Ματωμένη Παρασκευή (Bloody Friday)…

...είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή των βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν στις 21 Ιουλίου του 1972 από τον Προσωρινό IRA και συγκεκριμένα από την επονομαζόμενη "Ταξιαρχία του Μπέλφαστ", στην περιοχή της ομώνυμης πόλης της Βόρειας Ιρλανδίας

by Times Newsroom

Ματωμένη Παρασκευή (Bloody Friday) είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή των βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν στις 21 Ιουλίου του 1972 από τον Προσωρινό IRA και συγκεκριμένα από την επονομαζόμενη “Ταξιαρχία του Μπέλφαστ”, στην περιοχή της ομώνυμης πόλης της Βόρειας Ιρλανδίας και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 9 ανθρώπων (7 πολιτών και 2 στρατιωτών) και τον τραυματισμό άλλων 130.

Οι βομβιστικές αυτές επιθέσεις ήταν μέρος μιας συντονισμένης εκστρατείας παρόμοιων επιθέσεων του IRA εναντίον οικονομικών, στρατιωτικών και πολιτειακών στόχων σε ολόκληρη την Βόρεια Ιρλανδία. Είναι χαρακτηριστικό πως το 1972 σημειώθηκαν στη χώρα εκατοντάδες βομβιστικές επιθέσεις.

Μέλη του ΙRA τοποθέτησαν συνολικά 22 βόμβες σε σταθμευμένα αυτοκίνητα σε διάφορα σημεία του Μπέλφαστ. Οι βόμβες ανατινάσσονταν η μια μετά την άλλη από τις 14:10 μέχρι τις 15:15 με απολογισμό 9 νεκρούς (αναμεσά τους και 2 γυναίκες καθολικού δόγματος, του δόγματος που κυριαρχεί στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας καθώς και ανάμεσα στους υποστηρικτές του IRA) και 130 τραυματίες. Υπήρξαν προειδοποιήσεις από την οργάνωση μέσω των τοπικών ΜΜΕ για τις επιθέσεις μισή ώρα πριν την πρώτη έκρηξη και περίπου 70 λεπτά πριν την τελευταία. Ο αρχηγός του IRA, Σων Μακ Στιοφάιν, υποστήριξε πως αυτές οι προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν σκόπιμα από τους Βρετανούς για πολιτικούς και τακτικούς λόγους. Εκτός από τις προειδοποιήσεις του IRA, έλαβαν χώρα άλλες δυο προειδοποιήσεις που αποδείχτηκε ότι ήταν φάρσες, με αποτέλεσμα να παρεμποδιστεί η εκκένωση αρκετών περιοχών. Εξαιτίας αυτών των γεγονότων η Αστυνομική Διεύθυνση του Όλστερ και ο Βρετανικός Στρατός δεν μπόρεσαν να εκκενώσουν αρκετές περιοχές πριν την έκρηξη των παγιδευμένων αυτοκινήτων. Μάλιστα, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού βομβών στην περιοχή του κέντρου του Μπέλφαστ, τη στιγμή που οι πολίτες διέφευγαν από την ακτίνα μιας βόμβας μετέβαιναν χωρίς να το γνωρίζουν στην ακτίνα άλλης.

Τριάντα χρόνια μετά την Ματωμένη Παρασκευή, ο IRA ζήτησε συγγνώμη για τις συγκεκριμένες επιθέσεις.

Αντιδράσεις και Συνέπειες

Τρεις μέρες μετά τα συμβάντα, ο αρμόδιος υπουργός για θέματα της Β.Ιρλανδίας, Γουίλιαμ Γουάιτλο, χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως “αποκρουστικότατα αιμοδιψείς”, έκανε ιδιαίτερη μνεία στα καθολικού δόγματος θύματα ενώ σημείωσε και την απέχθεια της Ιρλανδίας αλλά και του υπόλοιπου κόσμου για τα γεγονότα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χάρολντ Γουίλσον έκανε λόγο για “ένα σοκαριστικό έγκλημα εναντίον αθώου πληθυσμού”.

Το 1972 σκοτώθηκαν συνολικά 479 άτομα σε συγκρούσεις στην Βόρεια Ιρλανδία. Δέκα μέρες μετά την Ματωμένη Παρασκευή ο Βρετανικός Στρατός προχώρησε σε εκτεταμένες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις περιοχές του Μπέλφαστ και του Ντέρι που ελέγχονταν από τον IRA, ενώ πραγματοποιήθηκαν αρκετές επιθέσεις Ενωτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων για εκδίκηση. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως και η ίδια η Ματωμένη Παρασκευή θεωρείται από πολλούς ως απάντηση στην “Ματωμένη Κυριακή”.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή