Λικ Μοντανιέ (1932 – 2022) Γάλλος ερευνητής ιολόγος

Βραβευμένος με το Νόμπελ Ιατρικής το 2008 (από κοινού με την Φρανσουάζ Μπαρέ-Σινουσί για την ανακάλυψη του ιού HIV, που προκαλεί την ασθένεια του AIDS

by Times Newsroom

Ο Λικ Μοντανιέ (Luc Montagnier, 18 Αυγούστου 1932 – 8 Φεβρουαρίου 2022) ήταν Γάλλος ερευνητής ιολόγος βραβευμένος με το Νόμπελ Ιατρικής το 2008 (από κοινού με την Φρανσουάζ Μπαρέ – Σινουσί (Françoise Barré-Sinoussi) για την ανακάλυψη του ιού HIV, που προκαλεί την ασθένεια του AIDS. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι και από το 2011 ως ερευνητής, καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου που φέρει το όνομά του, στο Πανεπιστημίου Τζιάο Τονγκ της Σαγκάης. 

Η άποψη του Λικ Μοντανιέ για την προέλευση του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, υπεύθυνου για το ξέσπασμα της ασθένειας COVID-19, προκάλεσε πλήθος αρνητικών σχολίων, που οδήγησε μέχρι και στην περιθωριοποίηση του Νομπελίστα ιατρού. Συγκεκριμένα, ο Μοντανιέ, αφού μελέτησε μέρος του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 (το πλήρες γονιδίωμα του ιού δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί, αν και οι επιστήμονες είναι πλέον (2021) πολύ κοντά στη χαρτογράφησή του), έφτασε στο συμπέρασμα ότι ο ιός έχει κατασκευαστεί τεχνητά, και η διαφυγή του από το ιολογικό εργαστήριο ήταν αποτέλεσμα λάθους ή αμέλειας του επιστημονικού προσωπικού. Ο Μοντανιέ πιστεύει ότι στη προσπάθεια των ερευνητών του εργαστηρίου της Γουχάν να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο για το AIDS, προσέθεσαν στον κοινό κορωνοϊό ακολουθίες του ιού HIV.

Πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα από το πανεπιστήμιο της Σορβόνης το 1960. Ασχολήθηκε με μελέτες σχετικά με την καρκινογένεση, τους ρετροϊούς, την ιντερφερόνη και τους RNA ογκογόνους ιούς. Το 1982 ανέλαβε το τμήμα ιολογίας στο Ινστιτούτο Παστέρ. Το 1983 απομόνωσε τον ιό HIV-1, τον έναν από τους δύο τύπους του ιού HIV που είναι υπεύθυνος για το Έιτζ (AIDS, Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας).

Μετά το τέλος της διαμάχης για τη διεκδίκηση προτεραιότητας της ανακάλυψης του ιού HIV, μεταξύ του Μοντανιέ και του Αμερικανού Ρ. Γκάλο του Αμερικανικού Διεθνούς Ινστιτούτου Υγείας (ύστερα από παραίτηση του Ρ. Γκάλο), η αναγνώριση του ιού αποδίδεται αποκλειστικά στον Μοντανιέ. Ύστερα από συμφωνία μεταξύ της αμερικανικής και της γαλλικής κυβέρνησης το 1987, τα κέρδη από την ανακάλυψη αυτή μοιράζονται και στους δύο επιστήμονες.

Το 2008 μοιράστηκε το Νόμπελ Ιατρικής με την συνεργατιδά του, Φρανσουάζ Μπαρέ Σινουσί και τον Γερμανό Χάραλντ Τσουρ Χάουζεν, που ανακάλυψε τον πιο διαδεδομένο σεξουαλικά μεταδιδόμενο ιό που πλήττει το 50 έως 80% του παγκόσμιου πληθυσμού, τον HPV.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή