραδεχθεί ότι τακτικά πυρηνικά όπλα έχουν ήδη μεταφερθεί στη Λευκορωσία και ότι θα ακολουθήσουν περισσότερα τους επόμενους μήνες.

Σε ομιλία του ενόψει της εθνικής επετείου της Λευκορωσίας (3 Ιουλίου), ο Λουκασένκο υπεραμύνθηκε της απόφασης για τη μεταφορά πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία. Έχοντας κατ’ επανάληψη κατηγορήσει τη Δύση ότι προσπαθεί να καταστρέψει τη χώρα του, είπε ότι η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία είναι απαραίτητη για να αποτρέψει επίδοξους εισβολείς.

«Είμαι βέβαιος ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να τα χρησιμοποιήσουμε όσο βρίσκονται εδώ. Και ότι κανένας εχθρός δεν θα πατήσει ποτέ το πόδι του στη γη μας», τόνισε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας.

Νωρίτερα χθες, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία δεν παραβιάζει τη Συνθήκη του 1968 για τη μη διάδοσή τους, καθώς η Μόσχα διατηρεί τον έλεγχο των οπλικών συστημάτων. Υποστήριξε μάλιστα στο πρακτορείο TASS ότι η Ρωσία «εξαναγκάστηκε» να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση.

Ο Λουκασένκο επέτρεψε σε ρωσικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο το έδαφος της Λευκορωσίας κατά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Την προηγούμενη εβδομάδα, μεσολάβησε για τον τερματισμό της ανταρσίας των μισθοφόρων της Βάγκνερ. Αφότου έλαβε τις εγγυήσεις που ζητούσε, ο ιδρυτής της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν δέχθηκε τη μετεγκατάσταση της παραστρατιωτικής οργάνωσής του στη Λευκορωσία.

Η Πολωνία εκφράζει φόβους πως η Βάγκνερ μπορεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή

Στο μεταξύ, η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη τον Γιάτσεκ Σιεβιέρα, τον επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας αποκάλυψε χθες πως στη Βαρσοβία επικρατεί ανησυχία για την παρουσία της Βάγκνερ στη Λευκορωσία.

Αυτό γιατί θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μετανάστες από την Αφρική και από άλλα μέρη όπου αναπτύσσει δράση για να αποσταθεροποιήσει την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com