«Μάστρο Τζεπέτο» (Mastro Geppetto) του Fabio Stassi | Εκδόσεις Ίκαρος

Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το βιβλίο του Fabio Stassi, Μαστρο-Τζεπέτο, σε μετάφραση της Δήμητρας Δότση

by Times Newsroom

Ο Fabio Stassi αφήνει για λίγο τον αγαπημένο του ήρωα και βιβλιοθεραπευτή Βίντσε Κόρσο και δημιουργεί μια απρόσμενα σπαρακτική μεταφορά της κλασικής ιστορίας του Πινόκιο― ένα από τα διασημότερα έργα της ιταλικής λογοτεχνίας.

Απογυμνώνοντάς τη από καθετί παραμυθένιο, ο δημοφιλής συγγραφέας μεταφέρει την ιστορία στο σήμερα σε μια ρεαλιστική πραγματικότητα, δημιουργώντας έτσι ένα μυθιστόρημα για τη μοναξιά, τα γηρατειά, την περιθωριοποίηση και την κοινωνική βία.

Ο Μαστρο-Τζεπέτο κατέκτησε κοινό και κριτικούς και διακρίθηκε το 2022 με τα βραβεία Dessì, Benedetto Croce και Stresa.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο μαστρο-Τζεπέτο, ηλικιωμένος και ολομόναχος, χάνει σιγά σιγά τη μνήμη του και τη λαλιά του. Οι συγχωριανοί του, στυγνοί και άκαρδοι, τον περνούν για τρελό και του στήνουν μια σκληρή φάρσα: τον κάνουν να πιστέψει πως ένα κούτσουρο που του χαρίζουν είναι μαγικό. Τότε ξεκινά και το μαρτύριο του γερο-Τζεπέτο, που προσπαθεί να δώσει ζωή στο άψυχο ξύλο, μεταμορφώνοντάς το σε μικρό παιδί, τον Πινόκιο.

Με τον Μαστρο-Τζεπέτο ο Fabio Stassi μας χαρίζει τη συγκλονιστική ιστορία ενός ανθρώπου που δεν αναζητά απλώς τον γιο του, αλλά παλεύει με μια περίκλειστη, εχθρική κοινωνία, η οποία δεν του επιτρέπει ούτε να αγαπά ούτε και να συνεχίζει να ελπίζει.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Fabio Stassi (Φάμπιο Στάσι) γεννήθηκε στη Ρώμη το 1962. Είναι υπεύθυνος ιταλικής λογοτεχνίας σε γνωστό εκδοτικό οίκο της Ιταλίας και ταυτόχρονα διευθύνει μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη της Ρώμης. Πρωτοεμφανίστηκε στον συγγραφικό χώρο το 2006. Έχει γράψει δεκατρία μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμια αλλά και βιβλία για παιδιά. Το 2013 γνώρισε μεγάλη επιτυχία χάρη στο μυθιστόρημά του Ο τελευταίος χορός του Σαρλό, το οποίο μεταφράστηκε σε 19 χώρες, ενώ στην Ιταλία τιμήθηκε με έξι βραβεία μεταξύ των οποίων και το Premio Selezione Campiello. Το 2016 κέρδισε το βραβείο Scerbanenco για το καλύτερο νουάρ μυθιστόρημα της χρονιάς με το βιβλίο του Η χαμένη αναγνώστρια (Ίκαρος, 2018), που αγαπήθηκε πολύ και από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, όπως και τα επόμενα βιβλία της σειράς με πρωταγωνιστή τον βιβλιοθεραπευτή Βίντσε Κόρσο Κάθε σύμπτωση έχει ψυχή (Ίκαρος, 2019) και Σκοτώνω όποιον θέλω (Ίκαρος, 2022).

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ένα μυθιστόρημα που κρύβει μέσα του το παραμύθι, την περιπέτεια, το ταξίδι. Ο Stassi με τον ρυθμό, τις λέξεις, τις εκφράσεις και τις εικόνες του πυροδοτεί την περιέργεια και την έκπληξη του αναγνώστη πώς με τα ίδια στοιχεία μπορεί να γεννηθεί μια άλλη ιστορία, παρόμοια και συνάμα διαφορετική.

Corriere della Sera

Το «αντεστραμμένο παραμύθι» του Stassi είναι ένα σπουδαίο μυθιστόρημα με τη δική του πετυχημένη γραφή, τη δική του ρυθμική σοφία, τη δική του γλωσσική αγνότητα, τη δική του πρωτότυπη εκδοχή του Πινόκιο μέσα από τα πάθη του μαστρο-Τζεπέτο.

Il Sole 24 Ore

Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορούν ακόμη τα βιβλία του Fabio Stassi με ήρωα τον βιβλιοθεραπευτή Βίντσε Κόρσο (μετάφραση: Δήμητρα Δότση):

Η χαμένη αναγνώστρια (Ίκαρος, 2018)

Κάθε σύμπτωση έχει ψυχή (Ίκαρος, 2019)

Σκοτώνω όποιον θέλω (Ίκαρος, 2022)

Πληροφορίες έκδοσης
 • Fabio Stassi
 • ΜαστροΤζεπέτο (Mastro Geppetto)
 • ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Δήμητρα Δότση
 • ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Ιταλικά
 • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία/Μυθιστόρημα
 • ISBN: 978-960-572-594-5
 • ΣΕΛΙΔΕΣ: 216
 • ΣΧΗΜΑ: 13,3 Χ 20,5 εκ.
 • ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Μαλακό
 • ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ/ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρήστος Κούρτογλου
 • ΤΙΜΗ: 16,60 € (περιλαμβάνει ΦΠΑ 6%)
 • ΒΑΡΟΣ: 314 γρ.
 • Διαθέσιμο και σε ebook
 • Διαβάστε απόσπασμα του βιβλίου

­

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή