Μακελειό στη Μόσχα: Προφυλακιστέοι μέχρι τις 22 Μαΐου οι τέσσερις φερόμενοι ως δράστες

Οι τέσσερις συλληφθέντες που κατηγορούνται ότι διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall, στα περίχωρα της Μόσχας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 137 άνθρωποι, κρίθηκαν προφυλακιστέοι για δύο μήνες από δικαστήριο της ρωσικής πρωτεύουσας.

by Times Newsroom

Το δικαστήριο τους έκρινε προφυλακιστέους έως τις 22 Μαΐου, εν αναμονή της δίκης τους, η έναρξη της οποίας δεν έχει ακόμη οριστεί. Ως εκ τούτου, η προφυλάκισή τους ενδέχεται να παραταθεί. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι για «τρομοκρατία» αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Στις εικόνες από το δικαστήριο διακρίνονται τρεις εκ των φερόμενων δραστών να οδηγούνται με χειροπέδες στον ειδικό θάλαμο για τους κατηγορουμένους. Ο τέταρτος μεταφέρθηκε σε ειδική καρέκλα, χωρίς να μπορεί να ανοίξει τα μάτια του.

Ποιες είναι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν

«Οι Ραχαμπαλιζόντα Σαϊντακράμι Μουρονταλί (σ.σ. είναι αυτός που οι Ρώσοι του έκοψαν το αυτί και του το έδωσαν να το φάει) και Μιρζόγιεφ Νταλέντριον Μπαρότοβιτς (σ.σ. στην κεντρική φωτογραφία) κατηγορούνται σύμφωνα με το μέρος 3, διάταξη «β» του άρθρου 205 του ρωσικού Ποινικού Κώδικα (τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε από ομάδα ατόμων με συνέπεια το θάνατο ανθρώπου», αναφέρεται.

Το βράδυ της 22ας Μαρτίου, τρομοκρατική επίθεση είχε ως στόχο το πολιτιστικό κέντρο Crocus City Hall στην πόλη Κρασνογκόρσκ κοντά στη Μόσχα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 137, αλλά ενδέχεται να αυξηθεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής της Μόσχας, 182 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Έντεκα ύποπτοι που εμπλέκονται στην τρομοκρατική επίθεση έχουν συλληφθεί, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων εκτελεστών που προσπαθούσαν να διαφύγουν κατευθυνόμενοι προς τα ουκρανικά σύνορα.

«Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η ουκρανική πλευρά είχε προετοιμάσει ένα κενό στα σύνορα για να το διασχίσουν οι τρομοκράτες. Υποσχέθηκε να εντοπίσει και να λογοδοτήσει σε όλους όσους βρίσκονται πίσω από την επίθεση στο δημαρχείο του Κρόκου και κήρυξε την 24η Μαρτίου ημέρα εθνικού πένθους» καταλήγει η ανακοίνωση του πρακτορείου TASS.

Νωρίτερα, η Ερευνητική Επιτροπή έδωσε επίσης στη δημοσιότητα ένα βίντεο όπου καταγράφονται αστυνομικοί με καλυμμένα τα πρόσωπά τους να οδηγούν στην έδρα αυτού του οργάνου τους τέσσερις φερόμενους ως δράστες, που συνελήφθησαν χθες. Οι άνδρες έχουν τα μάτια καλυμμένα και αναγκάζονται να περπατούν σκυμμένοι, με τα χέρια δεμένα στην πλάτη.

Δείτε το βίντεο:

Οι ερευνητές αναμένεται να ζητήσουν «σύντομα» από ένα δικαστήριο την προσωρινή κράτησή των υπόπτων. Ωστόσο, καμία άλλη πληροφορία δεν έχει δοθεί σε σχέση με την τύχη άλλων 7 ανθρώπων, η σύλληψη των οποίων ανακοινώθηκε χθες και των οποίων ο ρόλος στην επίθεση δεν έχει προς το παρόν διευκρινιστεί. Η Ερευνητική Επιτροπή δεν έχει αναφερθεί στην ανάληψη ευθύνης από την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Αλλά δεν έκανε επίσης καμία αναφορά κατά τις σημερινές ανακοινώσεις της σχετικά με την Ουκρανία.

Μεντβέντεφ: Θα πάρουμε εκδίκηση

Η Ρωσία θα στοχοποιήσει αυτούς που βρίσκονται πίσω από τους φονικούς πυροβολισμούς σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα από όπου κι αν προέρχονται και όποιοι κι αν είναι, δήλωσε σήμερα ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή ότι αυτοί που σχεδίασαν την επίθεση πρέπει να κυνηγηθούν και να σκοτωθούν, έκανε την τελευταία του δήλωση στον επίσημο λογαριασμό του στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

«Θα πάρουμε εκδίκηση για τον κάθε ένα και για όλους (αυτούς που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν). Και όσοι εμπλέκονται, ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής, τη θέση, την ιδιότητά τους, είναι πλέον ο κύριος και νόμιμος στόχος μας», τόνισε.

Ζαχάροβα: Εξιχνίασαν το έγκλημα οι Αμερικανοί, που ακόμα ψάχνουν ποιος σκότωσε τον Κένεντι…

Σφόδρα ενοχλημένη φάνηκε η Μαρία Ζαχάροβα εκπρόσωπος του τμήματος Πληροφοριών και Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Telegram.

Για την ακρίβεια αυτό που την ενόχλησε ήταν η βιασύνη με την οποία η Αντριέν Γουάτσον ανέφερε πως οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει την Ρωσία και η δήλωση που έκανε πως η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με το συμβάν.

Στην τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, η οποία έχει στοιχίσει την ζωή σε 143 άτομα σύμφωνα με ρωσικές πηγές, την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν. Σε κάθε περίπτωση η θέση της Ρωσίας είναι πως η χρονική στιγμή, υποδηλώνει πως η επίθεση ήταν υποκινούμενη.

Η Μαρία Ζαχάροβα ξεκίνησε επιθετικά λέγοντας «Μακάρι να μπορούσαν να διευθετήσουν τη δολοφονία του δικού τους Προέδρου Κένεντι τόσο γρήγορα. Αλλά όχι, για περισσότερα από 60 χρόνια δεν κατάφεραν να μάθουν ποιος τον σκότωσε. Ή μήπως το έκανε ο ISIS; Ή θα καθυστερήσουν άλλα 60 χρόνια με συγκεκριμένα, παίζοντας με την όποια «εποικοδομητική αβεβαιότητα»;»

Συνέχισε αφήνοντας αιχμές για τις επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream «Ή ας πάρουμε την τρομοκρατική επίθεση στο Nord Stream; Εκεί, σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες (και οι New York Times επικαλέστηκαν σχόλια αξιωματούχων), συμμετείχαν Ουκρανοί. Είναι αλήθεια ότι τότε οι αμερικανικές αρχές έπιασαν πάτο. Έτσι εξακολουθούν να ψαχουλεύουν εκεί για να αναζητήσουν είτε το Κίεβο είτε τους δύτες του ISIS».

Καταλήγοντας ως προς τις επιθέσεις στους αγωγούς ανέφερε πως «Ούτε μια λέξη δεν ειπώθηκε από την Ουάσιγκτον καλώντας τη Δανία και τη Σουηδία να μην σταματήσουν να αναζητούν τους υπεύθυνους και η πρόταση της Ρωσίας για έρευνα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μπλόκαρε από τους Αγγλοσάξονες στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

Η εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας συνέχισε λέγοντας πως «Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι οι πολιτικές ελίτ των Η.Π.Α. έχουν αποκτήσει δεξιότητες κατά τη διάρκεια των δεκαετιών στο να αποσπούν επιδέξια την προσοχή από εγκλήματα υψηλού προφίλ με κάθε είδους σκηνοθεσία».

«Ως εκ τούτου, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall, οποιαδήποτε φράση από την Ουάσιγκτον που δικαιολογεί το Κίεβο θα πρέπει να θεωρείται ως αποδεικτικό στοιχείο» συμπλήρωσε.

Για να κλείσει κατηγορώντας ξανά τις ΗΠΑ λέγοντας «Άλλωστε, η χρηματοδότηση των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων της ομάδας οργανωμένου εγκλήματος του Κιέβου από Αμερικανούς φιλελεύθερους δημοκράτες και η συμμετοχή στα σχέδια διαφθοράς της οικογένειας Μπάιντεν συνεχίζονται εδώ και πολλά χρόνια».

Μακελειό στη Μόσχα: Στους 137 οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση, 3 είναι παιδιά

Αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών από την επίθεση σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα, όπως μεταδίδουν διεθνή και ρωσικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, από την επίθεση των ενόπλων έχουν χάσει τη ζωή τους 137 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά. Μέχρι τώρα, έχουν ταυτοποιηθεί 62 σοροί, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση των Ρώσων ερευνητών, όπου προστίθεται ότι δύο τυφέκια εφόδου και μια μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών βρέθηκαν στον χώρο της επίθεσης.

«Η ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη. Έως αυτή τη στιγμή, τα πτώματα 137 ανθρώπων, μεταξύ αυτών τρία παιδιά, βρέθηκαν στο σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης», επισημαίνει η Ερευνητική Επιτροπή σε ένα δελτίο τύπου.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση έρευνας στο σημείο όπου οι τρομοκράτες «γάζωσαν» αθώους ανθρώπους εν ψυχρώ, ενώ εξακολουθούν να δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή πάνω από 100 άτομα που τραυματίστηκαν από τις σφαίρες των ενόπλων.

