Μεταναστευτικό: Σε εγρήγορση η Αθήνα – Τι σχεδιάζει για τον φράχτη στον Έβρο

Τα τείχη μιας Γερμανίας-φρούριο άρχισαν να υψώνονται από χθες στα οδικά σημεία ελέγχου, προκαλώντας τα χαιρέκακα σχόλια Ευρωπαίων ηγετών της «ταυτοτικής» υπερδεξιάς, που μάχονταν χρόνια τη μετανάστευση.

by Times Newsroom

«Πότε θα ακολουθήσει η Γαλλία;», έθεσε το ρητορικό ερώτημα η Μαρίν Λεπέν, την ώρα που ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπα,ν «καλωσόριζε» τη Γερμανία στο «κλαμπ» και ο Ολλανδός ηγέτης, Γκέερτ Βίλντερς, χαρακτήριζε την επαναφορά ελέγχων στα γερμανικά σύνορα «μια σπουδαία ιδέα», που πρέπει να μιμηθεί η χώρα του. Θετικά σχόλια για τη γερμανική πρωτοβουλία έκανε και η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι.

Βάζοντας -προς το παρόν- περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση εντός της Συνθήκης Σένγκεν, όπου συμμετέχουν 29 ευρωπαϊκές χώρες, μέλη και μη της Ε.Ε., από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η Γερμανία εφαρμόζει για το επόμενο εξάμηνο στα νότια και τα δυτικά σύνορά της (με Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Δανία συνολικού μήκους 1.400 χιλιομέτρων) τους ελέγχους που εφάρμοζε ήδη στα ανατολικά και νότια σύνορα, μήκους 2.400 χιλιομέτρων, με Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία, Ελβετία.

«Δεν εφαρμόζουμε αυθαίρετα εθνικά μέτρα που βλάπτουν την Ευρώπη, αλλά ενεργούμε σε στενό συντονισμό με τους γείτονές μας», υποστήριξε η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, στην «Bild», απαντώντας στις επικρίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Ντόναλντ Τουσκ, της αυστριακής ηγεσίας και πολλών Ευρωπαίων παραγόντων. Η Φέζερ έκανε λόγο για «στοχευμένους» και «έξυπνους» δειγματοληπτικούς ελέγχους, που αποσκοπούν να περιορίσουν την παράνομη μετανάστευση και τη διείσδυση της ισλαμικής τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, καθησυχάζοντας όσους ανησυχούν για μεγάλες καθυστερήσεις στα σύνορα ότι δεν θα υπάρξουν τέτοια φαινόμενα. Αυτό βέβαια μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Ζητάνε προσλήψεις

Για να ανταποκριθεί στο τιτάνιο έργο του ελέγχου των συνόρων, το ομοσπονδιακό συνδικάτο των Γερμανών αστυνομικών ζήτησε να γίνουν τουλάχιστον 5.000 προσλήψεις και ο πρόεδρός του, Αντρέας Ρόσκοπφ, διευκρίνισε πως είναι αδύνατον να ελεγχθούν όλα τα οχήματα που περνούν τα γερμανικά σύνορα. «Δεδομένου του μήκους των συνόρων μας η διεξαγωγή μόνιμων και εντατικών ελέγχων είναι ανέφικτη. Μένει να δούμε πόσο αποτελεσματικό θα αποδειχθεί το μέτρο για τον περιορισμό της μετανάστευσης και της διακίνησης ανθρώπων», πρόσθεσε.

Από μέρους του, ο καγκελάριος Σολτς δικαιολογήθηκε από το Ουζμπεκιστάν ότι «στη Γερμανία έρχεται πλέον πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων και πρέπει η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο». Σε μια προσπάθεια κατευνασμού των Ευρωπαίων ο Σολτς ισχυρίστηκε πως η χώρα του ενεργεί εντός του πλαισίου της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ότι ο ίδιος βρίσκεται σε επαφή με ηγέτες γειτονικών χωρών και με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ηδη, υπουργοί της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου δηλώνουν ότι Γερμανοί αξιωματούχοι τους διαβεβαίωσαν πως οι έλεγχοι θα είναι κυρίως «οπτικοί» και «τυχαίοι», ώστε να μη διαταράσσεται η ροή στους βασικούς διασυνοριακούς κόμβους.

Ωστόσο, η Χριστιανοδημοκρατική αντιπολίτευση εξακολουθεί να ζητά δρακόντεια μέτρα. Θέλει συγκεκριμένα να «κλείσουν εντελώς» τα γερμανικά σύνορα για ανθρώπους χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, κάτι όμως που προϋποθέτει την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ομολογία ότι η γερμανική αστυνομία έχει χάσει τον έλεγχο! Η Φέζερ άλλωστε υπενθύμισε ότι τα κέντρα πρώτης υποδοχής έχουν πληρότητα μόνο 50%. Σύντομα θα μεταφερθούν στα σύνορα κι εκεί θα κρατούνται όσοι ζητούν άσυλο χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα. Εκτός κι έχουν ήδη υποβάλει αίτημα ασύλου σε άλλη χώρα της Ε.Ε., οπότε θα επαναπροωθούνται εκεί.

Σύμφωνα με την γερμανική αστυνομία, το πρώτο 7μηνο του 2024 περίπου 34.000 άνθρωποι προσπάθησαν να μπουν στη Γερμανία και επιτράπηκε η είσοδος στους 17.000. Οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν σε κέντρα κράτησης βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Η Ελλάδα προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμποδίσει τη μετατροπή του μεταναστευτικού προβλήματος, που αντιμετωπίζει η Γερμανία, σε ελληνικό ζήτημα, με την επιστροφή χιλιάδων μεταναστών στην πρώτη χώρα υποδοχής.  Ήδη η ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του σχεδίου προστασίας των χερσαίων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας, στον Έβρο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής» υπάρχουν σκέψεις για επέκταση του φράχτη στον Έβρο, ενώ σημειώνεται πως ο φράχτης βαίνει προς ολοκλήρωση, καθώς απομένουν μόλις 4 χλμ ώστε να ολοκληρωθεί ο φράχτης. Η Ελλάδα, μάλιστα, δεν αποκλείεται να απευθυνθεί στην Ε.Ε. ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση για την επέκταση του φράχτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παρόμοια προσπάθεια είχε γίνει και στο παρελθόν χωρίς επιτυχία.

Η απόφαση για αυξημένα μέτρα στα χερσαία σύνορα ελήφθη λόγω της αυξημένης μεταναστατευτικής πίεσης στον Έβρο, αλλά και ώστε η χώρα μας να στείλει μήνυμα ετοιμότητας και επαγρύπνησης, την ώρα που η Γερμανία αποφάσισε να αυξήσει τους ελέγχους στα δικά της εξωτερικά σύνορα. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη βρέθηκε τη Δευτέρα (16.9.2024) στις Καστανιές του Έβρου, στέλνοντας τα δικά του μηνύματα.

Εκεί, από τα σύνορα της Ευρώπης, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στη Γερμανία, τονίζοντας ότι στο ζήτημα της διαχείρισης του Μεταναστευτικού «δεν μπορεί κανένας να αυτοσχεδιάζει» και προσθέτοντας: «Πρέπει να εφαρμόζουμε όλοι αυτά τα οποία αποτελούν τη Συνθήκη και τον τρόπο με τον οποίο μάθαμε να ζούμε ως πολίτες στην Ευρώπη».

«Είμαστε όλοι εδώ, οι Ενοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική Αστυνομία, και προστατεύουμε τα σύνορα της χώρας και εγγυόμαστε την ασφάλεια της Ελλάδας», διεμήνυσε ο κ. Χρυσοχοΐδης από τις Καστανιές. Ο υπουργός συνοδευόταν από τον υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Πασχάλη Συριτούδη, και κατά την επίσκεψή του συμμετείχε σε σύσκεψη με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Ελληνικού Στρατού, με αντικείμενο τις εξελίξεις του Μεταναστευτικού.

Διαβατηριακοί έλεγχοι

Οπως τόνισε, «στο πλαίσιο και της Συνθήκης Σένγκεν, όπως βλέπετε εδώ, στις Καστανιές, υπάρχει ένα νόμιμο σημείο εισόδου και γίνονται διαβατηριακοί έλεγχοι, όπως προβλέπεται  από αυτή τη Συνθήκη, αλλά και από το Μεταναστευτικό Σύμφωνο. Η δική μας αποστολή εκτελείται απαρέγκλιτα και πιστεύω ότι όλοι οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν αυτή τη μεγάλη  προσπάθεια που κάνουμε. Εμπιστεύονται την Ελλάδα, την ελληνική κυβέρνηση ότι μπορεί να διαφυλάσσει την ασφάλεια της Ευρώπης», υπογράμμισε.

Μάλιστα, επεσήμανε πως «ο Εβρος είναι θωρακισμένος». Ειδικότερα είπε: «Το εννοούμε και το υπηρετούμε, και θα συνεχίσουμε με έργα συγκεκριμένα, με υποδομές, για να συμπληρώσουμε το πολύ σπουδαίο, το τεράστιο από πλευράς όγκου, αλλά και σημασίας, έργο, που γίνεται εδώ, στις επαρχίες της Ελλάδας». Σημείωσε, επιπλέον, πως οι ροές των άτυπων μεταναστών είναι ελάχιστες, παρ’ όλα αυτά θα προσληφθούν επιπλέον 150 συνοριακοί φύλακες σε Καβάλα και Ροδόπη, ώστε να ελέγχονται στη «δεύτερη γραμμή», όπως είπε, όποιες τυχόν ροές υπάρχουν, ενώ συνεχίζεται η κατασκευή του φράχτη. «Η δουλειά που κάνουν οι Ελληνες αστυνομικοί-συνοροφύλακες είναι μια αποστολή, η οποία εγγυάται ότι η Ελλάδα προστατεύει τόσο τα δικά της όσο και τα ευρωπαϊκά σύνορα», υπογράμμισε.

«Σύνορα της Ευρώπης»

Τέλος, κατέληξε πως «τα σύνορα της Ευρώπης είναι εδώ. Παράλληλα, υπηρετούμε όλες τις ευρωπαϊκές συνθήκες, τη Συνθήκη Σένγκεν, το νέο Μεταναστευτικό Σύμφωνο που αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Στη συνέχεια, ο κ. Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε την Ορεστιάδα, όπου πραγματοποίησε αυτοψία στα εν εξελίξει έργα για την επέκταση των εγκαταστάσεων του επιτελείου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας.

«Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για την ασφάλεια των συνόρων και της χώρας μας», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση της περιοχής».

Πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν πως θα αυξηθούν οι περιπολίες της αστυνομίας στην παραποτάμια περιοχή του Έβρου κατά περίπου 20%. Την ίδια ώρα θα προσληφθούν 150 συνοριοφύλακες, οι 100 θα διατεθούν στο νομό Ροδόπης και οι 50 στο νομό Καβάλας.

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή