Μάλτα: Νικητής των βουλευτικών εκλογών ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν απόλυτη πλειοψηφία για το κυβερνών κόμμα

by Times Newsroom

Την επικράτησή του στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Μάλτα πανηγυρίζει το κυβερνών Εργατικό Κόμμα, με το κεντροδεξιά αντιπολίτευση να παραδέχεται την ήττα της.

«Οι ενδείξεις δείχνουν σαφώς ότι το Εργατικό Κόμμα έχει κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία. Μας τιμά το αποτέλεσμα», δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρόμπερτ Αμπέλα.

Πανηγυρισμοί ξέσπασαν στο εκλογικό κέντρο της Ναξάρ, κοντά στην πρωτεύουσα της Μάλτας, τη Βαλέτα, όπου υποστηρικτές των Εργατικών φώναζαν «Ρόμπερτ, Ρόμπερτ».

«Η Μάλτα μας έδωσε μια ισχυρή εντολή», είπε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ντάνιελ Μίκαλεφ.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι Εργατικοί φαίνεται να οδεύουν προς μια επανάληψη του αποτελέσματος των εκλογών του 2013 και του 2017, όταν το κόμμα κέρδισε πλειοψηφία περίπου 55%.

Ο Αμπέλα έγινε αρχηγός των Εργατικών και πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 2020.

Αντικατέστησε τον Τζόζεφ Μουσκάτ, ο οποίος παραιτήθηκε έπειτα από την σύλληψη του επιχειρηματία Γιόργκεν Φένεκ, ο οποίος κατηγορήθηκε για συνέργεια στη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία το 2017.

Η ερευνήτρια δημοσιογράφος δολοφονήθηκε με βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της.

Ο Φένεκ ήταν στενός φίλος του προσωπάρχη του Μουσκάτ, του Κιθ Σέμπρι. Τόσο ο Μουσκάτ όσο και ο Σέμπρι αρνήθηκαν ότι γνώριζαν εκ των προτέρων κάτι για τον φόνο. Ο Σέμπρι στη συνέχεια κατηγορήθηκε για ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά και δήλωσε αθώος.

Ο θάνατος της Καρουάνα Γκαλιζία και οι έρευνες για διαφθορά που ακολούθησαν προκάλεσαν σάλο στην Ευρώπη εγείροντας ερωτήματα για το κράτος δικαίου στη Μάλτα, η οποία είναι μέλος της ΕΕ.

Η εικόνα του Αμπέλα δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τις αλεπάλληλες κατηγορίες για διαφθορά που διατυπώθηκαν εις βάρος του κόμματός του από το Εθνικιστικό Κόμμα του Μπέρναρντ Γκρεκ. Τόσο ο Γκρεκ όσο και ο Αμπέλα είναι δικηγόροι.

Η Μάλτα, που βρίσκεται ανοικτά της Σικελίας, είναι η πιο μικρή και η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: περίπου 516.000 άνθρωποι κατοικούν σε 316 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Πρώην βρετανική αποικία, με τον καθολικισμό ως θρησκεία του κράτους, οικοδόμησε μια ανθούσα οικονομία που στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό, τις εξωχώριες εταιρείες και τα διαδικτυακά παιχνίδια, αλλά αντιμετωπίζει κατηγορίες που την παρουσιάζουν ως φορολογικό παράδεισο.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com