Λουκασένκο: Αντιστεκόμαστε στις προσπάθειες να παρασυρθούμε στον πόλεμο στην Ουκρανία

«Θέλουν να αρχίσουμε να απαντάμε, αλλά δεν είμαστε τόσο ανόητοι»

by Times Newsroom

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι η Λευκορωσία αναχαίτισε έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε εναντίον της επικράτειάς της πριν από δύο ημέρες από την Ουκρανία, αλλά και ότι θα αντισταθεί στις απόπειρες να παρασυρθεί το Μινσκ σε έναν πόλεμο πέρα από τα σύνορα της χώρας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, ο Λευκορώσος πρόεδρος σημείωσε, μιλώντας σε στρατιώτες: «Σας προειδοποίησα ότι θα μας ωθήσουν σε αυτή την επιχείρηση, σε αυτόν τον πόλεμο».

Όμως «δεν έχουμε τίποτα να κάνουμε εκεί και δεν έχουμε προσκληθεί», είπε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με το λευκορωσικό πρακτορείο. «Θέλω να τονίσω ξανά… Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε αυτή την επιχείρηση που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία».

Επισημαίνεται πως η Μόσχα αναφέρεται στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον της Ουκρανίας, ο οποίος μαίνεται εδώ και 20 ημέρες, ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Υπενθυμίζεται, επίσης, πως το Κίεβο κατηγόρησε την Μόσχα την Παρασκευή ότι εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις στη Λευκορωσία από την Ουκρανία για να δώσει μια αιτιολογία στον στενό σύμμαχο της Μόσχας, να εμπλακεί στον πόλεμο. Έτσι κι αλλιώς, ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν το λευκορωσικό έδαφος ως βάση σε επιχειρήσεις εισβολής στην Ουκρανία, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.

Ο Λουκασένκο είπε, εξάλλου, ότι ο «ουκρανικός πύραυλος» αναχαιτίστηκε και καταστράφηκε από τη Λευκορωσία με τη ρωσική βοήθεια, πάνω από την περιοχή Πρίπιατ, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, και ότι η υπομονή της Λευκορωσίας δεν είναι απεριόριστη.

«Γιατί γίνεται αυτό;» είπε ο Λευκορώσος ηγέτης. «Για να μας υποκινήσουν, ώστε να αρχίσουμε να απαντάμε. Αλλά δεν είμαστε τόσο ανόητοι. Αν απαντήσουμε, θα απαντήσουμε καταλλήλως, ώστε να το αισθανθούν όλοι. Προς το παρόν, το ανεχόμαστε».

Δεν ήταν σαφές πώς θα ωφεληθεί η Ουκρανία από το να σύρει τη Λευκορωσία στον πόλεμο μαζί με τη Ρωσία, σχολιάζει το Reuters.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή