Μήνυμα του Πρύτανη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Πέτρου Πασιαρδή, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

by Times Newsroom

H 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, όπως έχει θεσπιστεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δεν είναι ημέρα γιορτής, αλλά ημέρα ανάδειξης των διαρκών αγώνων των γυναικών για ισότητα και για ίση προώθηση των δικαιωμάτων τους σε όλους τους τομείς και δέσμευσης για τη συνέχισή τους.

Παρά τη θεσμική κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων μεταξύ γυναικών και ανδρών, ποικίλα στερεότυπα σχετικά με το φύλο εξακολουθούν να επιβαρύνουν τις γυναίκες σε διεθνές επίπεδο. Δεν είναι μόνο θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης σε εργασιακούς ή άλλους χώρους, αλλά και οποιαδήποτε μορφή έμφυλων διακρίσεων και έμφυλης βίας που χρειάζεται να μας απασχολούν. Ακόμα και ο γλωσσικός σεξισμός, ο οποίος αναπαράγεται μέσω της σημασιακής υποβάθμισης των γυναικών.

Στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου τιμούμε τη συμβολή των γυναικών στην επιστήμη, στην εκπαίδευση, στη διασύνδεση της ακαδημίας με την κοινωνία και την οικονομία, αλλά και στην κοινωνική πρόοδο. Το ΑΠΚΥ εφαρμόζει πολιτική ίσων ευκαιριών στο πλαίσιο των προσλήψεων και στα επακόλουθα στάδια επαγγελματικής σταδιοδρομίας και ενθαρρύνει άτομα ανεξαρτήτως φύλου ή ταυτότητας φύλου όπως υποβάλουν αίτηση για όλα τα επίπεδα στελέχωσης ακαδημαϊκού, διοικητικού και ερευνητικού προσωπικού. Το Πανεπιστήμιό μας προσφέρει ίσες ευκαιρίες για εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς και δεν κάνει καμία διάκριση σε σχέση με τη φυλή, το χρώμα, τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις, το φύλο, την ταυτότητα φύλου, την εθνικότητα, την καταγωγή, την ηλικία, την αναπηρία, την οικογενειακή κατάσταση ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό σύμφωνα πάντοτε με τις πρόνοιες της Νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Επιτροπή Ισότητας, η οποία λειτουργεί στο Πανεπιστήμιό μας, στοχεύει στη δημιουργία προτύπων λειτουργίας και πολιτικών για την καλλιέργεια κουλτούρας ισότητας των φύλων και για την υιοθέτηση μέτρων ισότιμης αντιμετώπισής τους σε όλες τις εκφάνσεις λειτουργίας και τους πυλώνες της αποστολής του ΑΠΚΥ: εκπαίδευση – έρευνα – κοινωνική προσφορά. Ταυτόχρονα με την προαγωγή της ισότητας, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου προωθούμε και την ισοπολιτεία, την ισονομία και την ισηγορία, ενώ έχουμε προτάξει ως πεδίο προτεραιότητας και τη θετική συμβολή μας στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, στους οποίους εντάσσεται η Ισότητα των Φύλων.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί μια ευκαιρία αναστοχασμού, κυρίως, για όσα ακόμα χρειάζεται να κάνουμε. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια, ώστε η ισότιμη συμμετοχή των φύλων να διαπνέει κάθε πολιτική, δράση και ενέργειά μας. Αυτή τη μέρα, αλλά όχι μόνο, τιμούμε και ευχαριστούμε θερμά τις γυναίκες, ακαδημαϊκούς, ερευνήτριες, φοιτήτριες, διοικητικά στελέχη του Πανεπιστημίου μας για το έργο τους και δεσμευόμαστε σε δράσεις για την άμβλυνση κάθε είδους ανισοτήτων, αποκλεισμών και ρατσισμών και κάθε μορφής έμφυλων διακρίσεων.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com