Μητσοτάκης για Σύνοδο: Δεν συζητάμε μόνο για αξιώματα, αλλά τις πολιτικές της επόμενης θητείας

Το στίγμα των συνομιλιών για τις θέσεις κλειδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των κρατών μελών τη Δευτέρα (17/6) αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο. Ουσιαστικά μία «συμφωνία - πακέτο» για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα θα μπορούσε να «κλειδώσει» στο αποψινό δείπνο των ηγετών.

by Times Newsroom

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) προσέρχεται σε αυτή τη διαπραγμάτευση ως νικητής των Ευρωεκλογών, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να διεκδικήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την εκλογή σε αυτή της Ούρουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο ίδιος στη συνέχεια αποκάλυψε ότι δεν θα συζητηθούν μόνο οι θέσεις, αλλά και η ατζέντα της επόμενης θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οικονομία και πράσινη μετάβαση. «Δεν αφορά η συζήτηση μόνο τα πρόσωπα αλλά τις πολιτικές», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα έχουν αποτέλεσμα οι συνομιλίες.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί το ΕΛΚ στηρίζει την Φον Ντερ Λάιεν απάντησε: «Είναι μια πολύ καλή πρόεδρος η Ούρσουλα».

«Κλειδώνουν» τα ονόματα των προσώπων για τα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τι διεκδικεί η Ελλάδα

Κορυφώνονται οι διεργασίες για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα ευρωπαϊκά αξιώματα για την επόμενη πενταετία. Στην άτυπη Σύνοδο των «27» θα συζητηθούν οι προτάσεις για την προεδρία της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωκοινοβουλίου και του ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική.

Φαίνεται πως έχουν κλειδώσει τα πρόσωπα για τα κρίσιμα πόστα. Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί και ο πρωθυπουργός ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα έχει τον πρώτο λόγο στα πρόσωπα καθώς κράτησε τις δυνάμεις του στις πρόσφατες ευρωεκλογές και είναι το πρώτο κόμμα στην Ευρώπη.

Οι ζυμώσεις και οι διαβουλεύσεις μεταφέρονται σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα και δεν αποκλείεται να δούμε και μία πολιτική συμφωνία απόψε. Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews, φαίνεται ότι όλα συγκλίνουν στο ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα είναι υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια δεύτερη θητεία. Πρόσθεσε ότι με τα προσωρινά αποτελέσματα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αυτή τη στιγμή έχει 190 έδρες οι οποίες του δίνουν μια πολύ ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εάν δεν αλλάξει κάτι, θα είναι ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα, ενώ τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου αναμένεται να έχει η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να είναι υποψήφια για δεύτερη θητεία θα πρέπει να έχει ειδική πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χρειάζεται ομοφωνία και αν δεν υπάρχει ομοφωνία, τότε πηγαίνουν σε ψηφοφορία. Σχετικά με την Ύπατη Εκπρόσωπο θα υπάρξει μια πρόταση και κατ’ επέκταση θα υπάρξει και η ακρόαση και εκείνης στο Κοινοβούλιο. Σήμερα γίνεται ένα άτυπο συμβούλιο, άρα δεν θα υπάρξουν επίσημες αποφάσεις στο τέλος της μέρας.

Αρχικά στις 6 τοπική ώρα αναμένεται να συγκεντρωθούν οι ηγέτες έτσι ώστε να αποτιμήσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και αργότερα θα συμμετέχει σε αυτή τη συζήτηση και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αργότερα, περίπου στις επτάμισι ώρα Βρυξελλών, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα βγει από την αίθουσα για να ξεκινήσει η συζήτηση για τα πόστα, η ονοματολογία για το ποιος θα πάει σε ποια θέση. «Το μήνυμα που στέλνει στέλνουν οι Βρυξέλλες αλλά και τα κράτη μέλη είναι ότι τα πάντα πρέπει να τελειώσουν γρήγορα και ο στόχος είναι μέσα Ιουλίου, στην πρώτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να γίνει η ακρόαση του ή της επόμενης προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε να πάει με ξεκάθαρη ηγεσία η Ευρωπαϊκή Ένωση στις καλοκαιρινές διακοπές και να μην αφήσει καμία εκκρεμότητα» υπογράμμισε μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Σύνοδο ηγετών του ΕΛΚ και την άτυπη Σύνοδο της ΕΕ

Η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στη βελγική πρωτεύουσα θα έχει ως πρώτο σταθμό τη Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο κ. Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του, Ντόναλντ Τουσκ θα είναι οι δύο διαπραγματευτές του ΕΛΚ στη συζήτηση για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει αισιόδοξος για την επανεκλογή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στη θέση της προέδρου της Κομισιόν, με τα σήματα που εξέπεμψε, μέσω της δήλωσης πριν την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε, στο άτυπο δείπνο των ηγετών, να καταλήξουμε σε ονόματα τα οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτά, ξεκινώντας προφανώς με την υποψηφιότητα της κυρίας φον ντερ Λάιεν, για να συνεχίσει να είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τα επόμενα πέντε χρόνια», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε κάθε περίπτωση, τo νεύμα έγκρισης των «27» ηγετών της Ένωσης για μία δεύτερη θητεία της κυρίας Φον Ντερ Λάιεν γίνεται όλο και πιο δυνατό.

Όσον αφορά στα χαρτοφυλάκια στη νέα Κομισιόν, η συζήτηση θα κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει ένα «δυνατό χαρτοφυλάκιο». «Κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΕΛΚ ανέφεραν στο ΕΡΤΝews, ότι οι θέσεις που διεκδικεί η Ελλάδα στην παρούσα χρονική συγκυρία φαίνεται να αφορούν είτε το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Πολιτικής, είτε την Ανταγωνιστικότητα, είτε τη Διεύρυνση» τόνισε ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews, στις Βρυξέλλες.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com