Ανάλυση CNN: Ανεπανόρθωτο πλήγμα για Πούτιν η επίθεση στη Μόσχα

Ως πλήγμα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που είχε δεσμευθεί πως οι Ρώσοι πολίτες θα είναι ασφαλείς περιγράφει σε ανάλυσή του το CNNi το μακελειό στον συναυλιακό χώρο του Crocus που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 150 ανθρώπους και πυροδότησε νέα ένταση στις σχέσεις Μόσχας – Κιέβου.

Όπως αναφέρει στην ανάλυσή του το CNNi, μόλις μια εβδομάδα από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξασφάλισε την πέμπτη θητεία του στον προεδρικό θώκο της χώρας, η Ρωσία έχει βυθιστεί στο χάος και οι πολίτες φοβούνται για το ενδεχόμενο και άλλων επιθέσεων.

Οι δημόσιες συναυλίες και οι αθλητικές εκδηλώσεις αναβλήθηκαν, ενώ η ρωσική πρωτεύουσα έχει μετατραπεί σε «αστακό» από τις ρωσικές Αρχές. Δεν είναι αυτή η σταθερότητα και η ασφάλεια για την οποία, τόσοι πολλοί Ρώσοι ψήφισαν τον Πρόεδρο Πούτιν.

Επί σειρά ετών, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου θεωρείται ένας ηγέτης που μπορεί να εγγυηθεί την τάξη στη χώρα. Ωστόσο, η Ρωσία σήμερα φαίνεται πιο ασταθής από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στα 24 χρόνια της προεδρίας Πούτιν.

Η ουκρανική αντεπίθεση, η εξέγερση της Βάγκνερ και ο θάνατος Ναβάλνι

Η επίθεση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία, διανύει το τρίτο έτος του και που στοίχισε πολύ ακριβά στους Ρώσους. Ο στρατός δεν δημοσιοποιεί στοιχεία για τα θύματα, αλλά οι αμερικανικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περισσότεροι από 300.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί.

Πολλά στρατεύματα που κινητοποιήθηκαν πέρυσι δεν έχουν ακόμη αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή, προκαλώντας δημόσια κατακραυγή, με τους φόβους πως η ένταση θα κλιμακωθεί να εντείνονται.

Την ίδια ώρα, η ουκρανική αντεπίθεση επιμένει. Στο ουκρανικό μέτωπο, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν τη στρατιωτική υπεροχή επί του παρόντος, αλλά η κακή απόδοση των Ρώσων κατά τη διάρκεια του πολέμου έχει τροφοδοτήσει ένα απροσδόκητο ρεύμα αστάθειας και εσωτερικής αναταραχές από εξαγριωμένους στρατιωτικούς που κάνουν λόγο για «ανικανότητα» των αρμοδίων Αρχών.

Η εξέγερση πέρυσι του αρχηγού της ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν που απαιτούσε την απόσυρση της ρωσικής ανώτατης διοίκησης, ήταν μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για την εξουσία του Κρεμλίνου.

Ο θάνατός του σε ένα μυστηριώδες αεροπορικό δυστύχημα λίγο αργότερα «διέγραψε την απειλή. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν άλλοι δυσαρεστημένοι σκληροπυρηνικοί.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόσφατος θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι, κεντρικής προσωπικότητας της ρωσικής αντιπολίτευσης έβγαλε από το κάδρο έναν από τους μεγαλύτερους επικριτές του Κρεμλίνου. Οι χιλιάδες που παρευρέθηκαν στην κηδεία του στη Μόσχα αναδεικνύουν μια τάση δυσαρέσκειας.

Η επανεμφάνιση τρομοκρατικών επιθέσεων στο επίκεντρο

Το επίκεντρο, όμως πλέον είναι η επανεμφάνιση μιας μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικής επίθεσης Τζιχαντιστών, που δεν σχετίζονται με τον πόλεμο της Ουκρανίας ή την αντιπολίτευση.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις προειδοποίησαν ότι οι μυστικές υπηρεσίες υποδηλώνουν μια τέτοια επίθεση στις αρχές Μαρτίου. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν ενημερώσει τη Ρωσία για τις μυστικές υπηρεσίες εδώ και μήνες.

Ο Πούτιν φέρεται να το αγνόησε, περιγράφοντας τις προειδοποιήσεις ως «πρόκληση για εκφοβισμό και αποσταθεροποίηση της κοινωνίας μας».

Ίσως να ήταν η δυσπιστία στις ΗΠΑ που τον ώθησαν στην εκτίμηση αυτή.

Αλλά για έναν ηγέτη που έχει υποσχεθεί ασφάλεια και σταθερότητα στους Ρώσους, μια μεγάλη επίθεση στο ρωσικό έδαφος είναι ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com